Единствената джамия в света със сърце на върха – Осман Пазвантоглу

джамия осман пазвантоглу
  • Джамията Осман Пазвантоглу във Видин няма полумесец, а символ „пика“ ♠ или обърнато сърце ♥.
  • Местните я познават като „сърцатата джамия“.
  • Някои хора вярват, че това е единствената джамия в света без полумесец!
  • Библиотеката е съхранявала книги от световно значение.

Джамията и библиотеката на Пазвантоглу са построени през 18 – 19 век. Те са запазени и до днес като част от централните сгради. Според някои историци в комплекса е имало медресе (училище) и малко мюсюлманско религиозно светилище, но няма конкретна информация за тях. ( 1 ) ( 2 )

Джамията е масивна, каменна сграда с ориенталска архитектура. Библиотеката също е от камък и има квадратна форма с оловен купол. Част от книгите му се съхраняват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методи ”, София и 92 от тях са със световно значение – литература, история, медицина и право на османски и френски език. ( 3 )

Джамия без полумесец

сърцатата джамия

реклама

Интересното в джамията, построена и кръстена на Осман Пазвантоглу в град Видин е, че на върха няма полумесец, а е поставена „пика“ или обърнато сърце според друга версия. ( 4 )

Съществува твърдение, че джамията Осман Пазвантоглу е единствената джамия в света без полумесец!

Други забележителни сгради в гр. Видин:

  • Баба Вида
  • Крепостни стени „Калето”
  • Видинска синагога
  • Кръстатата казарма
  • Турски конак „Колука“
  • Катедрала „Св. В. М. Димитър“

Версията за „пиката“ се свързва със знака на войсковата част на Осман Пазвантоглу. Това било символ на независимост от султана, който имал за знак именно полумесец. Също така според някои джамията и по-точно библиотеката е посветена на бащата на Осман Пазвантоглу, който е убит във Видин по заповед на султана.

ИНТЕРЕСНО: Има сведения, които твърдят, че символите полумесец и звезда са били използвани за представяне на картагенската богиня Танит или богинята Даяна, която присъства в гръцката и римската митология. Византия приема полумесеца като свой символ. Според някои доказателства те са го избрали в чест на богинята Даяна. Други източници сочат, че то датира от битка, в която римляните побеждават готите в първия ден на лунния месец. Когато турците завладяват Константинопол (днешен Истанбул) през 1453г., те приемат съществуващото знаме и символ на града. Легендата гласи, че Осман, който е основателят на Османската империя е имал сън в който полумесецът се простира от единия до другия край на земята. Приемайки това като добра поличба, той запазил полумесеца и го направил символ на своята династия. Когато завладявали християнските народи, сменяли кръстовете с полумесец.
Втората версия гласи, че на върха е поставено обърнато сърце, което било знак за несподелената любов между Осман Пазвантоглу и българка християнка. Чувствата им остават несподелени и неразбрани от околните заради различната си религиозна принадлежност. Именно заради това се смята, че той я е посветил на своята любима.
Джамията е позната още като „Сърцатата джамия“ точно поради факта, че на върха има сърце.

Характеристики на джамиите

Макар, че джамиите могат да се различават по дизайн и размер, целта на джамията е да осигури място където мюсюлманите могат да се обединят, за да изпълнят молитвата си заедно.

Мюсюлманите могат да се молят навсякъде, стига да е чисто място. Молитвата в джамия обаче дава на мюсюлманите чувство за общност. Поради това всички джамии имат някои общи черти.

джамия

Михраб обикновено ниша в стена на джамия, за да покаже посоката на Мека.
Минбар за осигуряване на издигната платформа, от която имамът може да произнесе проповед или да говори пред мюсюлманската общност
Купол това представлява Вселената и силата на Аллах като създател на всичко. Това е вярата в единството на Аллах. Куполът е над молитвената зала, която е основният фокус на джамия.
Минаре високата кула в джамията, откъдето мюезинът изпълнява Езан за да призове вярващите към молитва.
Кибла известна още като молитвена стена, показва посоката на Кааба, Голямата джамия в Мека.

Някои джамии имат допълнителните характеристики на купол и минаре.

Мозайки със сложни шарки украсяват много джамии, но няма изображения на Аллах, Мохамед или други човешки или животински фигури. Смята се, че Аллах е извън човешкото разбиране и затова не може да бъде изобразен. 

Картини или статуи на други човешки фигури се избягват, защото погрешно биха могли да бъдат почитани, което би било идолопоклонство, което е един от най-тежките грехове в исляма.

За украса на стените на джамията често се използват важни пасажи от Корана.

Осман Пазвантоглу

Думата „Пазвант“, която е прякорът на Осман Пазвантоглу, който е една от важните фигури от последния период на османската история, означава пазач.

Смята се, че предците на Пазвантоглу Осман, който е от татарски произход, са участвали в завладяването на България по време на управлението на Баязид I (1389-1402) и по-късно са били заселени в района на Тузла (Босна). Известно е, че неговият дядо Пасван Ага, който е роден и израснал в Босна, е бил бандит в и около Босна и е бил убит от враговете си в Прищина.

След като баща му е убит, Осман Пазвантоглу бяга в Албания където става бандит.

По късно участва в доброволческите групи в Османско-австрийската война през 1789г. Той се бие на първите линии в битките срещу Австрия край Влашко, в атаките до Тимишоара където е отличен като герой. ( 5 )

В края на войната Пазвантоглу е помилван за бандитските престъпления в Албания поради изключителните си постижения и придобива част от земята на баща си във Видин.

Завръщайки се във Видин, Осман Пазвантоглу придобива влияние и репутация за много кратко време. Той е известен като говорител на народа и че се бори срещу несправедливостта и високите данъци.

Пазвантоглу, който за кратко време създаде независима администрация във Видин, независима от османското господство, подкрепял бунтовете срещу османците.

Въпреки че, Османската империя извършила три големи операции срещу Пазвантоглу от 1795 до 1802г., той успявал да оцелее, като го помилват.

Пазвантоглу, който се бунтувал срещу Османската империя няколко пъти за около седем години, спира с бунтовете и остава верен на Османската империя до смъртта си.

Пазвантоглу, който поема важни задължения по време на потушаването на сръбските бунтове, избухнали през 1804г., също води боеве срещу руснаците в Османско-руската война, която започва през 1806г.

Пазвантоглу умира в имението си във Видин през 1807г., когато е само на 49 години. Той оставил след себе си няколко училища, джамии, чешми и богата библиотека.

⇒Вижте още интересни факти за света, интересни факти за България, посетете категория – Любопитно или се абонирайте за нашата група във Facebook – Интересни факти за всичко!
Исторически места и забележителности в България

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: