17 от най-интересните екзотични плодове

екзотични плодове

В днешно време имаме достъп до голяма част от различните екзотични плодове, но всички знаем че има такива за които не сме и чували.

В големите търговски вериги можем лесно да си набавим банани, райска ябълка, манго, папая, помело и други често срещани плодове, но нека се запознаем и с тези за които все още не знаем нищо.

Вижте 17 от най-интересните екзотични плодове:

реклама

1. Гак

гакОтвън гак изглежда като мини джакфрут, но визуалният вид е мястото, където приликата свършва. Плодът има много кратък сезон на зреене, което го прави сравнително рядък.

Поради това често се използва за празнични или церемониални случаи, а не като съставка. Едно често срещано ястие от плодовете включва готвене на месото и семената с ориз, което води до ярко оранжево ястие с ориз.

Произведени са и хранителни добавки от плода, тъй като съдържа голямо количество фитонутриенти.

2. Чайот

чайотЧайотът принадлежи към същото семейство като тиквата, пъпешите и краставиците и расте идва от Мексико. Плодовете могат да се консумират сурови и понякога се използват в салса или салати, въпреки че през повечето време първо се маринова в лайм или лимонов сок.

3. Фую Райска ябълка

Фую Райска ябълкаРайските ябълки идват от Китай и Япония, често се наричат ​​„плода на боговете“ и има доста история и митология свързана с тях. Много сортове трябва да са много меки, преди да могат да се консумират, те имат сладък и леко стипчив вкус. Най-разпространения сорт е райската ябълка фрю.

Екзотични плодове в България има и Райската ябълка е част от тях. Отглежда се по Черноморието и южна България.

4. Черен сапоте

черен сапотеЗа почти всеки друг плод кафявата или черната вътрешност показва, че плодът е развален, но това не е вярно за черния сапот.

При този плод черната вътрешност е знак, че той е узрял и готов за консумация. Текстурата, вкусът и цветът на плодовете са свързани с шоколадовия пудинг, което прави плодовете едновременно привлекателни и изключително необичайни.

Въпреки че истинският шоколадов пудинг все още може да е по-привлекателен, плодът има предимството, а то е че той е много по-полезен за вас.

5. Ръката на Буда

ръката на БудаТози чуден екзотичен плод е родом от североизточните части на Индия и Китай. Съществуват множество различни разновидности на ръката на Буда, често със значителни вариации в начина, по който се държат „пръстите“. При някои разновидности пръстите са близо един до друг (както на изображението), докато при други те са разтворени като отворена длан.

Използването на този плод е до голяма степен декоративно, както поради външния му вид, така и поради аромата на плода. Плодът обаче може да се яде и понякога се използва в десерти и в солени ястия.

6. Канистел

канистел

Канистел е един от малкото плодове в света, които не са сочни или особено лесни за ядене. Плодът има неприятна консистенция, която напомня на тебешир. В същото време вкусът на плода напомня на сладък картоф.

За да, усетите истинския вкус на канистел той трябва да е узрял, може да разберете дали това е така като натиснете леко с пръст, ако е мек значи е готов за консумация. Спокойно може да се консумира в пресен вид, но се използва и за десерти и печива. Родом Канистел е от Мексико и Централна Америка, може да го откриете и в Югоизточна Азия и част от Африка.

7. Кукамелон

кукамелонКукамелоните са невероятно сладки малки екзотични плодове, които отвън приличат на малки дини. Те се считат за пикантни плодове и имат по-скоро вкус на краставица с малко лимонов сок, отколкото на истински пъпеш.

Плодовете се комбинират добре с пикантни ястия или като пържени картофи, а също така пасват и на сурови в салати или салса. Но, можете спокойно да ги консумирате и като мини краставички. Кукамелон може да откриете в Южна и Северна Америка.

8. Фейхоа

фейохаФейхоа узряват през есента и са сладък плод с вкус на мента, ананас и ябълка. Преди да решите да си хапнете този плод трябва да го разрежете на половина и да изгребете с лъжица сърцевината, можете също да го добавите и в смутита.

Фейхоа най-често се култивират за храна в Нова Зеландия, историята му обаче тръгва от субтропическите райони на Южна Америка.

9. Черимоя

черимояЧеримоя се смята за един от най-вкусните екзотични плодове в света и има кремообразна текстура. Плодът е страхотен за консумация когато е охладен и се хапва с лъжица точно като крем сладолед.

Описанията на вкуса варират, но повечето се фокусират върху дегустацията на черимоя като комбинация от други плодове, включително банан, ягода и ананас. Плодът има много кратък срок на годност, което е една от причините, поради които е толкова трудно да се намери. Родното място на черимоя е Южна Америка.

10. Джаботикаба

ДжаботикабаДжаботикаба е необичаен плод, който расте директно върху ствола на дървото. Плодовете могат да се ядат направо от дървото и да растат до около 3 см. в диаметър.

Често плодовете се използват по подобен начин като гроздето, поради което някои части на света също имат вина и ликьори от джаботикаба. Родното място на това причудливо дърво е Южна Бразилия, но може да го намерите и в Боливия, Парагвай и Аржентина.

11. Джакфрут

джакфрут

ето още един от странните екзотични плодове, които идват от Азия.

Това е тропически плод, който се среща най-често във Виетнам и Тайланд, с вкус, който наподобява микс от други плодове, включително банан, манго и ананас.

Понякога вкусът също се описва като подобен на плодова дъвка. Плодът също е с високо съдържание на витамин В, калий и протеини, което го прави особено здравословен, но за съжаление недостатъчно използвана култура.

12. Лангсат

лангсатЛангсатите са плодове с форма на кълбо, които външно леко приличат на малък картоф, въпреки че вътрешността на плода е съвсем различна. Когато узрее, плодът е сладък и има вкус на грейпфрут.

Най-простият начин да ядете плода е като махнете кожата и изядете вътрешността, въпреки че плодовете могат да бъдат сготвени. Съществуват две основни разновидности на лангсат. Единият от тях е с дебела кожа, а другият е с тънка кожа, въпреки че и двете имат добър вкус. Екзотичният плод е родом от Югоизточна Азия.

13. Салак

салакРодината на салак е Индонезия. Плодът е приблизително с размерите на ягода и има сложен вкус, който включва мед, цитрусови плодове и ананас.

Текстурата на плода е гъбеста, което е малко необичайно за хора, които не са свикнали с нея. Въпреки това, това е плод, който хората бързо заобичват и се консумира лесно.

14. Угли 

углиПлодът угли е екзотичен плод, създаден от хибридизацията на мандарина, портокал и грейпфрут, а плодът идва от Ямайка. Необичайно е, че самото име угли всъщност е запазена марка, но е подходящо, тъй като има по-изкривен и по-малко привлекателен външен вид от повечето традиционни цитрусови плодове.

15. Янгмей

янгмей

Янмей е изключително разпространен в Китай и често се консумира суров и се използва за приготвяне на алкохолни напитки. Въпреки това е много по-рядко срещан извън Китай, тъй като плодът е много нетраен, което го прави предизвикателство за транспортиране.

Плодът е малък, малко по-голям от череша и има подобен вкус и текстура като ягода.

16. Монстера

монстераМонстера е друг тропически екзотичен плод, въпреки че прилича много повече на царевичен кучан, отколкото на плод. Зеленият люспест външен вид на плода е жилав и негоден за консумация и хората ядат бялото месо под него.

Той има подобна текстура и вкус на ананаса, въпреки че има и някои прилики с джакфрута по отношение на вкуса. Плодът трябва да се консумира само когато е напълно узрял, тъй като неузрелият плод може да раздразни и да предизвика нежелани реакции.

17. Драконов плод

Вижте цялата статия за Драконовия плод: Драконов плод (Питая) – Величествен външен вид и ползи за здравето

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: