7 Факта за женското здраве, които трябва да знаете

женското здраве

Хубаво е дамите да бъдат добре осведомени за някои проблеми свързани с женското здраве, които непропорционално ги засягат.

Жените имат значително по-висок риск от развитие на артрит, особено остеоартрит. Eкспертите смятат, че по-тежък остеоартрит се наблюдава при жените.

Доказано е обаче, че хиропрактиката предлага значително облекчение.

реклама

женско здраве
7 факта за женското здраве

Мигрена и главоболие

Жените са 3 пъти по-склонни да страдат от мигрена в сравнение с мъжете, като не всички мигрени са хормонални. Мигрената обикновено е силна, пулсираща болка от едната, или понякога, от двете страни на главата. Обикновеното главоболие, макар и дискомфортно, обикновено не е толкова изтощително, колкото мигрената. Подобно на мигрената, главоболието е по-вероятно да засегне жените. Всъщност главоболието е една от най-честите причини хората да търсят хиропрактика. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Хиропрактичните грижи са много ефективни при лечение на главоболие, тъй като възстановяват нормалната биомеханика (движението) в областта на шията, както и това, че се справят с всякакви мускулни, дискови или лигавични наранявания, а последните проучвания показват, че хиропрактичното лечение е ефективно при лечението както на обикновеното главоболие, така и на мигрената. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Бременност

За много бременни жени болките в кръста и бедрата са част от преживяването. Всъщност приблизително 50 % от бременните жени ще почувстват болки в гърба и кръста в даден момент преди раждането. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Фибромиалгия

Фибромиалгията е състояние, което кара хората да изпитват симптоми, които включват широко разпространена болка в тялото. Често е придружено от умора и проблеми с паметта и концентрацията. Данните показват, че 90 % от случаите на фибромиалгия засягат женското здраве. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

Доказано е, че хиропрактичните грижи предлагат известно облекчение от болезнените симптоми на фибромиалгия, като извършват леки манипулации или мобилизират гръбначния стълб и други ставите в тялото, за да облекчат симптомите. ( 15 )

Фибромиалгията е хронично състояние, което причинява умора и болки по тялото. Между 80 и 90% от хората, които са диагностицирани, са жени.

Артрит и остеоартрит

Артритът е общ термин за състояния, които засягат ставите и околните тъкани. Ставите са места в тялото, където костите се събират, като коленете, китките, пръстите на ръцете и краката, бедрата. ( 16 )

Остеоартритът (ОА) е болезнено, дегенеративно ставно заболяване, което често засяга бедрата, коленете, шията, долната част на гърба или малките стави на ръцете. ОА обикновено се развива в ставите, които са наранени от „прекомерна употреба“ от многократно изпълнение на определена задача. Тези повтатящи се движения изтъняват или износват хрущяла, който е като мека свръзка за краищата на костите в ставата. В резултат на това костите се трият един в друг, което води до болки в ставите.

Артритът и остеоартрита са състояния, които се наблюдават повече при жени отколкото при мъжете. Смята се, че генетиката допринася за това. ( 17 )

Хиропрактиката може да помогне за справяне със симптомите на артрит и остеоартрит.

Активност

Спортуването и тренировките са изключително важни за превенция от остеопороза и за здравето на костите при жените. ( 18 ) ( 19 )

Хранене

Приемането на достатъчно плодове, зеленолистни зеленчуци, млечни продукти или алтернатива на млечни продукти, като бадемово или соево мляко, е от ключово значение за поддържане на здравето на костите.

Избягвайте пакетираните и преработени храни и изберете храни, като например:

  • постно месо и домашни птици
  • здравословни мазнини
  • нискомаслени млечни продукти
  • пресни плодове и зеленчуци
  • цели зърна
  • прясна риба
  • богати на фибри храни

Можете да приемате ежедневно мултивитамини във вид на хранителни добавки, но пълноценното и здравословно хранене си истава важно.

В допълнение към често срещаните оплаквания, които засягат жените повече от мъжете, общото женско здраве и благосъстояние също са важни за постоянен контрол. Доброто хранене и общите упражнения, включително тренировките с тежести, са много важни за жените за поддържане на здравето на костите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: