Еко препарати за почистване – добър избор за вашия дом и здраве

Еко-препарати-за-почистване-добър-избор-за-вашия-дом-и-здраве

Набиращите голяма популярност еко препарати за почистване са най-добрият начин да се отървете от химическите препарати от дома си, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето ни.

Ако искате да поддържате дома си чист по естествен начин, можете да избирате от два вида продукти. Домашни почистващи препарати на основата на оцет, сода и лимонена киселина или еко препарати за почистване от магазина.

Кои от тях са по-ефективни и по-добри за околната среда? Защо си струва да замените продуктите на популярни марки? Ще научите за всичко това в днешната статия.

реклама

Еко препарати за почистване – какво да избера?

Екологичните почистващи продукти могат да бъдат разделени на два вида:

 • домашно приготвени течности, почистващи спрейове, пасти и прахове, които приготвяме сами на базата на продукти като сода бикарбонат, лимонена киселина, оцет, боракс и етерични масла;
 • готови, еко препарати за почистване, закупени от магазина.

Какъв избор ще направите, трябва да зависи от вашите индивидуални предпочитания. Разбира се, най-естественият вариант ще бъдат продуктите за почистване приготвени от вас. Приготвянето и използването им ще бъде и най-екологичният и икономичен избор.

Този тип продукти не съдържат консерванти и са безопасни за здравето и околната среда. Ако говорим за натурални почистващи препарати без химия, ще имаме предвид домашно приготвени препарати, които сами приготвяме.

Екологичните почистващи препарати от своя страна ще бъдат по-добър избор за хора, които нямат време или желание да правят домашни препарати, не се чувстват уверени в тях и обичат да използват готови решения. В много случаи почистващите продукти от магазина ще бъдат по-ефективни и по-приятни за използване. За съжаление, миризмата на оцет, дори неутрализирана чрез добавяне на цитрусови кори, все още ще бъде досадна и не всеки ще я хареса.

Купувайки екологични перилни препарати и обръщайки внимание на техния състав, имате шанса да откриете продукти с наистина отлично качество с образцов, почти 100% натурален състав.

И точно върху тези видове продукти, т.е. еко препарати за почистване, ще се съсредоточим.

Екологични течности, почистващи спрейове и прахове – защо си струва да ги използвате?

Почистващите продукти, които всички познаваме от магазините, може да съдържат много вредни вещества.

Съставките, които най-често се използват в перилните препарати за почистване на дома и пране на дрехи, включват:

 • триклозан
 • реактивни хлорни съединения
 • амоняк
 • фосфати
 • формалдехид
 • MEA, DEA и TEA (пенители)
 • натриев лаурил сулфат
 • силни консерванти
 • феноли
 • синтетични аромати
 • оптични избелители

Въпреки че тези вещества са одобрени за употреба в почистващи продукти, някои от тях могат да имат неблагоприятен ефект върху нашето здраве. Често именно препаратите, които използваме за почистване, причиняват здравословните ни проблеми!

По-слабият имунитет, кожните алергии, инфекциите на горните дихателни пътища, раздразнените лигавици могат да са резултат от токсичното действие на почистващите препарати, които използваме.

Освен това, което винаги си струва да се подчертае, химическите препарати вредят на околната среда. Затова, ако имаме избор, а за щастие имаме, струва си да заменим популярните перилни препарати с еко препарати за почистване.

Еко препарати за почистване – предимства

Едно от най-важните предимства на екологичните почистващи продукти е, че познаваме техния състав. Повечето производители на известни марки екопрепарати посочват на етикета какви вещества се съдържат в техните течности, прахове и други почистващи продукти. За съжаление този тип информация все още липсва при традиционните почистващи продукти.

Предимства на екологичните почистващи продукти:

 • състав, базиран на съставки, които са безопасни за здравето;
 • не съдържа ензими, формалдехид, оптични избелители, фосфати, суровини от петрохимичен произход, токсични аромати, силни консерванти, синтетични аромати, триклозан, дразнещи пенообразуватели;
 • те са биоразградими и щадящи околната среда;
 • не съдържат суровини от умрели животни;
 • имат приятен, естествен аромат;
 • те са нежни към кожата;
 • те не причиняват симптоми като сълзене на очите, възпалено гърло или задух
  са безопасни за здравето и страдащите от алергии;
 • често опаковките им са стъклени или хартиени и отговарят на изискванията на идеята.

На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате еко препарати за почистване?
Екологичните почистващи продукти стават все по-популярни, а оттам и по-достъпни.

В момента можете да ги закупите дори във вериги дрогерии. Много производители на конвенционални перилни препарати решават да въведат еко продукти в своята оферта. Всичко това е от полза за нас, потребителите, защото имаме по-добър избор, по-ниски цени и екологични продукти на една ръка разстояние.

Все пак трябва да помним, че все още не е трудно да се снабдите с така наречените екопродукти и много продукти, които се появяват по рафтовете на магазините, могат само да се представят за еко препарати за почистване.

Как да не се заблудите и да не сгрешите, когато купувате еко препарати за почистване?

При всяка покупка проверявайте състава на почистващите продукти, които купувате. Ако производителят посочи всички използвани съставки на етикета, лесно можем да преценим дали съставът е правилен.

 • Струва си да изберете почистващи продукти от марки, които имат сертификати, потвърждаващи екологичността и безопасността на техните продукти;
 • Когато търсите веган продукти и продукти без жестокост, потърсете продукти, обозначени с Vegan и Cruelty free;
 • Обърнете внимание какви консерванти се използват в състава на почистващия продукт, който купувате и дали ароматът му идва от етерични масла или синтетични вещества;
 • Обърнете внимание на опаковката – дали е стъкло, пластмаса или хартия? Ако е пластмаса, какъв тип? Опаковката ще може ли да се рециклира?;
 • Цена. Не забравяйте, че поради производството, което е по-взискателно, тъй като не може да представлява заплаха за околната среда, и състава, който трябва да съдържа естествени суровини, екологичните почистващи продукти винаги ще имат малко по-висока цена.

Еко препарати за почистване – Резюме

Като осъзнат потребител, ние избираме това, което е най-добро за нас и нашето здраве. Затова натуралната и екологична козметика, здравословните, непреработени храни и екологичните почистващи продукти трябва да бъдат основните продукти, към които посягаме, когато пазаруваме и които използваме всеки ден.

Вижте още: Почистване на пералнята: 7 стъпки за ефективно почистване и отстраняване на лошата миризма

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: