Дафинов лист и неговите 7 невероятни ползи за здравето

дафинов лист

Добре известен със своя вкус и аромат, дафиновият лист (Лавров лист) е богата на хранителни вещества билка, която също намира своето приложение в медицинския свят.

Дафиновият лист е богат на антиоксиданти, минерали и фибри, което му дава способността да насърчава цялостното здраве.

Редовната консумация на дафинов лист осигурява различни ползи за здравето, включително управление на диабета и защита срещу оксидативен стрес.

реклама

Чаят от дафинов лист набира популярност за лечение на стомашни болки, настинки и мигрена, докато маслото е в ароматерапията при респираторни заболявания.

Дафинов лист

Дафиновият лист е ароматна билка, получена от малкото вечнозелено дърво, известно като дафиново дърво, произхождащо от Средиземноморието. Листата са дълги около 5-7 сантиметра, с форма на бадем и зелени на цвят.

Разновидностите на дафинови листа, използвани за овкусяване на храната, и научните имена на дърветата, от които произлизат:

 • Калифорнийски дафинов лист, Umbellularia californica
 • Индийски дафинов лист, Cinnamomum tamala
 • Индонезийски дафинов лист, Syzygium polyanthum
 • Мексикански дафинов лист, Litsea glaucescens
 • Западноиндийски дафинов лист, Pimenta Racemosa
 • Турски дафинов лист, Laurus nobilis

Тази подправка е широко използвана, като се използва за приготвяне на чай или за приготвянето на къри. В България също е добре позната и се използва за приготвянето на печено агнешко, сарми, телешко варено и др.

Предлага много хранителни вещества, които предпазват от много хронични заболявания. Например, облекчава симптомите на диабет, рак и стомашни проблеми.

Пресните дафинови листа са лъскави и тъмнозелени отгоре с по-бледозелен цвят от долната страна. Използват се в месни ястия, за да придадат изразен аромат.

Изсушените листа са маслиненозелени на цвят. Изсушените дафинови листа придават по-фин вкус.

Хранителни свойства на дафинов лист

Сто грама дафинов лист съдържа:

 • Калории: 313 kCal
 • Въглехидрати: 74.9 гр
 • Протеин: 7.6 гр
 • Фибри: 26.3 гр
 • Мазнини: 8,3 гр

Вижте тези 7 здравословни причини, поради които трябва да включите дафинови листа в диетата си:

1. Подобрява храносмилането

Според преглед, дафиновите листа оказват съществено влияние върху стомашно-чревната система. Така че освен че добавят страхотен вкус и аромат към вашата храна, те също така улесняват храносмилането, като облекчават коремната болка, стомашно-чревни инфекции, подуване на корема, запек и диария.

В допълнение, органичните съединения, открити в дафиновите листа, са полезни за премахване на симптомите на разстроен стомах и успокояване на синдрома на раздразнените черва.

Използването на дафинови листа във вашето ястие ще помогне за увеличаване на усвояването на хранителните вещества и допълнително ще помогне на тялото ви да функционира добре. Освен това маслото от дафинов лист или чая от дафинов лист са полезни за храносмилателни проблеми.

2. Подпомага здравето на бъбреците

Дафиновите листа могат да действат като диуретик и да подобрят здравето на бъбреците. Твърди се, че стимулират отделителната система, като по този начин намаляват токсичността на тялото ви. Проучване предполага че дафиновите листа могат да помогнат за предотвратяване на камъни в бъбреците.

3. Подобрява здравето на сърцето

Според проучване, дафиновите листа подобряват здравето на сърцето поради две критични органични съединения, рутин и кафеена киселина. Рутинът укрепва стените на капилярите на сърцето, докато кафеената киселина играе роля в елиминирането на лошия холестерол от сърдечно-съдовата система.

4. Помага за управление на диабета

Смята се, че листата имат ефект да понижават нивата на кръвната захар в тялото ви и подобряват инсулиновата функция. В допълнение, фитохимикалите, открити в дафиновите листа, могат да противодействат на симптомите на диабет поради подобрената функция на инсулиновите рецептори.

Изследване показва, че редовната консумация на дафинови листа може да помогне за справяне с диабет тип 2.

5. Осигурява антиоксиданти

Антиоксидантите като витамин С, витамин Е и каротеноидит помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. В допълнение, антиоксидантните свойства, открити в екстракта от дафинов лист, имат фенолни съединения. Тези фитохимикали подпомагат защитата срещу оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, което допълнително предотвратява увреждането на черния дроб и стомаха.

6. Има противоракови свойства

Някои проучвания показват, че дафиновите листа имат противоракови свойства, като помага за инхибиране на растежа на раковите клетки на гърдата и колоректалния рак.

7. Намалява възпалението и подобрява заздравяването на рани

Дафиновите листа помагат при лечението на рани от векове. Неговият екстракт се прилага около нараняването, за да се намали възпалението.

Освен това маслото от дафинов лист придобива все по-голямо значение поради неговата противовъзпалителна активност. Освен това, пиенето на чай от дафинов лист може да помогне за намаляване на болките в ставите и за намаляване на възпалението.

Употреби на дафинов лист

Класическата употреба на дафинов лист е основна съставка в супи, яхнии и други ястия. Освен това, той е важна съставка в различни чайове, масла и алкохолни напитки.

В допълнение, той действа като билково лекарство срещу множество заболявания в продължение на хиляди години. Освен за кулинарни и медицински цели, дафиновите листа имат различни приложения. Някои от другите предимства на дафиновите листа са изброени по-долу:

Намалява стреса и тревожността

Ароматните изпарения от дафинови листа имат естествено успокояващо качество, тъй като почистват въздуха и влияят на настроението на човека.

Дафиновите листа също са популярен елемент в ароматерапията. Антиоксидантът Linalool, присъстващ в дафиновите листа, може да помогне за понижаване на нивото на стреса в тялото и да ви помогне да се успокоите.

Подобрява здравето на косата

Дафиновите листа могат да подобрят здравето на косата ви и да доведат до растеж на косата.

Накиснете дафиновите листа във вода и след това ги разтрийте върху скалпа си след шампоан.

Елементите в дафиновите листа могат да ви помогнат да се отървете от сухата кожа и пърхота, като по този начин са полезни за възстановяване на растежа на косата и предотвратяване на косопад.

Помага за добър сън

Успокояващите свойства на дафиновите листа могат да помогнат за по-добър сън.

Намалява тревожността, насърчава релаксацията и предизвиква сън. Можете да смесите няколко капки екстракт от дафинов лист с вода и да ги приемате, когато имате проблеми със заспиването.

Препарат против насекоми

Лауриновата киселина, присъстваща в дафиновите листа, ги прави отличен репелент срещу насекоми. Освен това, нанасянето на паста от скълцани листа и малко количество масло може да помогне за облекчаване на ужилвания и ухапвания.

Освежител за въздух

Химикалите в освежителите за въздух от пазара са вредни за вашето здраве, особено за децата. Ето защо е по-добре да използвате естествени освежители за въздух като дафинови листа, за да премахнете лошата миризма от дома си.

Можете да постигнете това, като изгорите два до три дафинови листа в пепелник и оставите дима да се разпространи в стаята.

Палене на дафинов лист

Хората по света използвали дафинови листа в традиционната медицина от хиляди години. Изгарянето на листата се казва, че правят дим, който предлага набор от ползи за здравето.

Облекчаването на тревожността и безпокойството се рекламира като основна полза от изгарянето на дафинов лист.

Това вероятно се дължи на факта, че димът от дафинов лист съдържа линалол, съединение, което се намира в редица други растения, включително мента и лавандула. Лавандулата е друго растение, което често се използва за лечение на тревожност.

Според теорията зад ароматерапията вдишването на определени аромати подтиква обонятелните рецептори в носа ви да комуникират с областите на мозъка ви, които помагат за регулирането на емоциите ви.

Изследванията показват, че линалолът, под формата на етерични масла и екстракти от лавандула, изглежда има успокояващ ефект.

В проучване от 2010 година, което разглежда ефектите от вдишаните пари на линалол при мишки предполага, че това може да помогне за насърчаване на релаксацията и намаляване на тревожността.

След вдишване на линалол мишките изглеждат по-малко агресивни и по-склонни да взаимодействат с други мишки.

Друг проучване от 2016 година включва даване на плъхове на дневна доза екстракт от дафинов лист перорално в продължение на 1 седмица.

Плъховете изглежда показват по-малко безпокойство, както е определено от няколко поведенчески теста. Екстрактът изглежда помага и за намаляване на депресията и стреса.

Въпреки това трябва да имате предвид, че нито едно от горепосочените проучвания не използва изгорени дафинови листа като част от своите изследвания. Едно и също вещество може да има малко по-различен ефект, когато се използва по различни начини.

Също така е важно да се отбележи, че въпреки че дафиновите листа съдържат линалол, те съдържат много по-малко количество от лавандулата.

Като друго проучване от 2009година посочва, че линалолът под формата на капсули от лавандула може да помогне за облекчаване на лека тревожност, но може да няма същите ползи при ситуации на силно безпокойство.

Здравословни рецепти с дафинов лист

Ето няколко здравословни рецепти, които можете да следвате:

1. Вода от дафинов лист

Различните ползи за здравето от пиенето на вода от дафинов лист са:

 • Предотвратява настинка, кашлица и грип.
 • Увеличава метаболизма на тялото и спомага за насърчаване на загубата на тегло.
 • Облекчава ставните и мускулните болки.
 • Бори се с диабета.
 • Намалява кръвното налягане и нивата на холестерола.

Съставки: 

 • Вода
 • Дафинови листа

метод:

 1. Вземете 2-3 дафинови листа и ги нарежете на малки парченца.
 2. Добавете ги в съд с вряща вода.
 3. Накиснете за една нощ.
 4. Прецедете водата на следващия ден.

Можете да се насладите на тази освежаваща напитка първо сутрин и няколко пъти през деня.

2. Чай от дафинов лист и канела

Чай от дафинов лист и канела

Това е здравословна напитка за отслабване. Антиоксидантните играят важна роля за ефективно изгаряне на мазнини и предотвратяване на натрупването на мазнини в тялото. Тази напитка също така подобрява способността за усвояване на хранителните вещества от тялото, понижава LDL и подобрява нивата на HDL холестерола.

Съставки: 

 • Пръчка канела или канела на прах – съответно 1 или 1 ч.л.
 • Дафинови листа – 3-4
 • Мед (по избор) – 1 ч.л.
 • Вода – 3-4 чаши

метод:

 1. Сложете водата да заври в съд.
 2. Добавете дафинов лист и канела към водата.
 3. Оставете да се готви за 10 до 20 минути.
 4. Прецедете и добавете мед.

Често задавани въпроси

Как се прави чай от дафинов лист?
В малка тенджера добавете дафиновите листа и водата. След като водата заври, намалете котлона до средно силен котлон и оставете да ври 3 минути. Махнете тенджерата от котлона и оставете чая да се накисва за 4 минути.
Как се суши дафинов лист?
Подредете дафиновите листа на един слой върху лист хартия и покрийте с още един лист. Поставете ги на тъмно и сухо място без пряка слънчева светлина, с добра вентилация. Дафиновите листа трябва да изсъхнат за 14 дни.

Можете да ги обърнете след първата седмица, за да сте сигурни, че изсъхват равномерно.

Заключение

Дафиновият лист често се използва в рецепти, за да осигури пикантен тласък на вкуса на супи и яхнии. Той също така е бил използван през цялата история заради потенциалните си ползи за здравето.

Дафиновият лист е питателна билка, която придава отличен аромат и вкус на вашата храна с различни ползи за здравето. Добавянето на листа към храната ви помага за лечение на диабет и предотвратява храносмилателни разстройства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: