Ето защо трябва да помислите върху съветите за уелнес от „известни“ лица

здраве инфлуенсър съвет

Светът се промени почти до неузнаваемост през последните години. Това се дължи предимно на възхода и доминирането на социалните мрежи.

За съжаление се оказва, че през 2019 г. хората все повече се доверяват на мненията и съветите на популярни личности, вместо на експерти доказали се в областта си.

Съветите на „гурута“ за здраве и начин на живот в Instagram и Facebook се следват по-усилено, отколкото мнението на много здравни специалисти. 

реклама

Любопитният случай на Бел Гибсън

Бел Гибсън беше австралийски блогър и уелнес гуру, която се наложи с мобилното си приложение The Whole Pantry през 2013 г.

Приложението беше препълнено с рецепти, ръководства за здравословен начин на живот и общата подкрепа.

В рамките на един месец, приложението беше изтеглено 200 000 пъти. Издателство Powerhouse Penguin предложи на Гибсън да издаде книга. Съдбата, изглежда, беше на страната на Бел Гибсън.

Гибсън твърдеше, че ракови заболявания на мозъка, черния дроб, кръвта, бъбреците и далака могат да бъдат излекувани изцяло чрез промени в диетата и начина на живот.

Гибсън не се задоволи просто да обяви науката за неефективна в битката със злокачествените тумори.

Тя смело заяви, че ваксината срещу рак на шийката на матката Гардасил, е опасна за здравето.

Но благодарение на диети и водене на здравословен начин на живот, самата Гибсън се е преборила с рака.

Каква вдъхновяваща история!

Да, но не толкова. Светът на Бел Гибсън започна да се разпада през 2015 г., когато бе открито, че тя всъщност не е болна.

Гибсън никога не е страдала от някаква форма на рак. Не е ясно дали някога е страдала от нещо по-проблематично от обикновената настинка.

Гибсън беше разкрита, когато се установи, че не е  успяла да дари постъпленията  от своята империя за благотворителност, както обеща.

Нещо повече, Гибсън също е събрала дарения чрез своите последователи в социалните мрежи, който след това е изтеглила.

През цялото време Гибсън поддържаше своята версия, че ще излекува рака без помощта на медицинската наука.

Твърденията на Гибсън успяха да заблудят и много родители. Отказът за ваксиниране на дете е федерално престъпление в Австралия, но обвиненията на Гибсън предизвикаха смущение в цялата страна.

Първоначално Гибсън се опита да прикрие лъжите си. Тя оттегли  предишните си претенции и изтри публикациите и профилите си в социалните мрежи. В крайна сметка тя  призна, че нищо, от това което е казала, не е истина.

Гибсън беше глобена за нарушаване на закона за потребителите в Австралия и сега е обвинена за неплащане на глобата.

Добре, но една лоша ябълка не разваля целия куп

Вярно е… но историята на Бел Гибсън трябва да ни даде тема за размисъл. Какво подтиква тези предполагаеми здравни гурута да отрекат науката и да твърдят, че алтернативната терапия е пътят напред? Може би по-важното е защо всички ние толкова желаем да вярваме в тях?

Голяма част от това изглежда е симптом на съвременния свят. 

Непосредственият характер на социалните мрежи помага на блогърите да разпространяват своето послание чрез маркетинг, реклама и директна комуникация. Уелнес гурутата обикновено следват същия модел. Те се явяват като „опозиция“ на лекарите, просто искат да ви съсипят здравето с алтернативно, понякога доста „измислено“ лечение.

Това е много цинична перспектива

Може би е така. Факт е обаче, че повечето лайфстайл гурута предлагат същите съвети като здравните специалисти. Те просто го оформят по по-мек и приятен начин и събират значителна сума пари за това.

Лайфстайл гурутата ще насърчат консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко червено месо. Ще ви кажат да пиете по-малко и да спортувате повече. От време на време те ще ви дават съвети как да отслабнете бързо с различни диети за отслабване и здравословно хранене.

Изцяло зависи от личния избор, ако предпочитате да следвате съветите на гурута за начина ви на живот, просто се опитайте да си спомните случая на Бел Гибсън преди да се доверите на съветите на уелнес гурута.

Никога няма да има недостиг на хора, желаещи да се възползват от нещастието ви, особено по интернет. Винаги проверявайте квалификацията на предполагаемия експерт и направете всичко възможно, за да проучите техните пълномощия. Вашият живот може да зависи от това.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: