Дъжд от риба, възможно ли е?

Дъжд от риба

Да. Макар и рядко, има множество случаи на падане на риба от небето. Разбира се, рибата всъщност не „вали“ в смисъл на кондензация от водна пара. Рибите, които падат от небето, са просто риби, които някога са били в морето.

Как вали риба?

И така, как рибата отива в небето? Въпреки че са извършени малко подробни научни наблюдения върху това явление, общият консенсус е, че виновникът е торнадото. Когато торнадото преминават над водни басейни, торнадото засмуква водата и всичко в нея.

Водните струи изсмукват езерна или океанска вода заедно с рибите или други животни, плуващи във водата и след това се разнасят в облаците, докато скоростта на вятъра намалее достатъчно, за да ги остави да паднат обратно на земята, може би на мили от мястото, откъдето са вдигнати.

реклама

В книгата „Валят риби и паяци“ се съобщава, че валят всякакви същества, включително змии, червеи и раци, но рибите и жабите са най-често срещаните.

Съобщава се, че дори калмари и алигатори падат от небето. Често процесът на издигане високо в облаците обвива тези същества в слой лед или като градушка, които все още могат да оживеят, след като са паднали обратно на земята.

Валещите животни, обвити в блокове лед, могат да бъдат много опасни и е известно, че разбиват предните стъкла на автомобила.

Дъждът от риби в Йоро, Хондурас

Колкото и странно да звучи, има място на Земята, където това явление всъщност е често. Жителите на Йоро в Хондурас изпитват това поне веднъж или два пъти годишно. По-интересен е фактът, че Йоро всъщност е на километри от океана.

Съобщава се, че това явление „Рибен дъжд“ се нарича още Lluvia de Peces, което се случва в този малък град от 1800г. през месеците май и юни. Всъщност всяка година голяма буря преминава през града, последвана от силен дъжд. И след като бурята отмине, пътищата са разпръснати от пляскащи живи риби.

Популярно наричан „животински дъжд“, тази типична характеристика на времето се съобщава от векове, въпреки че нито една научна дефиниция не може да я обясни. През това време стотици риби падат почти навсякъде.

Повечето местни хора вярват, че зад този странен феномен, който се случва в този малък град, стои по-скоро религиозна, отколкото научна причина.

Според теория имало католически свещеник, който живеел в Йоро от 1856 до 1864г. Когато видял хора, гладуващи там, той се помолил на Бог да им осигури прехрана и в края на молитвената му сесия се случило това чудо. И така, според тази история, след като свещеникът приключи молитвата си, дойде буря и рибите започнаха да падат от небето. И оттогава този животински дъжд се случва всяка година в този малък град.

Рибният дъжд от небето е рядък феномен и в Тексас

Жителите на Тексаркана, на почти 200 мили от Далас, видяха риба да пада от небето в дворовете или тротоарите им, съобщи KXXV.

Хората от града разбрали, че дъждовната риба е феномен, наречен „животински дъжд“, който се случва, когато водни животни като риба, жаби или раци се озоват във водни струи и биват издигнати в небето от торнадо.

Има и други съобщения от други части на света, където преживели дъжд от змии, мишки, алигатори, паяци, медузи и много други. Докато в повечето случаи животните вече са били мъртви, когато падат на земята, в някои случаи са паднали и живи животни.

Въпреки това, този феномен в Йоро е толкова популярен, че хората могат да преценят кога ще вали риба – видео.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: