6 евтини начина да поддържате въздуха в спалнята свеж

6 евтини начина да поддържате въздуха в спалнята свеж

Омръзна ли ви да се връщате от работа, да влезете в спалнята си и да бъдете посрещнати от ароматите на застоял дим и миризливи крака?

Ето и добрата новина: дори при малък бюджет има няколко лесни начина да запазите спалнята си свежа и да я направите място, в което искате да се върнете в края на деня.

1.Добавете няколко растения към вашата спалня

Няма по-лесен или по-евтин начин за почистване на въздуха в малко пространство, отколкото чрез добавяне на растение. 

реклама

Растенията приемат въглероден диоксид и отделят кислород, така че пречистват околния въздух по естествен начин. 

През 1989 г. НАСА проведе проучване за това как да се облекчи замърсяването на въздуха в закрити помещения.

Ако вашата спалня е с площ от 20 кв.м., тогава три по-големи растения са напълно достатъчни.

Разпределете ги на няколко места в стаята си за максимална ефективност. Ако нямате време да поддържате растенията си, опитайте с кактуси и алое вера – те не изискват толкова грижа, колкото листните растения.

2.Спрете тютюнопушенето 

Пушенето е почти най-лошото нещо, което може да влияе на качеството на въздуха в затворени помещения. Тютюневия дим, концентриран в малко пространство, е изключително нездравословен за вас и другите около вас.

Опитайте да преминете към електронни цигари. Някои експерти смятат, че те са до 95 процента по-малко вредни от тютюнопушенето.

3.Поставете торбички с активен въглен във вашата стая

Активния въглен абсорбира и улавя вредните частици, които влияият на качеството на въздуха в помещението.

Когато вредните частици бъдат хванати от активния въглен, те по никакъв начин не могат да излязат. За да поддържате работата му, оставете торбата на пряка слънчева светлина за няколко часа всеки месец или два.

4. Инсталирайте вентилатор в спалнята си

Един от най-ефективните начини да извлечете застояли миризми от спалното помещение е чрез провретряване на въздуха. Най-добрият начин да направите това е като поставите вентилатор на вашия прозорец и да го използвате за издухване на застоял въздух от стаята.

Ако стаята ви има два прозореца, това е още по-добре. Инсталирайте втори вентилатор на другия прозорец и насочете вентилатора, така че да вкарва свеж въздух в стаята.

5.Използвайте освежител с етерично масло

Етеричните масла са съединения на растителна основа, извлечени от цветя, билки и подправки. За да разпръснете тези невероятни аромати използвайте пулверизатор или арома дифузер.

Етеричните масла на гардения, жасмин, роза, карамфил, канела и ванилия миришат ефектно. 

Много етерични масла имат успокояващи и релаксиращи свойства.

Не се препоръчват да използвате спрей за освежаване. В спрейовете за освежаване на въздуха се използват изкуствени аромати и химикали.

6.Купете пречиствател за въздух

Пречиствателите за въздуха се различават значително като качество и цена, така че направете проучване, преди да купите такъв. 

-Първият вид пречиствател на въздух е йонизатор. Той създава йонно зареждане, което прави малките частици във въздуха по-тежки и ги кара да паднат на пода. -Вторият тип е филтър, който използва вентилатор, за да прокара въздуха през серия от филтри, които отстраняват вредни частици. Въздушният филтър може също да има етап на въглен, който прави торбичките с активен въглен излишни.

Ако опитате всички от тези 6 начина в комбинация, можем почти да гарантираме, че стаята ви ще мирише невероятно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: