„Е“ добавките могат да бъдат вредни? Защо не всички хранителни добавки са безопасни

Кои Е добавки могат да бъдат вредни Защо не всички хранителни добавки са безопасни

„E“ добавките обикновено са неразделна част от преработените храни. Някои от тях обаче не са толкова безопасни, колкото се смяташе досега – и не става въпрос за изкуствени оцветители или подсладители. Много по-малко се говори за вредното въздействие на тези хранителни добавки – затова си струва да знаете кои да избягвате.

Ние консумираме допълнителни вещества в количество от няколко килограма годишно. Междувременно не всички от тях са напълно безопасни за здравето. И не става въпрос за прословутите консерванти, изкуствени подсладители и синтетични овкусители.

Струва си да знаете, че производителите на храни използват и други добавки, които могат да бъдат много вредни за много хора. Вижте на кои „Е“-та си струва да обърнете специално внимание.

реклама

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки, са химически съединения, добавени към храната по технологични причини, въпреки че не се консумират ежедневно и не се използват като нейна характерна съставка. Целта на използването им е подобряване на трайността на храната, нейния вкус, мирис, консистенция или предотвратяване на промени в качеството. Обозначени са с цифра и буква „Е“ на етикетите.

Хранителните добавки се използват не само при производството, но и при обработката и приготвянето, опаковането, транспортирането и съхранението. В резултат на това тези вещества или техни производни стават или могат да станат съставка на храната и се консумират с нея.

Смята се, че средностатистически човек консумира 2 кг хранителни добавки годишно заедно с ежедневното си хранене. При деца максималните дневни дози се превишават до пет пъти.

Вредни ли са хранителните добавки за здравето?

„E“ добавките са вещества, одобрени за консумация и следователно считани за безопасни за здравето. Все пак трябва да се помни, че това се отнася за ситуацията на конкретен дневен прием, който не надвишава установените стойности.

Добре е да знаете, че някои от използваните съединения се срещат естествено в храната и са напълно безопасни. При масова консумация на допълнителни вещества с храната обаче, тези съединения могат да окажат влияние върху тялото.

Сред хранителните добавки, няма много такива, които причиняват силни странични ефекти, но те могат да се появят при хора с хранителна свръхчувствителност.

Знаем, наред с други неща, че подобрители на вкуса като глутамати (и подобно действащият подсладител аспартам ) предизвикват главоболие. Консерванти като серен диоксид, бензоати или сорбати, както и изкуствени оцветители (напр. кармин или анато) и синтетични аромати могат предизвикват алергични реакции.

От своя страна нитритите насърчават появата на кожен сърбеж и обриви и лесно се трансформират в канцерогенни съединения. От друга страна, изкуствените подсладители нарушават гликемията и водят до наддаване на тегло.

Тези проблеми обаче вече са оповестени, а има и по-вредни „Е“-та ! Не се обръща достатъчно внимание на полусинтетичните добавки и тези, получени от натурални продукти и следователно считани за безвредни.

Кои „Е“ добавки могат да бъдат вредни?

Добавките „E“ обикновено са неразделна част от преработените храни. Някои от тях обаче не са толкова безопасни, колкото се смяташе досега – и не става въпрос за изкуствени оцветители или подсладители.

Много по-малко се говори за вредното въздействие на тези хранителни добавки – затова си струва да знаете кои да избягвате.

1. E338-E452 – Фосфати

Това е фосфорна киселина и нейните съединения (фосфат: натрий, калий, калций, магнезий, ди-, три- и полифосфати), използвани в храните като регулатор на киселинността, емулгатор и свързващо вещество.

Те се консумират в най-големи количества заедно с продукти като:

 • газирани напитки, особено тип кола;
 • топени и крема сирена;
 • кондензирано мляко и други млечни продукти (включително растителни млека );
 • сметана за кафе;
 • студени меса;
 • рибни и морски продукти;
 • зърнени закуски;
 • десерти и много други продукти.

Това ни кара да ядем твърде много от тях заедно с преработени храни. При хранене в западен стил някои хора приемат до 3-4 пъти повече от тези съединения от препоръчителната граница.

Междувременно излишните фосфорни съединения трудно се отстраняват от бъбреците. Това увеличава смъртността не само сред пациентите със заболявания на този орган, но и броя на смъртните случаи в общото население, причинени от сърдечно-съдови и общи заболявания. Фосфатите причиняват загуба на калций и магнезий от тялото, допринасяйки за техния дефицит.

Фосфатите не само причиняват отрицателен баланс на минерални съединения, необходими, наред с други, за здравето на сърцето, но също така променя активността на гените.

Според изследвания те могат да засегнат до 5000 души. гени, свързани с метаболизма на мазнините и поддържащи клетъчния метаболизъм в тялото. Хората с повишени нива на фосфат в кръвта също показват предпочитание към заседнал начин на живот и ниско ниво на активност.

2. E 433 – Полиоксиетилен сорбитан моноолеат (полисорбат 80, P80)

Емулгатор, използван главно в млечни продукти, където стабилизира капчиците млечна мазнина и ги предпазва от промяна на тяхната консистенция, както и в сладкарски изделия, диетични продукти, дъвки, сосове, продукти за заместители на хранене и други промишлени стоки, както и в лекарства, хранителни добавки, и козметика.

Изследванията показват, че това съединение насърчава развитието на опасната бактерия Escherichia coli, която също е чест замърсител на животинските суровини и е една от най-честите причинители на хранително отравяне.

Този и други емулгатори (включително подобен полисорбат 40 или 20), които също се добавят към тези продукти, улесняват проникването на вредни бактерии през чревната лигавица, която при нормални условия е ефективна защитна бариера. Освен това улеснява образуваните под тяхно влияние ракови клетки да се делят по-бързо и да умират по-рядко.

3. E1400 – Малтодекстрин (като декстрин)

Декстрините принадлежат към групата на модифицираните нишестета и се използват като сгъстител в продукти от нишесте, т.е. съдържащи брашно сладкарски изделия и сладкиши. Също така често се среща в плодови консерви, особено такива с високо съдържание на захар, а също така е помощно вещество в таблетки и капсули.

Това, което не се споменава обаче, е високият гликемичен индекс на тези съединения, по-висок от този на чистата захар, и фактът, че те увеличават растежа на вредни бактерии в червата (напр. Salmonella и E. coli). Така увеличава риска от увреждане на лигавицата им, както и от развитие на възпалителни заболявания и алергии.

4. E319 – Tert-butylhydroquinone (tBHQ)

Синтетичен консервант от групата на фенолите, използван като антиоксидант в термично обработените мазнини. Среща се главно във вносни продукти, напр. сосове, дъвки, закуски като крекери или пуканки, храна на прах, сушено месо и др. Често се комбинира с други вредни консерванти, напр. BHA и BHT.

Изследванията показват обаче, че съдържанието му в диетата намалява активността на Th-хелперните лимфоцити, както и на тези, които унищожават патогените (SFA). Резултатът е отслабване на имунната система и по-висока честота на вирусни заболявания, включително грип. Също така се свързва с удължаване на продължителността на инфекцията и по-голямо разрушаване на тялото.

5. E 466 – Карбоксиметил целулоза (CMC, целулозна гума, кармелоза)

Това полусинтетично производно на целулоза, получено от дървесина, е сгъстител, стабилизатор, емулгатор или антислепващ агент. Използва се главно за подобряване на консистенцията на продукти като сладолед, нискокалорични десерти, млечни продукти, храни за кърмачета или готови пържени продукти. Среща се и в много фармацевтични продукти.

Въпреки че целулозната гума дори се препоръчва като вид водоразтворими фибри за хора с чревни заболявания, дори здрави хора трябва да я избягват, защото причинява възпалителни реакции в червата.

В излишък причинява болки в корема, подуване и диария, тъй като се разгражда от чревни бактерии. Изследванията обаче показват връзка между консумацията му и намаляването на популацията на полезните бактерии, които оформят психическото благополучие, с едновременното развитие на тези, причиняващи и развитието на рак на червата, метаболитни нарушения и увеличаване на склонността към наддаване на тегло.

6. E471 – Моноглицериди и диглицериди на мастни киселини

Това е популярен емулгатор, намиращ се главно в маргарините. Но също и в много други често консумирани продукти, например хляб, готови сладкарски изделия, сладки, кремообразни десерти, дъвки, замразени ястия и преработени меса.

Тези мастни производни, които са съставени от своите непълни молекули, се срещат естествено в храната. Те се добавят и към силно преработени хранителни продукти в изкуствено получена форма. Проблемът е, че те са придружени от определени количества неестествени трансмастни киселини за които няма минимална неутрална за здравето доза, както и животински мазнини и тежки метали като никел, олово, кадмий, арсен и дори живак. Възможните здравословни усложнения при повишена консумация на глицериди засягат главно кръвоносната и храносмилателната системи.

7. E407 – Карагенан

Това е желиращ агент, сгъстител и стабилизатор, получен от червени водорасли. Често се среща в млечни продукти и десерти, включително диетични продукти, плодови изделия (като конфитюри с ниско съдържание на захар), формула за кърмачета и детски храни.

Въпреки това, някои методи за обработка на карагенан (и трансформации в храносмилателната система) го карат да се трансформира в полимер с повишени странични ефекти. Това включва причиняващи възпаление на червата и нарушения в тяхното функциониране, както и повишаващи риска от развитие на синдром на раздразнените черва, язви и ракови заболявания.

8. E171 – Титанов диоксид

Това е бяло багрило, използвано не само в храните (особено в дъвки, бонбони, глазури и др.), но и в опаковки на храни, лекарства и хранителни добавки, и козметика, в т.ч. пасти за зъби и кремове с UV филтър. Формата на титанов диоксид, стрит на прах до размера на наночастици (мащабът на единични атоми и молекули) става все по-широко използван, който може свободно да проникне в чревния епител.

По този начин те предизвикват силни възпалителни реакции, увреждат клетките и постепенно се натрупват в организма. Това насърчава възпалителни заболявания на червата и интензификация на съществуващи, например с язва на дебелото черво или раздразнено черво. Наночастиците също се свързват от бактерии в храносмилателния тракт, което прави патогенните микроби по-малко откриваеми от имунната система.

Не всички хранителни добавки са неестествени съединения. Много от тях дори се консумират ежедневно с непреработени продукти. Така че си струва да проверите каква връзка се крие под дадено число „E“.

Какви „Е“ добавки използват производителите на храни?

В Европейския съюз, са разрешени за употреба над 330 добавки, някои от които преди са били забранени за употреба и, за щастие, се появяват в продуктите много по-рядко.

Всички добавки в храните имат своите цифрови означения, предшествани от буквата „E“, където номерацията достига до 1000, а отделните функционални групи на веществата попадат в определени цифрови диапазони:

 • E100-E199 – оцветители;
 • E200-E299 – консерванти;
 • E200-E299 – антиоксиданти;
 • E400-E499 – набухватели, емулгатори, желиращи агенти, сгъстители, стабилизатори и др.;
 • E500-E599 – помощни средства;
 • E600-E699 – подобрители на вкуса;
 • E900-E999 – подсладители, гланцове и други;
 • E1090-E1999 – консерванти, сгъстители, стабилизатори и др.

Информацията за хранителните добавки трябва да бъде предоставена на етикета на продукта, но не винаги е лесно да ги идентифицирате.

Производителите често не предоставят номер, а само пълното име на съединението. От друга страна, не е необичайно списъкът на съставките да показва само поредица от числа с буквата E. Как да разберете за това? За съжаление в наши дни пазаруването се прави най-добре със смартфон, като се проверяват съмнителните съставки сред изброените.

Какви продукти не могат да се използват с добавки „E“?

За щастие хранителните добавки не могат да се използват в някои видове продукти, така че когато ги купувате, не е нужно да се притеснявате за възможна прекомерна консумация на тези вещества.

Веществата „E“ не могат да се използват в продукти като:

 • непреработени храни, с изключение на сурови месни продукти;
 • натурална минерална вода;
 • пастьоризирано и стерилизирано мляко, включително UHT, без аромати;
 • ферментирали млечни напитки без добавки, както е посочено по-горе и не са подлагани впоследствие на топлинна обработка;
 • пастьоризирана сметана без горните добавки (не важи за този с намалена масленост);
 • масло;
 • кафе и екстракти от кафе без горните добавки;
 • листен чай без горните добавки;
 • неемулгирани масла и мазнини от растителен и животински произход (това не се отнася за сосове и майонези);
 • пчелен мед.

Кои „Е“ добавки могат да бъдат вредни? – обобщение

Често „Е“ добавките, които се използват, за да придадат на храната търговско качество, като цвят, аромат и издръжливост са тези, които най-често причиняват алергични реакции. Някои от тези реакции на свръхчувствителност включват: храносмилателни разстройства – диария и колики. Нервни разстройства – хиперактивност, безсъние и раздразнителност.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: