Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Допамин: Какво представлява този хормон

Допаминът функционира като невротрансмитер в мозъка.

Хормонът допамин е вид невротрансмитер. Тялото ви го произвежда, а нервната ви система го използва, за да изпраща съобщения между нервните клетки.

Ето защо понякога се нарича химически пратеник, защото изпраща сигнали.

Когато допамина се отделя в големи количества, той ви кара да чувствате удоволствие и задоволеност. Той е един от четирите хормони на щастието.

Какво е допамин?

Той е известен като невротрансмитер, отговарящ за за доброто настроение – химикал, който предава информация между невроните.  ( 1 )

Мозъкът го освобождава, когато ядем храна, която жадуваме или докато правим секс, допринасяйки за чувството на удоволствие и удовлетворение като част от системата за възнаграждение.

Този важен неврохимикал повишава настроението, мотивацията и вниманието и помага за регулиране на движението, ученето и емоционалните реакции. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Вашето тяло го разпространява по четири основни пътя в мозъка. Както повечето други системи в тялото, вие не го забелязвате (или може би дори знаете за него), докато не възникне проблем.

Твърде много или твърде малко от него може да доведе до широк спектър от здравословни проблеми. Някои са сериозни, като болестта на Паркинсон. Други са по-малко страшни.

Основи на допамина

Той се произвежда в мозъка чрез двуетапен процес. Първо, той променя аминокиселината тирозин в вещество, наречено допа, а след това в допамин.

Той засяга много части от вашето поведение и физически функции, като например:

 • Интерес
 • Мотивация
 • Сърдечен ритъм
 • Функция на кръвоносните съдове
 • Бъбречна функция
 • Кърмене
 • Сън
 • Настроение
 • Внимание
 • Контрол на гадене и повръщане
 • Понасяне на болката
 • Движение

Роля в психичното здраве

Шведския фармаколог и невролог Арвид Карлсон спечели Нобеловата награда през 2000г. за изследванията си върху този хормон, показващи значението му за мозъчната функция.

Той помогна да се покаже, че невротрансмитера е силно замесен в двигателната система. Когато мозъкът не успее да произвежда достатъчно допамин, това може да доведе до болест на Паркинсон.

Основното лечение на болестта на Паркинсон е лекарство, наречено L-допа, което стимулира производството на хормона.

Трудно е обаче да се определи една единствена причина за повечето психични разстройства. Но те често са свързани с свръхпроизводство на допамин или липса на допамин в различни части на мозъка.

Също така се свързва и със състоянията шизофрения и ADHD. Активността на допаминовата система зависи от състоянието на допаминовите рецептори и при хора с тези състояния химикалът взаимодейства с други фактори по начини, които все още не са обяснени.

Той също така играе роля при заболявания, които не са свързани с психичното здраве. Едно от тях е болестта на Паркинсон.

Може да спаси живот

Този химикал обикновено играе второстепенна роля в тялото, но в определени медицински ситуации е буквално спасител. Лекарите използват предписан допамин за лечение на:

 • Ниско кръвно налягане
 • Лош сърдечен дебит (когато сърцето не изпомпва достатъчно кръв)
 • Лош приток на кръв към жизненоважни органи
 • Някои случаи на септичен шок

Как функционира допамина в мозъка?

Няма да е преувеличено да се каже, че той ни прави хора. В началото на развитието на бебето нивата на допамин са критични и могат да възникнат умствени увреждания, ако този хормон не присъства в достатъчни количества.

Той е замесен в генетични състояния като вроден хипотиреоидизъм. Дефицитът на допамин също е замесен в други състояния като болестта на Алцхаймер, депресивни разстройства, преяждане, пристрастяване и хазарт.

Как да увеличим нивата на допамин

Учените, които изучават неврологични и психиатрични разстройства, отдавна се интересуват от това как действа този хормон и колко относително високи или ниски нива в мозъка са свързани с поведенческите предизвикателства и уврежданията.

Има начини за повишаване на нивата му по естествен начин и начина ви на живот е това, от което трябва да започнете. Една нощ на неспокоен сън, например, може да намали драстично допамина. Ето няколко съвета за повишаване на нивата:

 1. Яжте храни, богати на тирозин, включително сирене, месо, риба, млечни продукти, соя, семена, ядки, боб, леща и други. Въпреки че се предлагат добавки с тирозин, консумацията на храни е за предпочитане. ( 5 )
 2. Увеличете приема на храни богати на магнезий като семена, ядки, соя, боб, пълнозърнести храни и др.
 3. Избягвайте преработени храни, високо съдържание на мазнини, захар, кофеин. Те могат да нарушат допаминовите сигнали в мозъка, при консумация в огромни количества. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )
 4. Приемайте пробиотици. Наскоро учените откриха, че мозъка и червата са тясно свързани. ( 9 )
 5. Качественият съня е задължителен, тъй като подхранва производството на допамин. ( 10 )
 6. Тренирайте се всеки ден. Настроението ви може да се подобри само след 10 минути аеробна активност, но след поне 20 минути са най-високи. ( 11 )
 7. Слушайте музика. Това може да е забавен начин за стимулиране на освобождаването на хормона в мозъка. ( 12 ) ( 13 )
 8. Избягвайте стреса, прилагайте техники като медитация и дихателни упражнения. ( 14 ) ( 15 )
 9. Излагането на слънчева светлина може да увеличи инвата му. ( 16 ) ( 17 )
 10. Помислете за използването на естествени ноотропи, включително L-тирозин и L-теанин.

Тъй като много лекарства взаимодействат с него, важно е вашият лекар да знае всички лекарства, които приемате.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")