Жълт кантарион – Ползи, странични ефекти и други

жълт кантарион ползи

Растението жълт кантарион е билка, която хората могат да използват за намаляване на симптомите на депресия, менопауза и определени кожни заболявания. Но са необходими повече проучвания, за да се потвърдят тези ползи.

Растението жълт кантарион се използвано най-често за лечение на депресия. Съществуват проучвания, които показват, че е ефективен при лечение на лека депресия.

Жълтият кантарион обаче може да има опасни ефекти, когато се комбинира с други лекарства.

реклама

Това растение също притежава антибактериални свойства и има потенциала да действа като антивирусно средство.

Билката съдържа съединение, наречено хиперицин, за което се смята, че допринася значително за неговите терапевтични ефекти. Други съставки, като хиперфорин и флавоноиди, също могат да играят роля в неговите полезни свойства.

Тази статия изследва различните ползи от използването на жълт кантарион, предоставя препоръки за оптималната му употреба и разглежда потенциалните странични ефекти и рискове, свързани с употребата му.

Какво представлява жълтият кантарион?

жълт кантарион билка

Жълтият кантарион (hypericum perforatum) е билка, която се предлага като хранителна добавка, а хората често използват за потенциално лечение на депресия. Лекарите обаче не препоръчват използването на билкова добавка по различни причини, включително:

 • Ограничени и противоречиви доказателства за ефективност
 • Променливост на наличните продукти на пазара
 • Потенциал за взаимодействия с други лекарства

Растението жълт кантарион е див храст с китки от жълти цветове с пет венчелистчета. Името си (St. John’s wort) носи от св. Йоан Кръстител, защото цветята цъфтят около 24 юни, рожденият му ден. „Wort“ е стар английски термин за растение. Хората са използвали както цветовете, така и листата на растението за медицински цели от хиляди години.

Преди това проучванията предполагаха, че жълтият кантарион е толкова ефективен, колкото стандартните антидепресанти за лечение на лека депресия. По-нови проучвания обаче установиха, че жълтият кантарион не е по-добър от приема на хапче (плацебо) за лечение на умерена до тежка депресия.

Депресията е сериозно заболяване. Не трябва да използвате жълтия кантарион вместо традиционното здравеопазване. Ако вие или някой, когото познавате, има симптоми на депресия, уговорете си среща с доставчик на здравни услуги. Не трябва да се опитвате да лекувате състоянието си сами.

Хранителните добавки като жълтия кантарион могат да повлияят на начина, по който тялото ви обработва много други лекарства. Те могат да причинят сериозни медицински проблеми. В някои случаи те могат да бъдат опасни.

Полизи от употребата на жълт кантарион

Жълтият кантарион обикновено се използва от хората като естествен лек за депресия.

Всъщност, преглед, проведен през 2017 г., установи, че жълтият кантарион може да бъде еднакво ефективен като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), вид антидепресантно лекарство, за намаляване на симптомите на лека до умерена депресия за период от 4-12 седмици.

Освен това, преглед на проучвания, проведени през 2016 г., заключава, че жълтият кантарион демонстрира превъзходна ефикасност в сравнение с плацебо при лечение на лека или умерена депресия.

Учените обаче предупреждават, че липсват изследвания, изследващи употребата на жълт кантарион за тежка депресия. Освен това наличните изследвания може да не са отчели адекватно потенциалните нежелани събития.

В допълнение, проучванията показват употребата на жълт кантарион може да помогне при няколко други състояния, включително:

 • ADHD: Едно малко проучване, проведено през 2010 г., показа, че жълтият кантарион може да бъде „малко ефективен“ при лечението на ADHD. Въпреки това, доклад от 2020 г., публикуван от Американската академия на семейните лекари, показва, че лекарите не препоръчват използването на жълт кантарион за лечение на ADHD, докато повече доказателства не подкрепят употребата му.
 • Атопичен дерматит: Докато едно пилотно проучване съобщава, че прилагането на жълт кантарион локално може да подобри симптомите на екзема в сравнение с плацебо, изследователите отбелязват, че човек трябва да разгледа тези резултати с повишено внимание.
 • Псориазис: Според едно малко проучване върху 20 души с плаков тип псориазис, прилагането на жълт кантарион локално подобрява възпалението и намалява тежестта на псориазиса. Необходими са обаче още изследвания.
 • Менопауза: Някои проучвания показват, че жълтият кантарион може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с менопаузата, включително горещи вълни и депресия.

Въпреки че хората често използват жълт кантарион за лечение на други проблеми като тревожност или сезонно афективно разстройство, проучванията за неговата ефективност при тези състояния са ограничени.

Колко жълт кантарион трябва да приемам?

Най-често срещаната доза от жълт кантарион е 300 до 400 милиграма, приемани три пъти на ден с храна. Освен на таблетки, хората също използват:

 • Тинктури, чайове или течни екстракти
 • Мехлеми или гелове
 • Масла и лосион

Всеки прием на жълт кантарион ще има различни ефекти. Това зависи от това дали ще приемате добавка, чай от жълт кантарион, тимктура или масло от жълт кантарион. Силата също може да варира от една марка добавки до друга.

Колко време отнема на жълтия кантарион да подейства?

В зависимост от формата, която приемате, може да не почувствате пълния ефект на жълтия кантарион в продължение на две до шест седмици.

Отново, доказателствата не са доказали, че добавката работи, така че може да не почувствате никакви ефекти. Най-добре е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, за да разберете какво ще работи най-добре за вас.

Какви са страничните ефекти на жълтия кантарион?

Жълтият кантарион може да причини повишена чувствителност към слънчева светлина. Това важи особено за хора със светла кожа и/или когато приемате добавката в големи дози.

Може да развиете сериозна кожна реакция при излагане на слънце. Други нежелани реакции на жълтия кантарион могат да включват:

 • Разстроен стомах
 • Замаяност
 • Объркване
 • Умора
 • Суха уста
 • Често уриниране
 • Подуване
 • Сексуална дисфункция
 • Повишено кръвно налягане
 • Учестен пулс

Няма доказателства, че жълтият кантарион причинява наддаване на тегло. Може да помогне за подобряване на симптомите на депресия, като намален апетит, но няма да причини директно наддаване на тегло.

Учените знаят много за краткосрочните ефекти на жълтия кантарион. Те обаче знаят много по-малко за дългосрочните му ефекти.

Безопасен ли е жълтия кантарион?

Според някои проучвания приемането на перорална добавка от жълт кантарион до 12 седмици е доказано безопасно за някои хора.

Проучванията не показват дали добавката е безопасна след 12 седмици употреба. Освен това няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че използването на жълт кантарион директно върху кожата ви е безопасно.

Кой трябва да го избягва?

Приемането на жълт кантарион може да носи известни рискове. Някои групи хора може да се наложи да ограничат или избягват консумацията на тази билка. Те включват:

Хора, приемащи лекарства

Хората не трябва да приемат жълт кантарион, ако приемат някое от следните лекарства, тъй като употребата му може да направи тези лекарства по-малко ефективни:

 • антиконвулсанти
 • циклоспорин
 • дигоксин
 • орални контрацептиви
 • някои анти-HIV лекарства, включително индинавир и невирапин
 • теофилин
 • варфарин

Жълтият кантарион може също да увеличи ефекта на SSRI антидепресантите. Това може да доведе до опасно повишаване на серотонина в тялото, което може да причини симптоми като:

 • тремор
 • диария
 • объркване
 • мускулна скованост
 • ниска телесна температура

Известно още като серотонинов синдром, това състояние може дори да бъде фатално.

В допълнение, жълтият кантарион може да увеличи ефекта на триптаните, използвани за мигрена, като суматриптан.

Проучване, публикувано през 2015 г., също предполага, че жълтият кантарион има подобен профил на флуоксетин и може да предизвика същите нежелани реакции. Сериозни неблагоприятни ефекти могат да възникнат, ако двете лекарства се приемат заедно.

Не трябва да приемате жълт кантарион в рамките на пет дни след планирани хирургични процедури поради риска от лекарствени взаимодействия.

Хора с определени разстройства

Лице с диагноза депресия не трябва да използва жълтия кантарион като алтернатива на терапиите, препоръчани от лекар. Ако билката не е ефективна, депресията може да се влоши.

В някои случаи жълтият кантарион може да предизвика психоза. Това е още една причина, поради която хората с тежка депресия или биполярно разстройство трябва да внимават с билката, въпреки потенциалните й ползи в тази област. Това може да накара човек да развие маниен епизод.

Бременност и кърмене

Все още не е ясно дали жълтият кантарион е безопасен за употреба по време на бременност или по време на кърмене.

Едно проучване от 2022 г. изглежда показва, че може да е безопасно по време на бременност. Но NCCIH предупреждава, че е доказано, че причинява вродени дефекти при проучвания върху животни.

В допълнение, кърмещите трябва да знаят, че жълтият кантарион може да попадне в кърмата и може да повлияят на бебетата, като ги направят изнервени, сънливи или да получат колики.

Хората винаги трябва да се консултират с лекар, преди да приемат жълт кантарион, други добавки или алтернативни терапии.

Как се прави чай от жълт кантарион?

Как се прави чай от жълт кантарион

Добавете жълт кантарион в чаша. Сипете 150 мл вряща вода върху него и оставете за 10 минути. Прецедете, подсладете на вкус с мед, ако желаете.

Жълтият кантарион има много лечебни свойства, включително противовъзпалителни.

Често задавани въпроси

Ето няколко често срещани въпроса за жълт кантарион.

Какво влияе жълтия кантарион?
Жълтият кантарион може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия при някои хора, като променя нивата на определени невротрансмитери в мозъка.

Въпреки това, той може да причини отрицателни странични ефекти в други случаи, включително тревожност, стомашно разстройство, главоболие, замаяност и умора.

Може ли жълтият кантарион да причини наддаване на тегло?
Няма доказателства, които да предполагат, че жълтият кантарион причинява директно наддаване на тегло.

Все пак, човек може да изпита загуба на тегло или наддаване на тегло след прием на жълт кантарион. Това е така, защото може да помогне за подобряване на симптомите на депресия, състояние, което често се свързва с промени в апетита и телесното тегло.

Какво трябва да избягваме, когато приемаме жълт кантарион?
Жълтият кантарион може да взаимодейства с няколко лекарства, включително антидепресанти, орални контрацептиви, варфарин и някои видове лекарства за сърдечни заболявания, рак и ХИВ.

Ако човек приема някое от тези лекарства, важно е да говорите с лекар, преди да вземете жълт кантарион, за да предотвратите неблагоприятни ефекти.

Заключение

Жълтият кантарион е лесно достъпен без рецепта и може да се намери в различни форми като чайове, таблетки, капсули и локални мехлеми.

Тази билка често се използва като съставка в алтернативната медицина за справяне с различни състояния, въпреки че научните изследвания, подкрепящи всички нейни употреби, са ограничени.

Освен това е важно да се отбележи, че жълтият кантарион може да взаимодейства с определени лекарства, отпускани с рецепта, и потенциално да причини неблагоприятни странични ефекти, особено при хора със специфични разстройства на настроението. Може също така да има отрицателни ефекти при бременност или кърмачета.

За да се гарантира безопасността, препоръчително е хората да бъдат внимателни и да потърсят насоки от медицински специалист, преди да използват жълт кантарион.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: