11 доказани ползи за здравето от джинджифил

джинджифил

Джинджифилът може да има многобройни ползи за здравето поради своите противовъзпалителни свойства и ефект против гадене. Приема на джинджифил може да ви помогне да отслабнете, да управлявате артрита и да намалите менструалните симптоми.

Джинджифилът (Zingiber officinale) е растение, произхождащо от Азия. Използва се като добавка към храни, за направата на чай, сок и лекарства.

Джинджифилът притежава редица ползи за здравето, включително облекчаване на гадене и повръщане, подобряване на храносмилането и борба с възпалението и инфекциите.

реклама

В тази статия ще разгледаме какво е джинджифил, ползи за здравето, хранителна информация, противопоказания и как да го използвате.

Какво представлява джинджифила?

Обикновен джинджифил (Zingiber officinale) е цъфтящо растение, чийто основен компонент, коренището или коренът от джинджифил, се използва широко като подправка и народна медицина.

Той е от семейството на Zingiberaceae, а това го свързва с други здравословни подправки от същото семейство, като кардамон и куркума.

Корените, които обикновено се използват, може да се консумират пресни, маринован, сушени или като подправка, която е една от най-здравословните на земята. Вкусът е лютив и леко сладък, със силен и пикантен аромат.

Джинджифилът притежава антибактериални, противовъзпалителни, антивирусни и още много здравословни свойства.

Смята се, че индийците и китайците са използвали корен от джинджифил в продължение на повече от 5000 години за лечение на много заболявания, а днес Индия е най-големият производител.

Ползи от джинджифил

Помага при храносмилателни разстройства, подуване на корема, метеоризъм и симптом на раздразненото черво. Проучванията показват, че съставките на корена облекчават гаденето.

1. Подобрява имунитета

Джинджифилът е богат преди всичко на така наречените антиоксиданти – вещества, които забавят стареенето на клетките и значително укрепват имунната система. ( 1 )

Ето защо чаят от джинджифил е идеалната напитка при признаци на настинка.

Едно от веществата (Gingerol), които имат значителен антиоксидантен ефект, е точно това, което причинява типично острия лютив вкус. Той е отговорен за по-голямата част от лечебните свойства на здравословния корен.

2. Гадене

Изглежда корена от джинджифил е силно ефективен срещу гадене. ( 2 )

В едно проучване от 2010г. се разглежда ефектите на добавките от корен на джинджифил на прах върху гаденето при 60 деца и млади възрастни, които са подложени на химиотерапия. Заключението е, че добавката води до намаляване на гаденето при повечето от тях. ( 3 )

Също така, той може да бъде доста ефективен при гадене, свързано с бременността и сутрешното гадене.

3. Джинджифил за отслабване

Джинджифилът има същия ефект върху изгарянето на калории, както показва проучване на американски лекари. Това е така, защото пикантните подправки ускоряват метаболизма.

Коренът значително помага за отслабване в талията, ханша и бедрата при хора със затлъстяване или наднормено тегло. ( 4 )

Преглед от 2019г. също заключи, че джинджифила има доста положителен ефект върху отслабването. ( 5 )

4. Стрес

Проучванията показват, че джинджифила намалява свързаните с възрастта маркери на оксидативен стрес и се предполага, че предпазва от хепатотоксичност, предизвикана от етанол. ( 6 )

Именно антиоксиданта Gingerol, който има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства се бори с излишното количество свободни радикали в тялото. ( 7 ) ( 8 )

5. Лечение на хронично храносмилане

Помага при заболявания, свързани с храносмилателната система и храносмилането. Има холеретичен и диастоличен ефект, премахва метеоризма и повишава слюноотделянето, което има благоприятен ефект върху храносмилателните процеси.

Действа благоприятно при хроничното лошо храносмилане с характеризираща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха.

Казва се, че забавеното изпразване на стомаха е в основата на лошото храносмилане. Доказано е обаче, че джинджифила ускорява изпразването на стомаха. ( 9 )

6. Джинджифил при хеликобактер пилори

Според резултатите от проучване, добавката на джинджифил е довела до значително унищожаване на H. pylori. Изглежда корена може да има анти хеликобактер пилори ефект чрез неговите различни фенолни съединения (напр. гингерол, шогаол, зингерон и фенолни киселини като галова киселина и канелена киселина). ( 9 )

7. Понижава кръвната захар

Проучванията също потвърждават благоприятния ефект на джинджифила върху намаляването на нивата на захарта, което го прави важен съюзник за диабетиците.

В проучване от 2015 г., включващо 41 индивида с диабет тип 2, е изследвана дневната консумация на 2 грама джинджифил на прах. ( 10 )

Преглед от 2022 г., обхващащ 10 проучвания, изследва ефектите на добавките с джинджифил върху хора с диабет тип 2, които са приемали дневни дози от 1200–3000 милиграма за периоди от 8 до 13 седмици. Този преглед открива значително намаляване на нивата на кръвната захар на гладно и нивата на HbA1c. ( 11 )

Въпреки това, тези открития не предполагат никакво въздействие върху липидния профил на участниците.

След период от 12 седмици:

 • Кръвната захар на гладно намалява с 12%.
 • Нивата на хемоглобин A1c (HbA1c) намаляват с 10%.
 • Съотношението аполипопротеин B/аполипопротеин AI намалява с 28%.
 • Нивата на малондиалдехид (MDA) намаляват с 23%.

Както високото съотношение на аполипопротеин B/аполипопротеин AI, така и повишените нива на малондиалдехид (MDA) могат да възникнат от оксидативен стрес, следствие от самия оксидативен стрес. Тези фактори се считат за рискови фактори за сърдечни заболявания.

Въпреки това е изключително важно да се отбележи, че това проучване е сравнително малко и по-обширните изследвания са от съществено значение за обосноваване на тези резултати.

Освен това преглед от 2019 г. също предполага, че джинджифилът може да понижи нивата на HbA1c при хора с диабет тип 2, но авторите не са направили заключения относно въздействието му върху нивата на кръвната захар на гладно.

8. Може да намали менструалната болка

Болката, която се усеща по време на цикъл се нарича дисменорея. Проучване от 2016г. заключи, че джинджифила може да помогне за намаляване на това досадно състояние. ( 12 )

В друго проучване се забелязва, че 250 мг прах от крена успява да намали болката толкова ефективно, колкото ибупрофен (400 мг). ( 13 )

9. Може да има благоприятен ефект за предотвратяване на рак

Правени са проучвания, които поставят джинджифила като алтернативно лекарство за няколко различни форми на рак.

Противораковите свойства на корена, също се приписват на гингерол, който споменахме по-горе, като най-полезната съставка и който се намира в големи количества в суровия джинджифил. ( 14 ) ( 15 )

Приема на 2 грама екстракт от джинджифил на ден, намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво. ( 16 )

Макар и ограничени, съществуват доказателства, че лютивия корен може да бъде ефективен срещу някои други стомашно-чревни видове рак, например рак на панкреаса. ( 17 ) ( 18 )

Други проучвания показват, че може да бъде ефективен и срещу рак на гърдата и рак на яйчниците. Имайте предвид обаче, че са необходими повече проучвания. ( 19 ) ( 20 )

10. Може да подобри мозъчната функция

Проучванията предполагат, че биоактивните и антиоксиданти съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции в мозъка. ( 21 )

В друго проучване от 2012г. проведено сред жени на средна възраст се установи, че приема на екстракт от джинджифил ежедневно подобрява времето за реакция и паметта. ( 22 )

11. Може да помогне в борбата с инфекциите

Ключовата съставка в растението (Gingerol) може да помогне за намаляване на риска от някои инфекции.

Екстрактът от вълшебния корен може да инхибира растежа на много видове бактерии. ( 23 ) ( 24 )

В проучване от 2008г се вижда, че той е ефективен при възпалителни заболявания на венците, като пародонтит и гингивит. ( 25 )

Хранителна стойност

Той е добър източник на антиоксиданти, но не осигурява много калории, витамини и минерали.

Вижте какви полезни вещества всъщност съдържа джинджифила и какви са неговите ползи за здравето:

Хранителна стойност на 100 грама
Калории80 kcal
Въглехидрати
17,77 гр
Захари1,7 гр
Диетични фибри2 гр
Мазнини
0,75 гр
Протеин
1,82 гр
Тиамин (В 1 )
0,025 мг
Рибофлавин (В 2 )
0,034 мг
Niacin (B3)
0,75 мг
Пантотенова киселина (B 5 )
0,203 мг
Витамин В 6
0,16 мг
фолиева киселина
11 μg
Витамин Ц
5 мг
Vitamin E
0,26 мг
калций
16 мг
Желязо
0,6 мг
магнезий
43 мг
манган
0,229 мг
Фосфор
34 мг
калий
415 мг
натрий
13 мг
Цинк
0,34 мг
Вода79 гр
таб. 1 (хранителен състав на джинджифил)

Колко джинджифил на ден?

Изследванията върху джинджифила обикновено се фокусират върху дози, вариращи от 250 милиграма (mg) до 1 грам, приемани един до четири пъти дневно.

Като цяло корена на джинджифила се счита за безопасен, като препоръчителния дневен прием е до 4 грама.

Употреба – Как се консумира?

Както вече споменахме, този невероятен корен се използва в много форми, включително пресен, изсушен, маринован, консервиран, захаросан, на прах или пасиран.

Концентрацията на етерични масла се увеличава с стареенето на растението и следователно предназначението определя времето, когато се събира.

Чай от джинджифил

Направата на такъв чай е лесна, има лечебен ефект и е много вкусен. Ако наистина харесвате силния му вкус и аромат, препоръчваме да го настържете.

Как се прави чай от джинджифил?

 • Обелете и настържете корена на ренде.
 • Сложете го да заври с вода за около 15 минути.
 • След това прецедете през цедка.
 • Омекотяваме пикантния вкус на чая от джинджифил с лимонов сок и мед.
 • Пие се топъл.

Джинджифиловият чай предлага по-здравословна алтернатива на търговските консервирани или бутилирани джинджифилови напитки като джинджифилова бира.

Докато тези продукти осигуряват предимствата на джинджифила, те често съдържат големи количества захар.

Сок от джинджифил, мед и лимон

С тези три здравословни съставки се прави невероятно вкусен сок.

 • Настържете корена и след това изстискайте сока в кана.
 • Добавете изцеден лимонов сок, разтворете мед в студена вода и смесете всичко.
 • Съхранява се в хладилника.

За да подобрите още супер-здравословната напитка, добавете прясно стрита мента или охладен чай от сушени ментови листа.

Дъвчене на джинджифил

Коренът съдържа съединения, които осигуряват голямо разнообразие от ползи за здравето. Допринася за антимикробни, противоракови, противозатлъстяващи, антиоксидантни и противовъзпалителни реакции в организма. ( 1 )

А дъвченето е просто бърз начин да получите всички ползи от растението. При гадене използвайте корен от джинджифил, който се сварява, за да омекне и след това подправете с малко захар или мед.

Подправка

Коренът, набран на 8-9 месеца се използва изсушен или стрит на прах. Това е формата, която най-често се среща в нашите рафтове за подправки и се използва в основни ястия, за направата на бисквитки, сладкиши и къри смеси.

Противопоказания

Джинджифилът обикновено се счита за безопасен за консумация в умерени количества.

При някои хора обаче поглъщането на големи количества може да доведе до следните симптоми:

 • дискомфорт в корема
 • киселини в стомаха
 • диария
 • дразнене на устата и гърлото

Въпреки че вероятно е безопасно да се консумира джинджифил по време на бременност и кърмене, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист преди това.

Чай от джинджифил и други продукти с тази подправка не е препоръчително да се дават на малки деца, защото е доста пикантна подправка, силно дразнеща нежното небце и вкусовите рецептори на детето.

Въпреки че, според текущата информация джинджифила е безопасен за деца, но са необходими повече проучвания.

Препоръчва се изключване на джинджифила в случай на: хемофилия, стомашна язва, язва на дванадесетопръстника, гастроезофагеален рефлукс.

Отглеждане на джинджифил

За да отглеждате джинджифил у дома, започнете с получаване на малък пресен корен от джинджифил от местния супермаркет или магазин за хранителни стоки.

След това следвайте тези стъпки:

 1. Вземете малка тавичка за семена или контейнер и го напълнете с компост.
 2. Поставете корена от джинджифил върху компостната смес.
 3. Леко покрийте корена с компост, оставяйки поне един сантиметър от него открит.
 4. Поливайте обилно, след което поставете тавата за семена на топло място с температура около 24-27°C.
 5. Оставете корена да покълне, което може да отнеме до шест седмици. През това време се уверете, че компостът остава влажен, но не прекалено мокър.
 6. След като издънките пораснат около 2-3 см, преместете кълновете в нова саксия, пълна с прясна, влажна компостна смес.
 7. Продължете да поливате редовно и поддържайте температурата между 20-25°C.
 8. Вашият джинджифил трябва да е готов за прибиране на реколтата през есента, обикновено около 8-12 месеца след засаждането.

Не забравяйте, че джинджифилът е тропическо растение, така че се нуждае от топлина и висока влажност, за да расте правилно. Ако живеете в район с по-хладен климат, може да се наложи да отглеждате джинджифила си на закрито или в парник.

Често задавани въпроси

Как се приема джинджифил на прах?
Може да смесите до 2 грама джинджифил на прах с топла вода и щипка сол. По-ефективно е, когато се приема сутрин, на празен стомах. Също така може да поръсите храната, която приемате.

За какво помага джинджифил и мед?
Смята се, сока от мед и джинджифил е добър храносмилането поради свойствата на джинджифила. Натурален домашен лек за кашлица и настинка, укрепва имунната ви система, естествен болкоуспокояващ еликсир, помага при гадене и са полезни за сърцето.

Заключение

Джинджифилът съдържа хранителни вещества и биоактивни съединения, които могат да имат редица ползи за вашето тяло и мозък.

Може да помогне за справяне с гаденето, предотвратяване на инфекции, намаляване на риска от рак и др.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди, че джинджифилът има тези предимства.

Още нещо важно за джинджифила

Проучване разкри, че консумирането на 1 грам джинджифил на ден като част от балансирана диета може да осигури превантивни ползи за здравето.

Доказано е, че джинджифилът притежава различни свойства, които допринасят за благосъстоянието, като антибактериални/вирусни агенти, антиоксиданти, противовъзпалителни средства, средства против гадене и противоракови агенти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: