Ечемик на Окото – Причини, Симптоми, Лечение, Превенция

Ечемик на Окото - Причини, Симптоми, Лечение, Превенция

Ако усетите подутина или болка в горния или долния си клепач, вероятно сте се сблъскали с ечемик на окото. Това е вид инфекция в мастните жлези около очите.

Не се притеснявайте, че ще предадете ечемик на други хора. Той не се предава от човек на човек и не е заразен.

Какво е ечемик на окото?

Ечемик (наричан още хордеолум) е едно от най-честите възпалителни заболявания на очите, което причинява неприятно и обикновено болезнено усещане.

реклама

Ечемикът е остро гнойно възпаление в космения фоликул на миглата или в мастната жлеза. Той е наречен така заради характерната си кръгла форма, подобна на зърно.

Въпреки че може да изглежда безвредно отвън, това явление показва намалени защитни свойства на имунната система. Изисква внимателно лечение, за да се предотвратят повторни случаи и възможни усложнения.

Заразен ли е ечемика?

Ечемикът обикновено не се разпространява от човек на човек, но могат да се предават малки количества бактерии от него. Затова е важно винаги да миете ръцете си преди и след докосване на ечемика и да поддържате чистотата на калъфките за възглавници, за да предотвратите разпространението на бактерии.

Причини за появата му

Бактериите, основно стафилококи, са основната причина за ечемика. Когато те заразят мастната жлеза, се развива „вътрешен ечемик на окото“, а ако инфекцията засегне фоликула на миглите, говорим за „външен ечемик“.

Стафилококите предпочитат да се заселят върху кожата и косата на човека и често не проявяват симптоми при силен имунитет.

Техното интензивно размножаване е предизвикано от намаляването на защитните свойства на тялото, хипотермията, сериозни заболявания и хиповитаминоза.

При небалансирана диета, повишено физическо натоварване или стресови ситуации, заболяването може да се прояви под формата на единични или множествени нагноявания на клепачите или лигавиците.

Сред факторите, които допринасят за появата на ечемик на окото, са и навика да се докосват клепачите с мръсни ръце, както и ако сте изложени на голямо количество прах, както в закрити, така и в открити пространства.

Рисковата група за вероятността от поява на ечемик включва:

 • пациенти с намален имунитет
 • пациенти, които са претърпели възпалителни заболявания на очите и клепачите, както и такива, които не са завършили предписания курс на лечение.
 • хора със заболявания на ендокринната система
 • пациенти с патологии на стомашно-чревния тракт
 • лица, чиято професионална дейност изисква работа на открито или в условия с трудни климатични или нехигиенични условия

Симптоми

Въпреки че няма специфичен тест, който да дава официална диагноза за ечемик на окото, експертите могат да го разпознаят само по характерните симптоми, които са:

 • обрив по клепача, около окото или във вдлъбнатините на окото
 • Изчервяване
 • чувствителност към допир
 • подуване и болка в клепача
 • дразнене на очите и отделяне на сълзи
 • фоточувствителност
 • гнойни секрети в центъра на обрива

Външният ечемик се характеризира с малка, червена и болезнена буца в основата на миглите.

Инфекцията може да предизвика гнойно петно ​​на върха на ечемика, което прилича на пъпка и може да предизвика усещане за възпаление и дразнене на окото. Освен това, е възможно ечемикът да бъде воднист и да бъде по-чувствителен към светлина. В някои случаи целият клепач може да се подуе.

При вътрешния ечемик на окото, заболяването се развива в областта под клепача, където се намира мейбомиевата жлеза, което прави симптомите почти незабележими.

Въпреки това, възпалителният процес се проявява чрез уплътняване и болезненост на засегнатия клепач.

Една от опасностите от това заболяване е развитието на халазион – възпаление на хрущяла около мейбомиевата жлеза, което значително забавя лечебния процес и изисква редовни прегледи от офталмолог.

В тежките случаи, когато ечемикът е локализиран в мастната жлеза, може да се наблюдават признаци на обща интоксикация, като болки в главата и мускулите, треска и подути лимфни възли.

Самолечението в този случай е категорично противопоказано и пациентът трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Видове и етапи на развитие на ечемика

Външният ечемик се появява като болезнено образуване по линията на миглите, което бързо се нагноява. Този тип ечемик може да бъде видим с невъоръжено око, което улеснява диагнозата.

Вътрешният ечемик е локализиран в рамките на клепача и предизвиква силна болка и усещане за чужд предмет в окото. Той се диагностицира при медицински преглед.

Процесът на образуване и развитие на ечемика се случва на няколко етапа:

 1. Инфилтрационен процес: Възникват първите характерни признаци на нагнояване, като сърбеж, подуване и зачервяване на клепача в зоната на възпалението. С времето, дискомфортът се увеличава.
 2. Процес на нагнояване: Появява се капсула с гнойно съдържание на повърхността на образуването. При увеличаване на гнойната маса или механичен натиск, тя може да се разлее.
 3. Процес на пробиване на гнойната капсула: Ако възпалението не се спука само, хирургът може да я отвори. Гнойното съдържание изчезва в рамките на няколко дни.
 4. Зарастване: Образува се кора на мястото на язвата, под която се регенерира кожата. Времето за заздравяване зависи от качеството на лечението и състоянието на имунната система, обикновено от няколко дни до няколко седмици.

Лечение на ечемик на окото

При силен имунитет болестта може да изчезне сама без специално лечение. Това се случва, ако неблагоприятният ефект върху тялото е престанал и активирането на стафилококите е потиснато.

Може да се изкушите да опитате да изстискате ечемика си, тъй като той прилича на пъпка. Препоръчително е обаче да не го правите, защото това може да разпространи инфекцията към други части на окото.

Някои медицински лица казват, че не е препоръчително да се опитвате самолечение на ечемик на окото с домашни лекарства, тъй като това може да представлява заплаха за зрението.

Народните методи често могат да разкъсат гнойната капсула и да заразят лигавицата на окото, което може да има сериозни последици.

Можете да използвате капки за ечемик на окото за намаляване на дразненето и болката. Препоръчително е да се използват след консултация с лекар.

Предписаният от специалист курс на лечение ще бъде по-ефективен и по-безопасен. Той включва антибактериални лекарства, локални антибиотици и съединения за облекчаване на възпалителния процес.

Лечението на ечемик на окото е добре да се провежда под наблюдението и спрямо препоръките на специалист. Ако възникне усложнение, той ще коригира курса на лечение и ще предприеме мерки за предотвратяване на допълнителни възпаления.

Въпреки това, ако търсите бабин лек за ечемик на окото, топлите компреси са една от първите тактики за облекчаване.

Намокрете кърпа с хладка вода и я поставете върху очите си за около 15 минути и 3 до 6 пъти всеки ден. Компресите помагат не само за намаляване на болката, но и за отваряне на запушената пора за дренаж и по-бързо заздравяване на мястото. Като алтернатива можете да използвате лайка или пакетчета чай за компреси. Чаят, особено черният, съдържа танини, които помагат за облекчаване на болестта. Накрая внимателно подсушете клепачите, като избършете с чиста марля всякакви следи от гной или други секрети.

Превенция


Ето няколко прости стъпки за поддържане на добра хигиена на лицето и предотвратяване на появата на ечемик на окото:

 1. Редовно и внимателно мийте ръцете си, особено преди да се допирате до лицето и очите.
 2. Преди и след свалянето на контактните лещи, измийте ръцете си. За почистване и дезинфекция на лещите използвайте специални разтвори. Ако използвате ежедневни лещи, изхвърляйте ги всеки ден, ако са за многократна употреба, сменяйте ги според препоръките на офталмолога.
 3. Почистете лицето си преди лягане, за да отстраните замърсяванията и грима.
 4. През два до три месеца изхвърляйте стария грим за очи и никога не го споделяйте с други хора.

Кога да посетите лекар?

Обикновено ечемикът изчезва в рамките на 3-4 дни. Ако обаче той не изчезне след една седмица или ако симптомите се влошат, е препоръчително да посетите лекар. След преглед той може да ви предпише антибиотици или друго лекарство за ечемик на окото. В редки случаи може да се наложи оперативно отстраняване на ечемика.

Често задавани въпроси

Кога се появява ечемик на окото?

Повечето случаи на ечемик са предизвикани от бактериална инфекция в жлезите, които произвеждат мастен филм на клепача ви. Тези жлези, известни като мейбомиеви жлези, имат за цел да смазват повърхността на окото ви.

Първите признаци на проява на ечемика са дискомфорт на клепачите, забележимо възпаление и подуване на областта на миглите, сърбеж и усещане за известна тежест. В рамките на няколко дни върху повърхността на кожата се вижда жълта гнойна глава на фокуса на възпалението. Докато узрява, той пробива, след което редица „възпалителни“ симптоми на заболяването изчезват, но остава лек сърбеж и зона на зачервяване.

Какво се прави при ечемик на окото?

Ечемикът обикновено изчезва сам за една до две седмици.

За да ускорите процеса на изчезване на ечемика и да намалите болката и подуването, можете да приложите план за самолечение у дома. Нанесете топла кърпа върху засегнатия клепач за 10 до 15 минути няколко пъти на ден. Повторете процеса, като затоплите кърпата в топла вода и я изцедите преди всяко приложение.

Този метод може да помогне да се отпушат мастните жлези и да се подобри оттичането на гнойната течност от ечемика.

Как се лекува ечемик на окото?

Медицинските специалисти препоръчват антибактериални лекарства за ечемик на окото, локални антибиотици и съединения за облекчаване на възпалителния процес.

Каква е разликата между ечемик и халацион?

Понякога може да е предизвикателно да различите ечемика от халациона.

Ечемикът е обикновено много болезнен и се появява на ръба на клепача, често поради инфекция в корена на миглите. Той често причинява значително подуване и понякога може да засегне целия клепач.

Халационът обикновено не е болезнен. Това е подутина, която се развива обикновено по-назад на клепача от ечемика. Причинява се от запушена мастна жлеза и рядко подува целия клепач.

Заключение

Ечемикът представлява болезнена червена подутина по ръба на клепача, която се формира, когато малка мастна жлеза близо до миглите се запуши.

Въпреки че ечемиците могат да бъдат болезнени, те обикновено не представляват сериозен проблем и могат да се управляват с добра хигиена на клепачите.

В повечето случаи ще изчезнат сами след време. Ако обаче ечемикът продължава да причинява дискомфорт и не се подобрява с домашно лечение, е препоръчително да потърсите съдействие от очен специалист.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: