Ето какво има в дома на 2023 г.

Ето какво има в дома на 2023 г.

Технологиите напредват и това се вижда не само по все по-тънките телевизори и големи смартфони с все повече функции. Променят се и домовете и начинът, по който хората живеят.

Някога, се е перяло на ръка и е имало режим на тока. Днес, всякакви уреди и умни помагачи улесняват живота. Ето кои са нещата, които намират място във все повече домове по света през 2023 г.

Интелигентни системи за контрол на дома

На пазара са налични все повече системи за умно управление на дома. Сред тях са вентилация и климатизация, които се адаптират спрямо външния и вътрешния климат, за да осигурят оптимално добра среда на живот; системи за пречистване на въздуха и водата; умни външни щори, които засенчват дома и го пазят от прегряване; интелигентно управление на осветление, музика, сигурност на дома – спектърът решения е все по-голям.

реклама

Обикновено, освен от панел в дома си, всички избрани функции могат да се управляват и от телефона ви, през приложения. Да, включително можете да напомните на прахосмукачката робот да изчисти и едновременно с това, да осигурите забавна разходка на котката си, която със сигурност обича да се „вози“ на този полезен уред – помощник.

Еко решения и енергийна ефективност

Мерките и действията в посока грижа за околната среда и снижаване на негативното въздействие върху нея са все по-голям приоритет.

В аспект на жилищата, залага се на еко системи и материали при изграждането, стремеж към енергийна ефективност и дори домове с нулево потребление на енергия.

За целта, се използва съвкупност от интегрирани подходи и решения, включително при самата експлоатация на жилището, като примерно: спиране притока на електричество до зарядно, забравено в контакта; умна вентилация; събиране на дъждовната вода за поливане; използване на кухненските води за тоалетното казанче; компостиране на отпадъците в двора на сградите и други.

Устойчивите домове определено ще бъдат стандарт в скоро време, по света и у нас.

Технологии за лицево разпознаване, домашен офис и … сушилнята!

И двете тенденции са все по-популярни. Особено след коронавирус пандемията, много хора, включително от бастиона на работата от 8 до 17, България, откриха домашния офис и неговите предимства и недостатъци.

Днес, той е част от ежедневието на все повече хора и по-скоро се превръща в норма. Наличието на функционално удобно пространство с бюро, техника, удобни места за сядане, от които лесно можете да работите и да провеждате срещи с колеги и контрагенти са задължителни.

Навлизат широко и видео домофонните системи и технологията с лицево разпознаване или пръстов отпечатък за отключване на вратата.

Има и още един интересен детайл, който следва да се отбележи. Една от технологиите, проправили си път и към сърцето на българина, е сушилня за дрехи. Днес тя е част от все повече български домове и правопропорционално на разпространението ѝ, изчезват гирляндите с дрехи и бельо от екстериора на все повече сгради, а терасите се превръщат в оазиси за почивка на открито.

Минимализъм и смесване на „вътре“ и „вън“

Все по-застъпени са и тенденциите за придържане към кредото „малкото е повече“. Пространствата са по-минималистични и успокояващи, в духа на скандинавския и модерен дизайн.

Формата и функцията са преплетени в красиви и полезни детайли, които не само добавят стил в дома, но и имат чисто практическа функция. Самите мебели са и вид произведения на изкуството, а скритото окабеляване и липсата на излишни разсейващи прекомерни детайли, носят модерен дух и усещане за повече лекота.

Често се търси и преплитане на вътрешните и външни пространства, като френските врати и прозорци, красиво оформените тераси и нощите под звездите и кафето сутрин с изгрева навън, се превръщат в норма.

Колко от тези нововъведения имат място във вашия дом? А кои бихте искали да превърнете в част от него? Започнете от най-лесното – сушилнята и действайте нататък. Успех!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: