Езикът на лъвовете и тигрите е груб като шкурка

езици лъв тигър

Както при всички котки, езика на лъвовете и тигрите е груб като шкурка, защото е покрит с малки, кукообразни израстъци, наречени папили, които сочат към задната част на устата и приличат на грапава повърхност, пълна с хиляди малки „зъби“ или „нокти“.

Те са нещо като косми, защото са направени от кератин, точно същия протеин, от който са направени нашите коса и нокти.

Тези папили се използват за изстъргване на месо от костите и мръсотия от козината. Затова самата мисъл за това е достатъчна, за да ви побият тръпки.

реклама

Ако дружелюбен представител на дивите котки оближе ръката ти, грубият и език ще одере ли кожата ти?

Има твърдения, че тези шипове правят езика толкова груб, че ако лъв оближе опакото на ръката ви само няколко пъти, ще останете без кожа!

ВИДЕО

Да, това е вярно! Но зависи защо ви облизва!

ИНФО: Езикът на тигъра е по-голям и малко по-груб от езика на домашна котка. Папилите, или шипове, на езика функционират като кръстоска между гребен и скрепер. Те помагат да се премахнат перата и козината от уловената им плячка.

Но когато опитомена дива котка ви облизва, няма защо да се притеснявате! Защото силата зад облизването се различава по това дали ще ви навреди или не.

Точно като домашните котки, тигрите, лъвовете и другите диви котки често се ближат помежду си или облизват хората към които са приятелски настроени. А това облизване е различно от облизването на плячката.

Това е акт на обич, а не на агресия, те дори ще използват облизването като средство за облекчаване на безпокойство по същия начин, по който ние използваме прегръдките!

В заключение, колкото и езиците на лъва или тигъра да са груби, все пак, когато те облизват, това е знак за чисто приятелство, така те искат обич в замяна, а не признак, че ще съдерат кожата от ръката ви. Така че вместо да се страхувате се пригответе да прегърнете най-голямата и опасна котка в света!

Научи още интересни факти

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: