Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Дълбокият сън осигурява дълбоко почистване на мозъка ви

Докато спите, бавните вълни на електрическа активност в мозъка ви изглежда помагат за изплакване на вредните отпадъчни продукти , които иначе биха могли да увредят мозъчните ви клетки.

Сънят е важен, но не само по отношение на това, че позволява на мозъка да се актуализира, а и за протичане на процесите на „почистване“.

Учените от Бостънския университет в Масачузетс са открили, че по време на сън течността, присъстваща в мозъка и гръбначния мозък – наречена цереброспинална течност (Гръбначно-мозъчна течност), измива на вълни мозъка, помагайки му да се отърве от натрупания метаболитен „боклук“.

„От известно време знаем, че има тези електрически вълни на активност в невроните. Но преди това не осъзнавахме, че всъщност има вълни и в цереброспиналната течност“, обяснява съавторът на изследването Лора Луис.

Сложен процес на синхронизация

Резултатите от проучването, които се появяват в списанието Science включват 13 участници на възраст 23-33 години, които се съгласиха да преминат мозъчни сканирания, докато спят.

Процесът беше труден. Участниците трябваше да носят ЕЕГ капачки, които позволяваха на учените да измерват електрическата активност в мозъците им, докато лежат в машина за ЯМР, където трябваше и да спят.

А спането на това място може да бъде трудно, тъй като апаратите за ЯМР са много шумни.

Въпреки тези предизвикателства, учените успяха – вероятно за първи път – да наблюдават активността на цереброспиналната течност в мозъците на участниците по време на сън.

Те видяха, че цереброспиналната течност изглежда „синхронизира“ с мозъчни вълни, което вероятно помага за премахване на мозъчните отпадъци. Тези отпадъци включват потенциално токсични протеини, които иначе могат да образуват натрупвания, които могат да нарушат потока на информация между невроните.

Тези открития, добавят изследователите, могат също да хвърлят нова светлина върху основните механизми при състояния като болестта на Алцхаймер, при която токсичните протеинови плаки играят ключова роля в загубата на паметта и други когнитивни увреждания.

Те също така обясняват, че нормалното стареене може да бъде свързано с по-лошо самопочистване на мозъка. С възрастта човешкият мозък е склонен да генерира по-бавни вълни, което може да намали притока на кръв в мозъка, както и пулсациите на цереброспиналната течност.

Сънят отмива ли отпадъците от мозъка?

Сънят е жизненоважен за всички и лишаването от сън има пагубни последици за организма. Изглежда сънят позволява отстраняването на отпадъчните метаболити от мозъка, изчиствайки мозъка от потенциалните невротоксични отпадъчни продукти, които се натрупват докато сте будни.

Отпадъците се отстраняват чрез цереброспиналната течност, „глимфатична система“, наречена заради зависимостта й от глията и приликата с лимфната система в периферните тъкани.

Бъдеще

За да проучат допълнително как стареенето може да повлияе на притока на кръв в съня и CSF в мозъка, Луис и нейният екип планират да наемат по-възрастни за следващото си проучване, тъй като 13-те субекта в настоящото проучване са на възраст между 23 и 33 години. Люис казва, че също се надяват да измислят по-благоприятен метод за изобразяване на CSF.