Елените на Дядо Коледа: Кои са те?

Елените-на-Дядо-Коледа-Кои-са-те

Дядо Коледа е известна и обичана личност, но нямаше да стигне никъде без своите елени. Елените на Дядо Коледа напълно неразделна част от легендата за него и носят радост (и подаръци) на милиони хора.

Вероятно сте запознати с повечето от имената на елените на Дядо Коледа от стихотворения и песни, но можете ли да определите кой кой елен е и какви са техните характери?

Винаги е добра идея да научите имената на елените на Дядо Коледа за себе си, за да се подготвите за празниците (в края на краищата никога не знаете кога може да чуете подскачането и тропането на всяко малко копито).

реклама

Дядо Коледа

Дядо-Коледа

Справедливо е да се каже, че добрият стар Дядо Коледа е малко ексцентричен човек. Имаме всички тези забавни коледни традиции, за да отпразнуваме пристигането му, като украсяване на вечнозелено дърво и оставянето на коледни сладки и мляко.

Той живее на Северния полюс с г-жа Клаус, те имат фабрика за играчки, където той работи със своите помощници (включително неговите верни съгледвачи Elf ​​on the Shelf , които съобщават за палаво и мило поведение), а предпочитаният от него начин на транспорт е шейна, управлявана от летящи елени.

Докато елфите заслужават своята заслуга, елените на Дядо Коледа също изпълняват голяма част от тежката празнична работа. Тези надеждни помощници буквално винаги успяват.

Колко елени има Дядо Коледа?

елените-на-Дядо-Коледа

И така, колко елени има Дядо Коледа? Северните елени може да не присъстват в истинската история на Коледа, но все пак са важни фигури, които трябва да знаете!

Преди да започнем да назоваваме всички тях, нека изясним едно нещо — Дядо Коледа има общо девет елена, които теглят шейната му.

Легендарните имена са Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen и Rudolph.

Какви видове са елените на Дядо Коледа?

Северните елени на Дядо Коледа са от (магическия) подвид saintnicolas magicalus и имат най-широките и закръглени копита от всички видове елени, според Министерството на рибата и дивеча на Аляска (ADFG).

Докато Рудолф обикновено е представян като момче, може да се твърди, че всичките девет вероятно ще бъдат женски, тъй като мъжките губят рогата си през зимата.

Диетата на елените на Дядо Коледа през месец декември се състои почти изцяло от закуски с моркови, отбелязва страницата за вида на уебсайта на ADFG.

Това им позволява да летят на дълги разстояния, за кратки периоди от време, при неблагоприятни условия на видимост.

Каква е историята на елените на Дядо Коледа?

Първото споменаване на елени, теглещи шейната на Дядо Коледа, е направено в илюстрирана детска поема от 1821 г. „ Старият Сантеклаус с много наслада“.

Няма много по отношение на съдържанието на елени, но илюстрацията, която върви с първия стих на поемата, показва неназован соло елен, който тегли шейната на Дядо Коледа.

Всичко това се променя през 1823 г., когато Клемент Мур публикува Посещение от Свети Никола (наричано още „Беше нощта преди Коледа “).

Това стихотворение е отговорно за голяма част от нашите коледни традиции, включително осем от северните елени освен Рудолф.

Стихотворението изброява всяко име и включва ранното изписване на „Dunder“ и „Blixem“, което означава гръм и светкавица.

Рудолф всъщност не се появява за първи път до цял век по-късно. Блестящият „червен нос“, който сега познаваме толкова добре, е измислен за историята от 1939 г. Rudolph the Red Nosed Reindeer, написана от Робърт Л. Мей. Популярността му продължава да расте, когато едноименната хитова песен излезе десет години по-късно.

Броят на екипажа, който тегли шейната на Дядо Коледа, варира с всяко ново телевизионно и филмово представяне, но тези девет елена са истинските оригинали.

Момичета ли са елените на Дядо Коледа?

Откакто съществува Дядо Коледа и неговата натоварена с подаръци шейна, неговите летящи елени се възприемат като мъжки (с изключение на Виксен, за която се смяташе, че е единственият женски елен сред впряга).

Но ето един забавен факт за Коледа: според науката елените на Дядо Коледа всъщност са момичета ! Да, всички – включително Рудолф! И всичко се свежда до техните рога.

Според ADFG, въпреки че и мъжките, и женските елени растат с рога през лятото, мъжките елени ще пуснат рогата си в края на есента или началото на зимата, обикновено в края на ноември до средата на декември.

Женските северни елени също ще хвърлят рогата си, освен ако, разбира се, не са бременни. Женските северни елени, които са бременни, ще запазят рогата си, докато не родят през пролетта.

И така, когато Дядо Коледа се разкарва по света със своя екип от северни елени (с непокътнати рога), можем да предположим, че не само магическите създания са женски, но вероятно всички са бременни. Говорете за коледно чудо!

Имената на елените на Дядо Коледа

Ето и и имената на известните елени на Дядо Коледа.

1. Дашър

Дашър получава името си, защото е най-бързият северен елен от цялата глутница. Той беше водещ северен елен, но беше заменен от Рудолф, защото дърпа шейната твърде бързо и останалата част от групата не можа да се справи!

За първи път той привлече вниманието на Дядо Коледа като малко еленче, когато предизвика всички по-възрастни елени на състезание и ги победи удобно всички.

Всеки ден оттогава той не спира да се опитва да се състезава с другите северни елени. А това наистина им лази по нервите, защото всички знаят, че той ще спечели!

Заради естествената си бързина, Дашър може да стане малко самодоволен и често не се появява на тренировки по каране на шейна.

2. Денсър – Танцьорк

Северният елен с най-голям нюх и елегантност, откакто Dancer можеше да ходи, всичко, което искаше, беше да танцува.

Постоянно организирайки представления за другите северни елени, на Денсър дори му беше предложен договор за представление на Бродуей. Най-голямата му мечта обаче беше да работи за Дядо Коледа и да помага в доставянето на подаръци на Бъдни вечер.

Заедно със своя брат близнак Пренсър, той учи усилено в Reindeer Aviation Academy в Лапландия, за да се дипломира със своите Christmas Wings и да постигне амбицията си.

3. Пренсър

Точно като своя брат близнак, Прансър е изключително грациозен и величествен северен елен. Всяка Бъдни вечер Дядо Коледа трябва да го измъкне от огледалото и лъскането на рогата му, за да отиде и да достави подаръците навреме.

Prancer и Dancer са вързани един до друг в глутницата, така че Денсър да може да държи под око своя лесно разсейващ се брат близнак.

4. Виксен

Гласуван за най-красивия северен елен за всички времена на Reindeer Monthly, Vixen винаги привлича много внимание от мъжките елени.

По-специално Купидон е напълно завладян от нейната красота и елегантен стил на летене.

Не е тайна, че Vixen се радва на този интерес обаче, тъй като е известна като известна флиртаджия и ще пърха с дългите си мигли на всеки, за да постигне своето.

5. Комета

Комет е най-силният от всички северни елени и е известен като упорит, но лоялен член на впряга.

Той беше кръстен на огромна комета, която прелетя през небето в същия момент, когато се роди. Това предсказа бъдещето на Комета като известен летящ северен елен.

6. Купидон

Купидон е най-романтичният и страстен от всички северни елени. Роден на Деня на Свети Валентин, Купидон се е заел да играе ролята на сватовник сред лапландските северни елени.

Но за съжаление не е успял със собствения си любовен живот, както с останалите, като двойката знаменитости Рудолф и Зоуи.

Лудо влюбен във Виксен, той непрекъснато се опитва да я впечатли. Но Дядо Коледа трябваше да ги раздели, тъй като Купидон непрекъснато попадаше в препятствия, тъй като не можеше да откъсне очи от нея.

7. Донър

Понякога известно като Дондър и Дъндър, името на Донър означава „гръм“ и тя не е северен елен, с който да се забърквате!

Женена за Блитцен, те са майка и татко на групата северни елени. Задачата им е да дисциплинират по-младите, ако престъпят линията.

Донър се грижи за останалите – от това да се увери, че копитата им са чисти, до приготвянето на обилни ястия преди дългите им пътувания, раздаването на подаръци.

8. Блитцен

Съпруг на Донър, Блитцен е най-смелият член на екипа, който никога не отстъпва или се предава пред трудностите.

Той насърчава останалата част от екипа дори през най-тежките бури да се увери, че ще доставят подаръците си навреме за коледната сутрин.

Името му означава „мълния“, казват някои хора, защото той е бил удрян толкова много пъти и заедно с Донър правят страхотна двойка, която е гръбнакът на тази великолепна група.

9. Рудолф

Рудолф е най-младият и най-известният от всички северни елени, всеобщо прославен за героизма си през бурята на 1939 г.

Никой не знае как се е родил с легендарния си яркочервен нос. Но децата по света много се радват, че е бил такъв той е водил отбора през много зимни нощи като светещ фар.

Първоначално Дашър не беше много щастлив, че е заменен като водещ северен елен. След като видя колко добре Рудолф може да води шейната дори през най-гъстата мъгла, той беше щастлив да действа като втори командващ.

Вижте още: Писмо до Дядо Коледа

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: