Как да развием емоционална интелигентност? 3 ключови области

Как да развием емоционална интелигентност 3 ключови области

Развитието на емоционална интелигентност изглежда нещо изключително важно в днешния свят. Хората, които познават нуждите си, разбират и регулират емоциите си, проявяват самомотивация и намират себе си в социални ситуации, справят се по-добре със стреса и печелят повече.

Има редица методи, които могат да ви помогнат да развиете този тип компетентност – в тази публикация ще разгледаме 3 практически упражнения за начинаещи.

Според Даниъл Голман (създател на обсъжданата концепция) емоционалната интелигентност включва способността да разбираме себе си и собствените си емоции, да ги управляваме и контролираме, самомотивация, емпатия и социални умения. Това е много, нали? Не се притеснявайте, днес ще разгледаме основите.

реклама

В тази публикация ще представим някои елементи на ЕИ (емоционална мотивация), които ще ви помогнат да започнете да развивате психологически, социални и праксеологични (свързани с действие и мотивация) компетенции.

Психологически компетенции – разпознаване и назоваване на емоции

емоционална-интелигентност-инфографика

Способността да разпознавате и назовавате емоции е ключово умение в изкуството да управлявате емоциите. Краткото обучение в тази област е много ефективно.

Често проблемът се крие в невъзможността да се определи каква конкретна емоция изпитва човек. За целта незаменим е емоционалният дневник. Всичко, което трябва да направите, е да отбележите емоцията, която е най-близо до това, което изпитвате през целия ден. Можете да направите това вечер, спомняйки си минали вътрешни преживявания. Струва си да поддържате такъв дневник две, три седмици или дори повече.

Какво ще спечелите от тази практика? Има няколко предимства:

  • Ще се научите автоматично да разпознавате какво конкретно чувствате и това ще ви помогне да регулирате емоциите си по-ефективно. Например, когато осъзнаете, че се чувствате тъжни, можете да направите нещо хубаво за себе си или да говорите с някого, на когото имате доверие.
  • Ще забележите какви чувства доминират в живота ви и кои ситуации най-често предизвикват специфични емоционални реакции у вас.
  • Ще установите по-дълбок контакт с вътрешното си Аз – ще започнете да разбирате себе си по-добре, ще виждате значението и функциите на определени емоции.

Като допълнение към упражнението можете също да вземете предвид:

  • Интензивността на емоциите, които изпитвате – колко силна е емоцията, която изпитвате по скала от 1 до 100?
  • Отключващо събитие – кой, какво, къде и кога е отключило дадена емоция у вас?
  • Емоционално предизвикано поведение – какви действия са водени от вашата емоция?

Ако се стремите да водите емоционален дневник, вашата емоционална интелигентност със сигурност ще се увеличи значително в областта на самосъзнанието.

Вижте още: Как да бъдем позитивни – 5 стъпки към повече щастие

Социална компетентност – внимателно общуване с другите

Социалните умения са много обширна тема, но в началото е добре да знаете основите, т.е. внимателна комуникация. Това знание ще ви бъде особено полезно, ако сте склонни да критикувате другите и да влизате в постоянни спорове. Прочетете сега следния диалог:

— Но ти си ужасна!
— Ти ме ядосваш.
„Колко пъти трябва да ти казвам да не ми обръщаш внимание?!
„Омръзна ми да говориш, искам да спя“.

Ако имате навика да общувате в този стил, това означава, че сте склонни да обвинявате другите за това как се чувствате. Представете си, че подобни изречения са адресирани до вас. Каква реакция биха предизвикали у вас? Може би щяха да ви ядосат? Чувствате се наранени? Във всеки случай би било по-вероятно да спорите, отколкото да решите проблема.

Всички видове оценки и преценки, т.е. изявления като „Вие“, ограничават вашата междуличностна ефективност. И така, как да общуваме? Заменете изявленията „Ти“ с внимателни изявления „Аз“. Нека да разгледаме как споменатите по-горе примери могат да бъдат трансформирани:

— Но ти си ужасна! — Чувствам се разочарован от това, което направи.
— Ти ме ядосваш. — В момента наистина съм бесен.
„Колко пъти трябва да ти казвам да не ми обръщаш внимание?! „Почувствах се наранен, когато отново ми обърна внимание.“
— Стигат ми приказките ти. — Уморен съм и бих искал да прекарам известно време в тишина.
Виждате ли разликата? Правейки преценки за другите, вие ги карате да се чувстват застрашени и насърчавате конфликт, а не съгласие. Когато се свържете с „Аз“, вие спирате да съдите. Благодарение на този подход вашият събеседник може да е по-склонен да ви изслуша.

Когато искате да разрешите проблем, който пречи на връзката ви с друг човек, позовавайте се на чувствата и фактите си – без осъждения и изявления като „Ти“. Това е огромна, макар и незабележима за мнозина стъпка към оформянето на емоционалната интелигентност.

Вижте още:10 правила за здрава и щастлива връзка

Компетенции за действие – извикване на вашето „ЗАЩО“

Оказва се, че вашето отношение към задачите, предизвикателствата и дейностите също има значение в контекста на вашата емоционална интелигентност. Емоционално интелигентните хора са в състояние да се мотивират, т.е. ефективно да се ангажират с постигането на целите си, като проявяват инициатива и оптимизъм в действие.

Има много начини да останете мотивирани. С какво е най-важно да започнете? На първо място, намерете своето „ЗАЩО“ – с други думи, определете какво ви интересува в живота. Следните въпроси ще ви помогнат:

1. Какви цели искате да постигнете?
2. Какви ценности искате да преследвате в живота си?
3. Кой искаш да бъдеш/да станеш?

Добре е да запишете всички тези неща на лист/файл на вашия компютър или смартфон. Важно е това да са цели и нужди, които ВИЕ искате да преследвате, а не нещо, което се счита за ценно от обществото в културата, в която живеете. Капанът, в който много хора попадат, е, че е лесно да преследваме неща, които помпат егото ни, но не правят живота ни наистина пълен и пълноценен.

След като зададете свое собствено „ЗАЩО“, вие вече имате своята „Полярна звезда“, към която си струва да се връщате всеки път, когато ви свърши мотивацията. Мисля, че без ясна визия за това какво искате да постигнете и какъв живот искате да водите, ще ви бъде много трудно да се мотивирате да работите здраво. Това е изключително важно нещо.

Изглежда тривиално? Е, това е най-ефективната стратегия, ако искате постоянно да се самомотивирате. Нужна е обаче практика. Всеки път, когато почувствате съпротива срещу действието, помислете за вашето „ЗАЩО“ – припомнете си към какво се стремите, осъзнавайки, че си струва да изразходвате времето, енергията и другите си ресурси за тази цел.

Вижте още: Асертивност какво означава и как да го развием

Как да развием емоционалната интелигентност?  – Обобщение

Това е краят на това кратко „обучение за емоционална интелигентност за начинаещи“. Методите, описани по-горе, работят и наистина могат да развият вашата емоционална интелигентност. Дайте си 3 седмици, за да водите емоционален дневник, да използвате внимателна комуникация във взаимоотношенията и да си припомните своето „ЗАЩО“. Отнасяйте се към него като към експеримент.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: