Диета според кръвната група – Хранене за групи O, A, B и AB

Диета според кръвната група

Чували ли сте за диета и начин на хранене според кръвната група на човек?

Може ли храненето по диета въз основа на кръвната ви група – O, A, B или AB – да ви помогне за по-добро здраве и отслабване?

В продължение на почти две десетилетия диетичен режим, известен като диета според кръвната група, придоби огромна популярност.

реклама

Привържениците на тази диета предполагат, че вашата кръвна група определя най-подходящите храни за вашето благосъстояние.

Какво представлява диетата според кръвната група?

През 1996г. Питър Д’Адамо, лекар-натуропат, публикува книга, в която описва как хората могат да бъдат по-здрави, да живеят по-дълго и да постигнат идеалното си тегло, като се хранят спазвайки диета според кръвната група.

Диетата според кръвната група е система на хранене, която категоризира храните като полезни, неутрални или вредни. Тя се основава на кръвната група на човека и някои други фактори.

Д’Адамо твърди, че различните кръвни групи са се развили в различни посоки от нашата генетична история, и че кръвната ви група трябва да определя какво да ядете и как да тренирате.

Книгата му „Eat Right 4 Your Type“ стана невероятно успешна и е бестселър на New York Times, продадена в милиони копия. Книгата е все още изключително популярна и днес.

Много хора започнаха да променят начина, по който ядат, спортуват и мислят за здравето си, според насоките на книгата.

Хранене при диета според кръвната група

Д’Адамо твърди, че храните, които ядете, реагират химически с вашата кръвна група.

Също така споделя, че ако следвате диета според кръвната група, тялото ви ще усвоява храната по-ефективно. Ще отслабнете, ще имате повече енергия и ще сте защитен от различни болести.


Прочети Още: Как да отслабна бързо? Вижте 5-те прости стъпки подкрепени от научни изследвания


Ето някои от препоръките за здравословно и диетично хранене според кръвната група:

Кръвна група O

Хората с кръвна група O, които Д’Адамо нарича „ловецът“, се справят най-добре с интензивни физически упражнения.

Препоръчват се аеробните упражнения с висока интензивност и животински протеини, докато млечните продукти и зърнените храни могат да създадат проблеми.

От какво дебелеем според кръвната група 0?

Според Д’Адамо глутена, лещата, боба, царевицата и зелето могат да доведат до увеличаване на теглото при тази кръвна група.

Здравните състояния, свързани с О -ва кръвна група, включват астма, артрит, сенна хрема и други алергии.

 • Хранене според кръвната група 0

Спазването на диета според кръвната група O, се основава на храни с високо съдържание на протеини и хората трябва да ядат много:

 • месо
 • зеленчуци
 • риба
 • плодове

Трябва да ограничат зърнените храни, боба и бобовите култури.

За отслабване е най-добре храненето с морски дарове, водорасли, червено месо, броколи, спанак и зехтин; трябва да се избягват пшеницата, царевицата и млечните продукти.

Кръвна група А

Според Д’Адамо хората с кръвна група А, които Д’Адамо нарича „земеделци“ или „култиватор“, са предразположени към сърдечни заболявания, рак и диабет.

Те се справят по-добре на органична, вегетарианска диета с успокояващи тренировки – дейности с ниска интензивност, като йога, тай чи и да включват медитация като част от рутината си.

 • Хранене според кръвната група А

Тези с кръвна група А трябва да ядат:

 • плодове
 • зеленчуци
 • тофу
 • морски дарове
 • пуйка
 • пълнозърнести храни

Трябва да избягват месо.

За отслабване е най-добре храненето с морски дарове, зеленчуци, ананас, зехтин и соя; мляко, пшеница, царевица и боб трябва да се избягват.

Кръвна група В

Хората с кръвна група B, които Д’Адамо нарича „номад“, имат стабилна имунна система и толерантна храносмилателна система и са по-приспособими от другите кръвни групи.

Той препоръчва умерени физически упражнения и упражнения за баланс – кардио тренировки със средна интензивност, като тенис или колоездене, както и тренировки за сила, заедно с добре балансирана диета.

Хората с тип В обаче са по-податливи на автоимунни разстройства, като хронична умора, лупус и множествена склероза.

 • Хранене според кръвната група Б

Тези с кръвна група В трябва да изберат разнообразна диета, включваща:

 • месо
 • плодове
 • млечни продукти
 • морски дарове
 • зърнени храни

За да отслабнете, хората от тип B трябва да избират зелени листни зеленчуци, яйца, черен дроб и чай от женско биле, но да избягват пилешко, царевица, фъстъци и пшеница.

Кръвна група AB

Хората с кръвна група AB, които Д’Адамо нарича „енигмата“ или „междинни“, са биологично по-сложни от другите групи, според Д’Адамо.

Тези хора се справят най-добре с комбинация от упражнения – леки упражнения, като ходене, туризъм, голф или танци и диети за групи А и В, въпреки че месото трябва да бъде ограничено.

Тази група обикновено има по-ниски нива на алергии, но сърдечните заболявания, ракът и анемията са често срещани.

 • Хранене според кръвната група АБ

Тези с кръвна група AB трябва да ядат:

 • млечни продукти
 • тофу
 • агнешко
 • риба
 • зърнени храни
 • плодове
 • зеленчуци

За отслабване най-добре е тофу, морски дарове, зелени листни зеленчуци и водорасли, но трябва да се избягват пилешкото, царевица, елдата и боб.

Както вече споменахме, препоръките за диета според кръвната група се простират много повече от избора на храна.


Виж Още: Как упражненията и контрола на теглото, могат да добавят десетилетие към живота ви

Съществува предполагаема връзка между диетата според кръвната група и лектините

Основната теория на диетата за кръвна група се върти около лектините, разнообразна група протеини, които могат да се прикрепят към захарните молекули.

Според Д’Адамо, възниква химическа реакция, когато кръвта влиза в контакт с определени храни, съдържащи протеина лектин.

Лектините имат пряк ефект върху кръвта и храносмилателния тракт. Според концепцията за диета според кръвна група се смята, че различните диетични лектини са насочени специално към различните кръвни групи, като вероятно причиняват слепване на червените кръвни клетки (аглутинация).

Има доказателства в подкрепа на това, че малка част от лектините в суровите, неварени бобови растения могат да проявят аглутинираща активност, пригодена за специфични кръвни групи.

Например, суровият фасул може да взаимодейства изключително с червените кръвни клетки на индивиди с кръвна група А.

Въпреки това е важно да се отбележи, че като цяло повечето аглутиниращи лектини изглежда реагират с всички кръвни групи.

По същество теорията предполага, че диетичните лектини обикновено не са пригодени за конкретни кръвни групи, с изключение на някои сурови бобови растения.

Проучване от 2014г. показа, че спазването на диетата на кръвна група О намалява нивата на триглицериди в кръвта и формата на съхранение на мазнини.

Въпреки това, авторите на проучването стигат до заключението, че спадът в нивата на триглицеридите се дължи на фактори, несвързани с кръвната група на човек.

Какво казва науката?

Различните кръвни групи могат да направят хората повече или по-малко податливи на определени състояния.

Голямо генетично проучване от 2019, например, установява, че хората с тип А и АВ кръвна група, имат повишен риск от рак на стомаха.

Резултатите от по-ранно проучване предполагат, че хората, принадлежащи към кръвни групи A, B или AB, имат повишен риск от коронарна болест на сърцето.

А в проучване от 2019г. в Хърватия, се твърди, че вероятността психични разстройства да се появяват са почти три пъти по-високи при носители на група АВ в сравнение с други кръвни групи.

Въпреки това е важно да се отбележи, че няма установена връзка между тези рискове и диетичните избори.

Изследванията за ефектите на диета според кръвната група обаче са оскъдни и наличните изследвания не са доказали нейната ефективност.

Например авторите на проучване от 2014г. стигат до заключението, че техните открития не подкрепят твърденията, че диетата според кръвната група осигурява специфични ползи.

A преглед на данни от 2013, свързани с диетата според кръвната група констатира също, че в момента няма доказателства за предимствата на този хранителен план.

Има ли смисъл да спазвате диета според кръвната група?

Теорията зад тази диета е, че кръвната група е тясно обвързана с нашата способност да усвояваме определени видове храни.

Което води до твърдението, че правилната диета ще подобри храносмилането, ще помогне за поддържане на идеално телесно тегло, повишаване на енергийните нива и предотвратяване на заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Твърди се, че група О е първоначалната „родова“ кръвна група на най-ранните хора, които са били ловци, са приемали храни които са с високо съдържание на животински протеин.

Казват, че група А се развива, когато хората започват да се занимават със земеделие и се хранят с повече вегетариански храни.

За група В се твърди се, че възникват сред номадски племена, които консумират много млечни продукти.

И тъй като кръвта от група AB е еволюирала от смесването на хора с кръв от типове А и В, препоръките от тип АВ бяха междинни между тези за хора с кръв от типове А и В.

Всяка от тези теории е поставена под въпрос. Например, има твърдение, че тип А всъщност е първата кръвна група, която се развива при хората, а не тип О.

Освен това няма доказана връзка между кръвната група и храносмилането. Така че, освен липсата на доказателства, че диетата работи, остават сериозни въпроси на които не е отговорено.

Диета според кръвната група и някои заболявания

Нашумялата диета според кръвната група дава препоръки въз основа единствено на вашата кръвна група.

Така че, ако имате хронично състояние (да речем, диабет) и според диетата трябва да ядете храни богати на протеин или да избягвате млечни продукти или пилешко, това може да е в противоречие с вашия план за лечение на диабет.

Диетата с кръвна група също не се вписва и при други състояния като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или холестерол.

Всяка необходима загуба на тегло със сигурност ще повлияе положително на тези състояния.

Но независимо от вашата кръвна група, при тези състояния трябва да следвате указания за диета с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на сол.

Различните видове кръв

Никой не знае защо имаме различни кръвни групи, но популярните теории предполагат, че те са се развили с течение на времето.

Кръвните групи се основават на антигените (молекулните структури) на повърхността на вашите червени кръвни клетки.

Четирите основни кръвни групи са:

 • Тип А съдържа антиген А.
 • Тип B има B антиген.
 • Тип АВ има както А, така и В антигени.
 • Тип O е най-разпространената кръвна група в света и няма нито един от двата антигена.

Често задавани въпроси

От какво дебелеем според кръвната група?
D’Adamo твърди, че храните, които ядете, реагират химически с вашата кръвна група. Ако следвате диета, предназначена за вашата кръвна група, тялото ви ще усвоява храната по-ефективно.

Какво е хранене според кръвната група 0?
Тези с кръвна група O трябва да избират храни с високо съдържание на протеини и да ядат много месо, зеленчуци, риба и плодове, но да ограничават зърнените храни, боб и бобови растения.

Заключение

При спазване на диета според кръвната група ще избегнете преработена храна и прости въглехидрати. Това може да е достатъчно, за да ви помогне да отслабнете. Но всяка загуба на тегло при тази диета не е свързана с вашата кръвна група.

Но привържениците на диетата според кръвна група могат да кажат, че въпреки че все още няма проучване доказващо ползите и, липсата на доказателства не доказва, че тя е неефективна. Също така няма доказателство, че тази диета е вредна.

Ето защо предполагаме, че интересът към диетите за кръвна група няма да изчезне скоро.

Ясно е едно, има много диети, като всяка от тях твърди, че е много ефективна, ако не и най-добрата.

Изчакайте – вероятно скоро ще чуете за още една „най-добра диета“. И предполагам, че тя няма да има нищо общо с вашата кръвна група.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: