Предимства и недостатъци на корена от женско биле

корен от женско биле

Коренът от женско биле, който се смята за едно от най-старите билкови лекарства в света, идва от корена на растението женско биле ( Glycyrrhiza glabra ), познато и кат „сладък корен“ или „сладник“. ( 1 )

Растението, произхожда от Западна Азия и Южна Европа и отдавна се използва за лечение на различни заболявания и ароматизиране на бонбони, напитки и лекарства. ( 2 )

Въпреки това, само някои от неговите употреби са подкрепени от научни изследвания. Освен това женското биле може да носи няколко рискове за здравето.

реклама

Тази статия разглежда употребите, формите, ползите, вредите, противопоказанията и препоръчителната дозировка на корен от женско биле.

Как се използва корен от женско биле?

Използването на „сладък корен“ в медицината датира от древен Египет, където коренът е бил приготвян, като сладка напитка за фараоните.

Също така се използва в традиционните Китай и други близкоизточни страни за успокояване на разстроен стомах, намаляване на възпалението и лечение на проблеми с горните дихателни пътища. ( 3 )

Съвременни употреби

Днес хората използват корен от женско биле за заболявания като киселини, киселинен рефлукс, кашлица, горещи вълни, както и за вирусни и бактериални инфекции. Предлага се редовно като капсула или течна добавка. 

Освен това се твърди, че чаят от женско биле успокоява възпаленото гърло, а локалните гелове лекуват кожни заболявания като акне или екзема. ( 4 )

Нещо повече, женското биле се използва за овкусяване на някои храни и напитки. ( 5 )

Изненадващо, много бонбони от женско биле са ароматизирани не с сладък корен, а с масло от анасон – етерично масло от растението анасон ( Pimpinella anisum ), което има подобен вкус.

Растителни съединения

Въпреки че съдържа стотици растителни съединения, основното активно съединение на корена от женско биле е глициризин. 

Глициризинът е отговорен за сладкия вкус на корена, както и за неговите  антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. ( 6 )

Въпреки това, глициризинът е свързан и с много от неблагоприятните ефекти на корена от женско биле. В резултат на това някои продукти използват деглициризирано женско биле (DGL), което е с премахнат глициризин.

Потенциални ползи

корен от женско биле ползи

Настоящите проучвания показват потенциални ползи за няколко медицински приложения на корена от женско биле.

Може да подпомогне кожни заболявания

Коренът от женско биле съдържа над 300 съединения, някои от които показват мощни противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ефекти. ( 7 ) ( 8 )

По-специално, проучвания върху животни и в епруветки свързват глициризина с противовъзпалителни и антимикробни ползи.

В резултат на което, екстрактът от корен от женско биле се прилага за лечение на някои кожни заболявания, като акне и екзема.

В 2-седмично проучване при 60 възрастни, прилагането на локален гел, съдържащ екстракт от корен от женско биле, значително подобрява екземата.

Въпреки че локалните гелове от женско биле също са били използвани за  лечение на акне, проучванията за тяхната ефективност са смесени и доста ограничени. ( 9 )

Може да подобри състояния, като киселинен рефлукс и лошо храносмилане

Екстрактът от корен от женско биле често се използва за облекчаване на симптоми на нарушено храносмилане, като киселинен рефлукс, разстроен стомах и киселини.

В 30-дневно проучване при 50 възрастни с лошо храносмилане, приемането на 75 мг капсула от женско биле два пъти дневно води до значително подобрение на симптомите в сравнение с плацебо. ( 10 )

Екстрактът от корен на женско биле може също да облекчи симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), включително киселинен рефлукс и киселини.

В 8-седмично проучване при 58 възрастни с ГЕРБ ниска доза глициретинова киселина в комбинация със стандартно лечение води до значително подобрение на симптомите. ( 11 )

Друго проучване при 58 възрастни с ГЕРБ отбелязва, че ежедневната употреба на сладък корен е по-ефективна за намаляване на симптомите за период от 2 години, отколкото често използваните антиациди. ( 12 )

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими по-големи проучвания върху хора.

Може да помогне при лечение на пептични язви

Тези язви представляват болезнени рани, които се появяват в стомаха, тънките черва или долната част на хранопровода. Те обикновено се причиняват от възпаление в резултат на  бактериите H. pylori. ( 13 )

Екстрактът от корен на женско биле и съдържащият се в него глициризин могат да помогнат за лечение на пептични язви.

Едно проучване при мишки установи, че дози екстракт от женско биле от 200 мг на килограм телесно тегло предпазват от тези язви по-добре от омепразол, често срещано лекарство за пептична язва. ( 14 )

Докато са необходими повече изследвания при хора, 2-седмично проучване при 120 възрастни показа, че консумацията на екстракт от женско биле в допълнение към стандартното лечение значително намалява наличието на H. pylori.  ( 15 )

Може да има противоракови свойства

Поради съдържанието на множество растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, екстрактът от корен от женско биле е изследван за неговите защитни ефекти срещу някои видове рак.  ( 16 )

По-специално, екстрактът от сладък корен и неговите съединения са свързани със забавяне или предотвратяване на клетъчния растеж при рак на кожата, гърдата, колоректален рак и рак на простатата. ( 17 ) ( 18 ) ( 19 )

Тъй като проучванията са ограничени до епруветки и животни, ефектите му върху човешките ракови заболявания не са известни.

И все пак екстрактът от корен от женско биле може да помогне за лечение на орален мукозит – много болезнени рани в устата, които хората с рак понякога изпитват като страничен ефект от химиотерапия и радиация. ( 20 ) ( 21 )

Двуседмично проучване при 60 възрастни с рак на главата и шията разкри, че локалният филм от женско биле е също толкова ефективен, колкото стандартното лечение на орален мукозит. 

Може да облекчи състоянията на горните дихателни пътища

Поради техните противовъзпалителни и антимикробни ефекти, както екстрактът от корен от женско биле, така и чаят могат да помогнат при заболявания на горните дихателни пътища.

По-специално, проучванията върху животни стигат до заключението, че екстрактът от глициризин от корен от женско биле помага за облекчаване на астма, особено когато се добави към съвременните лечения за астма ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

Докато ограничените изследвания върху хора показват подобни резултати, са необходими по-строги, дългосрочни проучвания. ( 25 )

Освен това, ограничени проучвания в епруветка и при хора предполагат, че чай и екстрактът от корен от женско биле могат да предпазят от стрептокок в гърлото и да предотвратят възпалено гърло след операция. ( 26 ) ( 27 )

Все пак са необходими допълнителни проучвания.

Може да предпазва от кариес

Женското биле може да помогне за предпазване от бактерии, които могат да доведат до кариес.

Триседмично проучване дава на 66 деца в предучилищна възраст близалки без захар, съдържащи 15 мг корен от женско биле два пъти на ден по време на учебната седмица. Консумацията на близалки значително намалява броя на  бактериите Streptococcus mutans, които са основната причина за кариеси.  ( 28 )

Проучванията в епруветка също така показват, че екстрактът от корен от женско биле е ефективен при защита срещу бактерии, които обикновено се свързват с кариес.  ( 29 ) ( 30 )

Въпреки това са необходими повече проучвания за оптималната доза и форма на корен от женско биле.

Помощ при диабет

В 60-дневно проучване при плъхове ежедневният прием на екстракт от корен от женско биле води до значителни подобрения в нивата на кръвната захар и здравето на бъбреците. Този ефект не е потвърден при хора. ( 31 )

Намалете симптомите на менопаузата

Екстрактът от сладък корен е предложен като лечение на горещи вълни по време на менопаузата. Доказателствата за неговата ефективност за тази цел обаче са ограничени. ( 32 ) ( 33 )

Отслабване

Някои проучвания показват, че екстрактът от корен от женско биле понижава индекса на телесна маса (ИТМ) и подпомага загубата на тегло. Въпреки това, други проучвания не са открили никакви ефекти върху теглото. ( 34 ) ( 35 )

Помага за лечението на хепатит С

Едно проучване в епруветка отбеляза, че добавянето на глициризин към стандартно лечение на хепатит С значително намалява разпространението на вируса. Въпреки че са обещаващи, тези резултати не са потвърдени при хора. ( 36 ) ( 37 )

Потенциални вреди, противопоказания и предпазни мерки

Чай от женско биле вреди и противопоказания

Счита се, че коренът от женско биле е общопризнат като безопасен за употреба в храни.

Освен това, краткосрочната употреба на добавки и чайове от корен от женско биле се счита за безопасна. Големите дози обаче могат да предизвикат неблагоприятни ефекти и хората с определени здравословни проблеми може да пожелаят да го избегнат.

Предозиране на корен от женско биле

Както хроничната употреба, така и големите дози продукти от корен от женско биле могат да доведат до натрупване на глициризин в тялото ви.

Доказано е, че повишените нива на глициризин причиняват необичайно повишаване на хормона на стреса кортизол, което може да причини дисбаланс в нивата на течности и електролити. ( 38 )

В резултат на това хроничните и големи дози продукти от билката сладък корен могат да предизвикат няколко опасни симптома, включително: ( 39 )

  • ниски нива на калий
  • високо кръвно налягане
  • мускулна слабост
  • анормални сърдечни ритми

Макар и рядко, може да възникне отравяне с женско биле. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност, застойна сърдечна недостатъчност или натрупване на излишна течност в белите дробове (белодробен оток). 

Ето защо на хората с високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване или ниски нива на калий се препоръчва да избягват изцяло продуктите, съдържащи женско биле с глициризин.

Бременност и кърмене

Консумирането на много женско биле – и по-специално глициризин – по време на бременност може да повлияе негативно на развитието на мозъка на вашето бебе.

В едно проучване, деца, родени от майки, които са яли големи количества продукти от женско биле, съдържащи глициризин по време на бременност, са по-склонни да имат мозъчни увреждания по-късно в живота. ( 40 )

Ето защо бременните жени трябва да избягват добавките от женско биле и да ограничат приема на женско биле в храни и напитки.

Поради липса на изследвания, децата и кърмещите жени също трябва да избягват продуктите от женско биле.

Лекарствени взаимодействия

Доказано е, че коренът от женско биле взаимодейства с няколко лекарства, включително:

  • лекарства за кръвно налягане
  • разредители на кръвта
  • лекарства за понижаване на холестерола, включително статини
  • диуретици
  • контрацептиви на основата на естроген
  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Хората, приемащи някое от тези лекарства, трябва да избягват продукти от корен от женско биле, освен ако техният доставчик на здравни услуги не инструктира друго.

Дозировка и форми на корен от женско биле

корен от женско биле

Като добавка, екстрактът от корен от женско биле се предлага в няколко форми, включително капсули, прахове, тинктури, локални гелове и чайове. Самият корен също може да бъде закупен пресен или изсушен.

Понастоящем няма стандартни препоръки за дозиране. Въпреки това, Световната здравна организация (СЗО) и Европейският научен комитет по храните (SCF) препоръчват ограничаване на приема на глициризин до не повече от 100 мг на ден. ( 41 )

Трябва да се отбележи, че тези, които ядат големи количества продукти от женско биле, може да получават повече от това количество.

Освен това, тъй като продуктите не винаги показват количеството глициризин, може да бъде трудно да се определи безопасно количество. В резултат на това е важно да обсъдите безопасна и ефективна доза с вашия лекар.

Друг вариант е да потърсите прахове или капсули с деглициризиран женско биле (DGL).

Тези добавки не съдържат глициризин, който е отговорен за повечето от страничните ефекти на женското биле. И все пак, тъй като това съединение също допринася за множество ползи, не е ясно дали продуктите на DGL имат същите положителни ефекти върху здравето.

Заключение

Коренът от женско биле се използва от хиляди години за лечение на различни заболявания, включително респираторни заболявания и храносмилателен дистрес.

Неговите растителни съединения демонстрират мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни ефекти. Въпреки че може да облекчи киселинен рефлукс, екзема, пептична язва и други здравословни проблеми, са необходими по-изчерпателни изследвания върху хора.

Женското биле има неблагоприятни ефекти, ако се прекалява с консумацията му или се яде често. Консултирайте се с лекар, преди да опитате добавки или чайове от корен от женско биле.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: