Жълти нокти – Симптоми, причини и лечение

Жълти нокти - Симптоми, причини и лечение

Жълтите нокти могат да варират от леко обезцветени до отчетливо тъмен жълтеникав оттенък. Много неща могат да причинят жълти нокти.

Някои причини са безвредни, като петна от тъмен лак за нокти. Но други може да са симптом на гъбична инфекция или основно здравословно състояние. Някои лекарства, особено антибиотици, лекарства за рак и лекарства за акне, също могат да причинят жълти нокти.

Ако често използвате лак за нокти, може да забележите, че ноктите ви са оцветени в жълто. Въпреки това, по-сериозни ситуации, като инфекции на ноктите, заболяване на жълтите нокти, белодробен синдром и ревматоиден артрит, също могат да причинят жълти нокти. Освен това пушенето понякога може да оцвети ноктите в жълто.

реклама

Тази статия обяснява симптомите, причините и лечението на жълтите нокти.

Симптоми на жълти нокти

жълти-нокти

Жълтите нокти варират на външен вид от леко обезцветяване до забележим тъмно жълт цвят. Ако имате жълти нокти, може да забележите следното: ( 1 )

 • Удебеляване на ноктите;
 • Онихолиза (нокти, които се отделят от нокътното легло);
 • Ноктите, които спират да растат.

В зависимост от причината за жълтите нокти, може да забележите и допълнителни симптоми. Например, при рядко заболяване, наречено синдром на жълтия нокът, другите симптоми включват респираторни проблеми, хроничен синузит и подуване на долните крайници.

Причини за жълти нокти

Много неща могат да причинят жълти нокти. Те включват:

 • Меланонихия;
 • Синдром на жълтите нокти;
 • Гъбична инфекция на ноктите;
 • Петно от лак за нокти;
 • Пушещо петно;
 • Странични ефекти от лекарствата.

Меланонихията е състояние, което води до обезцветяване на ноктите. Често се проявява като тъмна ивица. Може да бъде причинено от гъбични, бактериални или вирусни инфекции, възпалителни заболявания, тумори, проблеми с щитовидната жлеза и СПИН, травма и хранителни дефицити. ( 2 )

Синдромът на жълтите нокти е рядко заболяване, при което причината е неизвестна. Понякога се свързва с автоимунни заболявания (като ревматоиден артрит ), лимфни заболявания и рак. ( 3 )

Гъбичните инфекции обикновено причиняват обезцветяване на ноктите. Всеки може да получи гъбички по ноктите, но това е по-често, ако имате нараняване на крак или нокът, диабет, отслабена имунна система, лошо кръвообращение или гъбична инфекция другаде по тялото. ( 4 )

Оцветяването на ноктите може да възникне от носенето на тъмен лак за нокти и от пушенето на цигари.

Изцапаните с тютюн пръсти може да са повече от козметичен проблем. Едно проучване отбелязва 84% честота на заболявания, свързани с тютюнопушенето, сред хората със зацапани от тютюн пръсти. ( 5 )

Тези условия включват:

 • Свързан с тютюнопушенето карцином (рак);
 • Исхемична болест на сърцето (причинена от стеснени сърдечни артерии);
 • Болест на периферните артерии (PAD – артериите към крайниците, главата или корема са блокирани);
 • Инсулт (кръвоснабдяването на мозъка е блокирано или кръвоносен съд се скъсва);
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ, група състояния, засягащи белите дробове).

Какви лекарства могат да причинят жълти нокти?

Някои лекарства също могат да причинят пожълтяване на ноктите.

Те включват: ( 6 )

 • Тетрациклини(антибиотик, използван за лечение на акне и други бактериални инфекции);
 • Хинолони(вид антибиотик);
 • Клофазимин(антибиотик, използван за лечение на проказа );
 • Комбивир(лекарство, използвано за лечение на човешкия имунодефицитен вирус или HIV)
 • Псоралени(лекарство, използвано за лечение на кожни заболявания);
 • Ретиноиди (лекарство срещу акне);
 • Цитотоксични лекарства (химиотерапевтични лекарства, които убиват клетки).

През повечето време обезцветяването на ноктите изчезва, след като спрете приема на лекарството. Въпреки това, понякога проблемът продължава дори след като го спрете.

Никога не спирайте приема на лекарство, без първо да говорите с лекар. Те могат да решат, че е най-добре да завършат курса (ако е краткосрочен), или може да намерят друга възможност за лечение.

Как да лекуваме жълти нокти

Да се ​​отървете от жълтите нокти зависи от причината. Например, ако сте пушач и ноктите ви са с петна от тютюн, ще трябва да спрете да пушите.

Ако носите тъмен лак за нокти и ноктите ви са на петна, може да се наложи да преминете към по-светъл цвят и да нанесете основно покритие.

Гъбичните инфекции може да изискват противогъбични средства. И ако лекарството причинява вашите жълти нокти, трябва да говорите с лекаря си за алтернативи, които нямат този страничен ефект.

Лечението на жълтите нокти зависи от причината. Ако ноктите ви са пожълтели от меланонихия, лечението може да включва лекуване на основното заболяване или травма.

Ако причината е синдромът на жълтите нокти, лечението може да включва антибиотици, добавки с витамин Е и кортикостероиди. Понякога се налага операция за респираторни проблеми, като плеврален излив(пълни с течност мембрани в белите дробове). ( 7 )

Гъбичните инфекции на ноктите често се лекуват с противогъбични лекарства, лазерна терапия или премахване на ноктите. Ноктите, които са оцветени от лак, може да се нуждаят от почивка от лака за нокти. След като ноктите израснат, те често се изчистват сами.

Кожата и ноктите ви спират да пожълтяват, когато спрете да пушите. ( 8 )

Диагностициране на жълти нокти

За да диагностицира причината за жълтите ви нокти, лекар (обикновено дерматолог, специалист по кожата и ноктите) ще прегледа ноктите ви и ще вземе подробна медицинска история, включително симптоми и всички лекарства или здравословни проблеми, които имате. Тази информация често може да насочи следващите стъпки, ако има такива.

Кога да посетите специалист

Жълтите нокти са състояние, което лекарят трябва да провери. Въпреки че понякога причината за жълтите нокти може да е козметична, тя може да бъде причинена и от сериозни основни здравословни проблеми.

Ако вашите жълти нокти са придружени от други симптоми на цялото тяло (респираторни или циркулаторни симптоми), важно е да ги проверите, тъй като това може да сигнализира за синдром на жълтите нокти.

В допълнение, гъбичните инфекции на ноктите са известни като упорити за лечение, така че колкото по-рано получите диагноза и план за лечение, толкова по-вероятно е инфекцията ви да изчезне бързо.

Жълти нокти – Резюме

Много неща могат да причинят жълти нокти, включително оцветяване от вещества като лак за нокти или сериозно здравословно състояние. В допълнение към обезцветяването може да забележите нокти, които спират да растат, отделят се от нокътното легло или са чупливи. Инфекции, травми, петна от лак за нокти, тютюнопушене и странични ефекти от лекарства може да са виновни за жълтите нокти. Лечението е насочено към основната причина.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: