Дядо болен от витилиго направи кукли за деца със същото състояние

витилиго кукли деца

Откакто Мател лансира красивата и изящна кукла Барби през 1959 г. тя става мечта за всяко дете. 

Въпреки че през последните години производителите на детски играчки се опитват да излязат от рамката на Барби, някои деца все още мечтаят да приличат на нея.

витилиго кукли
Снимка от Instagram / joaostanganelli

Вземете например децата с витилиго. Това е рядко състояние на кожата, което засяга  между 1 и 3% от световното население.

реклама

За разлика от чистата и непорочна кожа на обикновенте кукли, хората с витилиго живеят с петна по кожата, при които липсва всякаква форма на пигментация.

Ето защо децата, живеещи с витилиго, биха могли лесно да се почувстват като аутсайдери в свят, който се е фокусира главно върху естетиката.

Това вдъхнови бразилски дядо да предприе някакво действие. Жуан Станганели Джуниър се захвана да плете кукли на една кука след пенсионирането си. Резултатът е линия от кукли, които показват на младите хора, че витилиго не е равно на несъвършенството.

Това е мило. Купуват ли хората тези кукли?

Със сигурност, ДА. Както обяснява Станганели, той се бори да бъде в крак с търсенето на линията си за играчки. За щастие, той има времето – и страстта – да се посвети на хобито си.

дядо плете кукли витилиго
Снимка от Instagram / joaostanganelli
дядо кукли
Снимка от Instagram / joaostanganelli

Първоначално Станганели е имал намерение да направи само една кукла. След като се пенсионира, той започва да търси ново хоби с което да се заеме. Така решава да опита да плете на една кука и да направи кукла с витилиго. Това било подарък за внучката му, с идеята тя винаги да има спомен от него – оттук и уникалният подход към външния вид на куклата.

Станганели открил, че плетенето му доставя удоволствие. И така решава да направи още от „различните си кукли“, които рядко се срещат по рафтовете на магазин за играчки. Следващите кукли изплетени от него са в инвалидна количка и кукла показваща зрително увреждане.

кукла витилиго
Снимка от Instagram / joaostanganelli

Станганели се сблъсква с витилиго когато е на 30 години. Сега желанието му е да помогне на младите хора да приемат това състояние и да не се срамуват от него.

След като започва да споделя своите творения в социалните мрежи, поръчките започват да валят. 

Посланик за витилиго

Много хора започват да се обединяват със Станганели за разпространение на осведомеността около витилиго. По-важното е, че тези хора работят за прекратяване на социалната стигма, която заобикаля състоянието.

Бразилският автор Тати Сантос де Оливейра е отличен пример за това. Дъщеря й развива витилиго на тригодишна възраст. Възраст в която детето само осъзнава, че нещо в него е различно- и достатъчно малко, за да бъде разтревожено от това.

Търсейки информация за витилиго, Сантос де Оливейра се вдъхновява от Станганели. В рамките на два дни тя написала книга със заглавие „Менина Фейта де Нувенс“ или „Момичето, направено от облаци“.

Въпреки че все още няма превод на тази детска книга, всички се надяваме, че това ще се промени. Безброй деца биха се възползвали от това деликатно и добродушно обяснение на състоянието. 

деца с изработените кукли
Снимка от Instagram / joaostanganelli

Без отказване

Жоао Станганели Джуниър няма намерение скоро да остави комплекта си за плетене на една кука. Той отдавна се е приспособил към дългите часове и закърнели пръсти, които хобито му предизвиква. Сега той прекарва на 90% от времето си в плетене на поръчаните куклите.

дядо плете кукли
Снимка от Instagram / joaostanganelli

Всички бихме могли да се поучим от Станганели. Винаги е прекрасно да видиш как хората превръщат неблагополучието в триумф. 

 Една кукла по поръчка на една кука може да помогне на някого в живота ви да се чувства толкова специален, колкото е за вас. 

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: