Допамин – Какво представлява този хормон?

допамин

Допаминът, невротрансмитер, произвеждан в мозъка ви, изпълнява различни функции. Той действа като „център за възнаграждение“ и допринася за множество телесни процеси, включващи памет, двигателна функция, мотивация, емоционално състояние, внимание и др.

Нередовните нива на допамин са свързани със състояния като болестта на Паркинсон, синдром на неспокойните крака и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Хормонът допамин е вид невротрансмитер. Тялото ви го произвежда, а нервната ви система го използва, за да изпраща съобщения между нервните клетки.

реклама

Ето защо понякога се нарича химически пратеник, защото изпраща сигнали.

Когато допамина се отделя в големи количества, той ви кара да чувствате удоволствие и задоволеност. Той е един от четирите хормони на щастието.

Какво е допамин?

Той е известен като невротрансмитер, отговарящ за за доброто настроение – химикал, който предава информация между невроните.  ( 1 )

Мозъкът го освобождава, когато ядем храна, която жадуваме или докато правим секс, допринасяйки за чувството на удоволствие и удовлетворение като част от системата за възнаграждение.

Този важен неврохимикал повишава настроението, мотивацията и вниманието и помага за регулиране на движението, ученето и емоционалните реакции. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Вашето тяло го разпространява по четири основни пътя в мозъка. Както повечето други системи в тялото, вие не го забелязвате (или може би дори знаете за него), докато не възникне проблем.

Твърде много или твърде малко от него може да доведе до широк спектър от здравословни проблеми. Някои са сериозни, като болестта на Паркинсон. Други са по-малко страшни.

Основи на допамина

Той се произвежда в мозъка чрез двуетапен процес. Първо, той променя аминокиселината тирозин в вещество, наречено допа, а след това в допамин.

Той засяга много части от вашето поведение и физически функции, като например:

 • Интерес
 • Мотивация
 • Сърдечен ритъм
 • Функция на кръвоносните съдове
 • Бъбречна функция
 • Кърмене
 • Сън
 • Настроение
 • Внимание
 • Контрол на гадене и повръщане
 • Понасяне на болката
 • Движение

Може да спаси живот

Този химикал обикновено играе второстепенна роля в тялото, но в определени медицински ситуации е буквално спасител. Лекарите използват предписан допамин за лечение на:

 • Ниско кръвно налягане
 • Лош сърдечен дебит (когато сърцето не изпомпва достатъчно кръв)
 • Лош приток на кръв към жизненоважни органи
 • Някои случаи на септичен шок

Как функционира допамина в мозъка?

Няма да е преувеличено да се каже, че той ни прави хора. В началото на развитието на бебето нивата на допамин са критични и могат да възникнат умствени увреждания, ако този хормон не присъства в достатъчни количества.

Той е замесен в генетични състояния като вроден хипотиреоидизъм. Дефицитът на допамин също е замесен в други състояния като болестта на Алцхаймер, депресивни разстройства, преяждане, пристрастяване и хазарт.

Как допаминът кара някого да се чувства щастлив?

Допаминът често се нарича „хормонът на доброто усещане“, тъй като той предизвиква чувство на удоволствие и мотивира действия, свързани с удоволствието.

Това е жизненоважен компонент от нашата система за възнаграждение, която от еволюционна гледна точка насърчава поведение, което е от съществено значение за оцеляването, като хранене, пиене, съревнование за оцеляване и възпроизвеждане.

Като хора, ние имаме вроден стремеж да участваме в дейности, които стимулират освобождаването на допамин в нашата система за възнаграждение. Когато сме ангажирани с приятни дейности, мозъците ни освобождават значително количество допамин, създавайки усещане за благополучие и желание да преживеем това преживяване.

Това обяснява пристрастяващата природа на нездравословната храна и захарта. Те предизвикват прилив на допамин в мозъка, генерирайки усещане за еуфория и силно желание да се възпроизведе това чувство.

Как да увеличим нивата на допамин

Учените, които изучават неврологични и психиатрични разстройства, отдавна се интересуват от това как действа този хормон и колко относително високи или ниски нива в мозъка са свързани с поведенческите предизвикателства и уврежданията.

Има начини за повишаване на нивата му по естествен начин и начина ви на живот е това, от което трябва да започнете. Една нощ на неспокоен сън, например, може да намали драстично допамина. 

Ето няколко съвета за повишаване на нивата:

 1. Яжте храни, богати на тирозин, включително сирене, месо, риба, млечни продукти, соя, семена, ядки, боб, леща и други. Въпреки че се предлагат добавки с тирозин, консумацията на храни е за предпочитане, като „естествен допамин“. ( 5 )
 2. Увеличете приема на храни богати на магнезий като семена, ядки, соя, боб, пълнозърнести храни и др.
 3. Избягвайте преработени храни, високо съдържание на мазнини, захар, кофеин. Те могат да нарушат допаминовите сигнали в мозъка, при консумация в огромни количества. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )
 4. Приемайте пробиотици. Наскоро учените откриха, че мозъка и червата са тясно свързани. ( 9 )
 5. Качественият съня е задължителен, тъй като подхранва производството на допамин. ( 10 )
 6. Тренирайте се всеки ден. Настроението ви може да се подобри само след 10 минути аеробна активност, но след поне 20 минути са най-високи. ( 11 )
 7. Слушайте музика. Това може да е забавен начин за стимулиране на освобождаването на хормона в мозъка. ( 12 ) ( 13 )
 8. Избягвайте стреса, прилагайте техники като медитация и дихателни упражнения. ( 14 ) ( 15 )
 9. Излагането на слънчева светлина може да увеличи нивата му. ( 16 ) ( 17 )
 10. Помислете за използването на естествени ноотропи, включително L-тирозин и L-теанин.

Тъй като много лекарства взаимодействат с него, важно е вашият лекар да знае всички лекарства, които приемате.

Какво представляват допаминовите агонисти?

Допаминовите агонисти са лекарства, които възпроизвеждат действията на естествения невротрансмитер допамин.

Тези лекарства се свързват и активират допаминовите рецептори на нервните клетки в мозъка, карайки тези клетки да реагират по подобен начин на естествения допамин.

Допаминовите агонисти намират приложение при лечението на различни състояния, включително болестта на Паркинсон, депресия, синдром на неспокойните крака, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), ниско либидо и хиперпролактинемия (излишък на хормона, който стимулира производството на кърма).

Примери за лекарства, класифицирани като допаминови агонисти за специфични състояния, са както следва:

 • За болестта на Паркинсон: прамипексол, ропинирол, ротиготин, апоморфин.
 • При депресия: прамипексол.
 • При ниско либидо: прамипексол.
 • За хиперпролактинемия (прекомерен хормон, водещ до производство на кърма): бромокриптин, каберголин.

Каква е ролята на допамина в пристрастяването към наркотици за развлечение?

Развлекателните наркотици нарушават нормалната комуникация между нервните клетки в мозъка.

Например вещества като марихуана и хероин имитират действието на естествените невротрансмитери.

От друга страна, лекарства като амфетамин и кокаин подтикват мозъка да освободи прекомерни количества от тези естествени невротрансмитери или възпрепятстват тяхното рециклиране.

Тези развлекателни продукти прекомерно стимулират мозъчния „център за възнаграждение.

При многократно излагане на наркотици с течение на времето, специфична част от мозъка става по-слабо отзивчива, което прави така, че да извличате удоволствие само от самото лекарство.

Освен това често установявате, че се нуждаете от по-големи дози от лекарството, за да постигнете същия ефект.

Едновременно с това, друга част от мозъка става по-чувствителна към дискомфортните усещания на отнемане, като тревожност и раздразнителност, тъй като ефектите на лекарството отслабват. Това задвижва цикъл на пристрастяване чрез множество механизми.

Понастоящем учените смятат, че допаминът не предизвиква пряко чувство на еуфория; по-скоро действа като подсилващ механизъм за припомняне и повтаряне на приятни преживявания.

Следователно, когато лекарствата предизвикват скокове на допамин, те ефективно учат мозъка да запомни преживяването. Следователно мозъкът създава връзки между вашата употреба на наркотици и различните рутинни процедури и сигнали от околната среда, свързани с употребата на наркотици.

Този феномен е причината, поради която може да изпитате желание за наркотици, след като се върнете на място, където преди сте ги използвали, дълго след като сте спрели да ги използвате.

Какви здравословни състояния са свързани с високи или ниски нива на допамин?

Много заболявания са свързани с високи или ниски нива на допамин, което подчертава сложността на ролята на този невротрансмитер в човешкото здраве.

Въпреки че има още много да научим за връзката между допамина и тези състояния, ясно е, че промените в нивата на допамин могат да допринесат за развитието на определени заболявания.

Заболявания, свързани с ниски нива на допамин

Заболявания ори липса на допамин:

 • Болестта на Паркинсон
 • Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност
 • Синдром на неспокойните крака

Заболявания, свързани с високи нива на допамин

При свръхпроизводство на допамин е възможно следното:

 • Мания
 • Пристрастяване
 • Затлъстяване

Също така, някои симптоми на шизофрения вероятно могат да бъдат причинени от твърде много допамин,  характеризиращо се с различни симптоми, включително халюцинации.

От друга страна, дефицитът на допамин в друг регион на мозъка, известен като nucleus accumbens, е свързан с негативните симптоми на шизофренията, като липса на мотивация и анемия. 

Роля в психичното здраве

Шведския фармаколог и невролог Арвид Карлсон спечели Нобеловата награда през 2000г. за изследванията си върху този хормон, показващи значението му за мозъчната функция.

Той помогна да се покаже, че невротрансмитера е силно замесен в двигателната система. Когато мозъкът не успее да произвежда достатъчно допамин, това може да доведе до болест на Паркинсон.

Основното лечение на болестта на Паркинсон е лекарство, наречено L-допа, което стимулира производството на хормона.

Трудно е обаче да се определи една единствена причина за повечето психични разстройства. Но те често са свързани с свръхпроизводство на допамин или липса на допамин в различни части на мозъка.

Също така се свързва и със състоянията шизофрения и ADHD. Активността на допаминовата система зависи от състоянието на допаминовите рецептори и при хора с тези състояния химикалът взаимодейства с други фактори по начини, които все още не са обяснени.

Той също така играе роля при заболявания, които не са свързани с психичното здраве. Едно от тях е болестта на Паркинсон.

Заключение

Допаминът е както невротрансмитер, така и хормон, играещ решаваща роля в различни основни телесни функции като памет, движение и генериране на приятни усещания и мотивация.

Нарушенията в нивата на допамин, независимо дали са твърде високи или твърде ниски, имат връзка с различни психични и неврологични разстройства.

Все пак предстои да бъдат проведени много изследвания, за да се разбере напълно как допаминът действа по отношение на тези здравословни състояния и как взаимодейства с други невротрансмитери, хормони и химикали в тялото.

Ако подозирате, че изпитвате симптоми, показващи абнормни нива на допамин, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист. Те ще оценят вашите симптоми, ще извършат всички необходими тестове и ще помогнат при изготвянето на подходящ план за грижа, ако се установи медицинско състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: