Дърво на живота – Видове, отглеждане, пресаждане и поливане

Дървото на живота - Видове, отглеждане, пресаждане и поливане

Crassula ovata (растението нефрит) или наричано още Дърво на живота, Дебела Мара, Дървото на парите, Дървото на късмета и Дървото на приятелството. Това е сочен много разклонен, много цъфтящ храст, подобен на бонсай, с лъскави зелени листа, които са сплескани, но сочни. Те са с крушовидна форма и лъскави нефритено зелени със или без червена граница.

Приличащо на миниатюрно дърво от приказките, растението нефрит е един от най-популярните сукуленти в света. Произхождащ от южните райони на Африка, той е добре адаптиран към сухия топъл въздух на съвременните домове. Расте бавно, но живее толкова дълго, че растенията се предават от поколение на поколение. Той е токсичен за кучета, котки и коне и дори леко токсичен за хората.
Като сукулентно растение нуждите му от вода e са доста ниски в сравнение с повечето други растения, тъй като това растение произхожда от регион, който е постоянно горещ и сух.

Бавно, след около две или три години, растението развива дебел, възлест светлобежов ствол. Както често се случва с растения, които са били в култивация в продължение на много години, този вид е получил редица имена, както: Crassula argenteа, така и Crassula portulacea са синоними на този вид. „Нефритите“ обхващат няколко форми (често класифицирани като отделни видове Crassula ) и много различни сортове.

реклама

Вижте още: Хортензии: най-добрите сортове за терасата или градината. Как да се грижите за тях?

Описание на растението дърво на живота

Нефритовото растение е лесен за отглеждане сукулент, който съхранява вода в листата, стъблата и корените си. Използва се като декоративен на закрито по целия свят и ландшафтно растение в мекия климат. Дървото на живота е добро стайно растение, тъй като расте добре в ограниченото кореново пространство. Расте сравнително бавно, харесва топлите и сухи условия в повечето домове и не изисква много грижи.

Дървото на живота представлява голям, силно разклонен многогодишен храст (0,6-)1-1,5(-3) m висок. Гладките, закръглени, лъскави, яйцевидни листа са дълги около 2,5 до 8 см и широки до 3 см и се носят в срещуположни двойки, като всяка двойка е под прав ъгъл спрямо следващата двойка.

Те са склонни да бъдат групирани в краищата на клоните, вместо да са разположени равномерно по тях. Зелените, месести листа трябва да бъдат поръбени или оцветени в червено, когато се отглеждат при достатъчно светлина.

Новите стъбла също са зелени и много сочни, точно като листата, но стават кафяви и дървесни, когато узреят. Долните листа бавно ще окапят естествено. Ако листата бъдат изгорени – от слънчево изгаряне, увреждане от инсектициди или измръзване – повредените листа ще умрат и ще паднат, но ще поникнат нови листа.

Плътни, закръглени гроздове от малки бели или розови цветя с форма на звезда се произвеждат в отговор на дългите нощи. Цветовете имат слаб сладък аромат и са привлекателни за пчели, оси, мухи, бръмбари и пеперуди. При идеални условия на ярка светлина цветните гроздове могат да покрият растението в маси, достатъчно дебели, за да скрият листата. При добри условия опрашените цветя произвеждат малка капсула, пълна със семена. За да насърчите цъфтежа, водата трябва да се спре и растението трябва да се държи на хладно (около 13˚С), особено през нощта, през есента.

Те трябва да се държат в зона, която няма да получава допълнителна светлина, така че естественият светлинен цикъл на сезона да предизвика започване на цъфтежа. Няколко седмици третиране на студено, сухо и тъмно, последвано от редовно поливане, трябва да доведе до цъфтеж.

Дърво на живота – Отглеждане

Цъфнало дърво на живота

Дървото на живота е едно от непретенциозните растения, но все пак има някои особености в отглеждането му които е добре да знаете.

Колко често се полива дървото на живота?

За да осигурите подходяща грижа за този растителен вид, трябва да оставите почвата му да изсъхне напълно между поливанията.
Обикновено ще отнеме от две седмици до един месец, за да изсъхне почвата напълно, по което време можете да добавите вода.

Честотата на поливане е силно свързана със сезона. През пролетно-летния период то ще бъде в състояние на растеж и може да отнеме 2-3 седмици, докато почвата изсъхне напълно, можете да следвате тази честота на поливане. През лятото почвата може да изсъхне по-бързо. Въпреки това, когато температурата падне под 15 градуса или се повиши над 25 С, повечето от тях ще бъдат латентни или полу-латентни, което означава, че растението не се нуждае от повече поливане в момента.

Вместо това трябва да намалите или дори да спрете поливането. Старайте се да поддържате почвата суха, докато температурата отново стане подходяща за растежа на растението дървото на живота, и след това рестартирайте поливането.

Като цяло дървото на живота не се нуждае от голям обем вода. Това се дължи главно на факта, че това растение трябва да остане известно време без вода. Въпреки това, когато дойде времето за поливане на това растение, трябва да сте готови да му дадете много вода. Въпреки че няма определено количество вода, което да дадете на това растение, не трябва да спирате поливането, докато почвата не е напълно влажна. Най-добрият начин да се уверите, че това е така, при условие че отглеждате това растение в саксия, е да го поливате, докато видите, че водата се стича през дренажните отвори на дъното на саксията. Можете също така да поставите молив или подобен предмет дълбоко в почвата, за да проверите дали сте напоили достатъчно. Ако извадите молива и той е влажен, значи сте осигурили достатъчно вода.

От колко светлина се нуждае?

Нефритовото растение се справя най-добре с четири или повече часа пряко слънце, но ще оцелее и на ярка, непряка светлина. Недостатъчната светлина ще произведе растение с наситено зелени листа и увиснали стъбла. Няма нищо лошо в това, освен че няма достатъчно светлина, за да произведе нормален компактен растеж и червеникаво оцветяване.

Това растение е толерантно към широк диапазон от температура и влажност. Може дори да понесе лека слана, но ще бъде убито от условия на замръзване. Стайните растения могат да бъдат преместени на открито през лятото. Трябва постепенно да се аклиматизират към по-високия интензитет на светлината на открито, за да се предотврати слънчево изгаряне. Те трябва да бъдат внесени на закрито преди първата слана.
Растенията могат да останат в контейнери за дълго време, като се привързват към корените и стават тежки отгоре.

Почва и пресаждане

Тези растения се нуждаят от добре дренирана почва и се справят най-добре в смеси за саксии без торф или други компоненти, задържащи влагата. Използвайте горния почвен слой, смесен с перлит, остър пясък, грахов чакъл и/или пилешки песъчинки, за да създадете смес за засаждане, която ще се отцеди бързо.

Индивидуалните растения могат да се отглеждат в продължение на много години, докато са свързани с корени, въпреки че е най-добре да ги пресаждате на всеки две до три години или когато растението натежи отгоре и е податливо на преобръщане. Най-доброто време за пресаждане е когато започне нов растеж.

Подрязвайте корените при повторно засаждане в саксия със същия размер и отрязвайте стъблата, за да запазите формата и да насърчите развитието на дебел основен ствол. Поливайте пестеливо, докато се установи в новия контейнер.

Растенията от този вид могат да се торят на всеки два месеца по време на активен растеж или да се използва разредена тор по-често.

Трябва ли да подрязвате дървото на живота?

Дървото на живота се е добре да бъде подрязвани, за да ги поддържате компактни и да растат енергично. Това се прави най-добре през пролетта, като се отрежат стъблата обратно към страничен клон. Подрязването насърчава ствола да се развие, за да може да издържи тежестта на тежките листа и стъбла, а също така насърчава растежа на корените. Те могат да бъдат подрязани в миниатюрни дървета и са отличен избор за сочен екземпляр от бонсай или прекрасно скулптурно растение. Порязванията ще заздравеят след няколко дни и новият растеж ще поникне след няколко седмици.

Как да размножим дървото на живота

Този вид растение е особено лесно за размножаване от стъбло или листни резници. В дивата природа или когато се засаждат на открито в мек климат, листата или парчетата от растението, които се отчупват и падат на земята, ще се вкоренят след няколко седмици. Когато вземате резници, най-добре е да оставите парчетата да изсъхнат за няколко дни, така че повърхността на среза да бъде заздравена и по-малко вероятно да изгният. Поставянето на отрязания край в сравнително суха, добре дренирана почва ще ускори вкореняването, въпреки че те ще пуснат корени дори извън почвата. Резниците се вкореняват най-лесно през лятото, но растението дърво на живота може да се размножава по всяко време на годината. Това растение може да се отглежда и от семена, засети през пролетта или лятото.

Вредители

Това растение има малко вредители, но брашнестите червеи са най-често срещаните насекоми вредители. Нашествията на белите, пухкави насекоми могат да деформират нов растеж. Насекомите могат да бъдат изтрити с памучен тампон, потопен в спирт, но растенията трябва да се почистват често в продължение на няколко дни или седмици, докато всички вредители бъдат елиминирани. Бъдете внимателни с инсектицидите, тъй като може да има проблеми с фитотоксичността на сочните листа. Паякообразните акари също могат понякога да заразяват  тези растения.

Видове дърво на живота

Има редица наименувани сортове на Crassula ovata, въпреки че те може да не са лесно достъпни във всички области.

  • „California Red Tip“ има лилавочервени листа с ръбове, когато се отглежда на ярка светлина до пълно слънце.

California Red Tip

  • „Gollum“ има листа, които са почти тръбести, с червеникав оттенък и изглеждат така, сякаш краят е вендуза.

Gollum

  • „Sunset“ има зелени листа, набраздени с кремаво/бяло и розовочервено.

sunset jade plant - crassula

  • „Триколор“ е химерен сорт с кремаво бели и розови ивици заострени листа и розови и бели цветя.

Tricolor - crassula

  • „Variegata“ има двуцветни листа.

Variegata- crassula

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: