Защита на косата от мръсния въздух: Как да предпазите косата от замърсяване на въздуха, ако вашият град има лош AQI

Защита-на-косата-от-мръсния-въздух-Как-да-предпазите-косата-от-замърсяване-на-въздуха-ако-вашият-град-има-лош-AQI

Животът в град с високи нива на замърсяване на въздуха може да се отрази не само на вашето здраве, но и на косата ви. Затова в важно да имате добра защита на косата от мръсния въздух.

Замърсителите във въздуха могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на косата, причинявайки сухота, накъсване и безжизненост.

Големите градове са засегнати целогодишно от замърсяването на въздуха.

реклама

Хората, които са изложени на мръсен въздух, често се оплакват от кашлица, сърбящи очи, проблеми с дишането и матова кожа.

Косата ви също може да пострада поради замърсяването на въздуха. Те могат да загубят блясък и да станат наистина сухи. Така че не забравяйте да защитите косата си от замърсяването на въздуха.

Качеството на въздуха в големите градове е доста лошо. Затова ето няколко полезни съвета за защита на косата от замърсяването на въздуха.

Съвети за защита на косата от мръсния въздух

Има някои здравословни навици, които трябва да следвате и да търсите съставки, които могат да помогнат в борбата със замърсяването.

Като използвате правилните съставки и следвате тези лесни съвети, можете да поддържате здравето и красотата на косата си, дори и при предизвикателствата на околната среда.

Не забравяйте, че малко любов и грижа допринасят много за това косата ви да остане силна и сияйна, независимо от замърсяването в заобикалящата ви среда.

Ето някои ефективни стратегии за предпазване на косата ви от неблагоприятните ефекти на замърсяването на въздуха:

1. Антиоксиданти

Потърсете съставки като витамини С и Е в продуктите за грижа за косата, за да се борите със свободните радикали, генерирани от замърсяването, намалявайки оксидативния стрес върху косата ви, казва експертът.

2. Хидратиращи агенти

Алое вера, хиалуронова киселина и глицерин са хидратиращи агенти, които могат да помогнат за задържане на влагата и борба със сухотата на косата, причинена от замърсяване.

Пийте много вода и поддържайте добре балансирана диета, богата на хранителни вещества, които насърчават здравето на косата.

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като риба или ленено семе, и тези, богати на биотин, като яйца и ядки, могат да помогнат за поддържане на здрава коса.

3. Натурални масла

Изберете естествени масла като кокосово масло, арганово масло и масло от жожоба, за да създадете защитна бариера върху косата си. Те ще ви помогнат да предотвратите увреждането на косата от замърсители.

Омазняването на косата ви може да осигури защитен слой срещу замърсители.  Нанесете масло по дължината на косата си и се фокусирайте върху краищата, за да запечатате влагата.

4. Протеини

Протеините като кератин помагат за укрепване на косата, което я прави по-устойчива на всякакви щети от замърсяването на въздуха.

5. Шампоан и балсам редовно

Изберете шампоан без сулфати, който е нежен към косата ви. Използвайте го, за да почистите косата и скалпа си, след което нанесете подхранващ балсам, за да поддържате кичурите си хидратирани.

6. Покрийте косата си

Когато качеството на въздуха е лошо, обмислете използването на шапки, шалове или кърпи за глава, за да предпазите косата си от директен контакт със замърсители.

Тези покрития действат като бариера, намалявайки излагането на вредни частици във въздуха.

7. Използвайте защитни продукти

Инвестирайте в продукти за грижа за косата, специално формулирани за борба с ефектите от замърсяването.

Потърсете продукти с антиоксиданти, като витамин Е или зелен чай, които създават защитен щит срещу увреждане на околната среда.

Серумите или балсамите без измиване могат да помогнат за създаването на бариера върху кичурите на косата ви.

8. Консумирайте богата на хранителни вещества диета

Консумирайте храни, богати на витамини и минерали, за да поддържате здравето на косата си отвътре навън. Така че започнете да консумирате листни зелени зеленчуци, ядки и постни протеини.

9. Ограничете топлинното оформяне

Намалете топлинните инструменти за оформяне, тъй като те могат допълнително да увредят косата, изложена на замърсяване.

Високите температури от сешоари или преси могат да влошат сухотата и да отслабят косата. Прегърнете изсушаването на въздух или използвайте минимална топлина, за да оформите косата си.

10. Редовно подстригване

Планирайте редовно подстригване, за да се отървете от повредените краища. Замърсяването може да влоши цъфтящите краища, така че поддържането на редовно подстригване помага да поддържате косата си здрава и предотвратява по-нататъшно увреждане.

Ефекти от замърсяването на въздуха върху косата

Трябва да се грижите за цялостното си здраве, но не забравяйте и за косата си.
Замърсяването, под формата на частици във въздуха, токсични газове и химически остатъци, може да причини хаос на косата ви.

Ето страничните ефекти от замърсяването на въздуха върху косата:

1. Сухота и чуплива коса

Замърсяването може да премахне естествените масла от косата ви, оставяйки я суха. Освен това става по-склонен към счупване поради загуба на масла.

2. Изтъняване на косата

Изтъняването на косата може да се дължи на много фактори, като замърсителите във въздуха попадат в списъка. Те могат да запушат космените фоликули, което води до изтъняване на косата и дори до косопад.

3. Скучна и безжизнена коса

Можем да използваме много продукти за коса, за да върнем блясъка и блясъка. Но замърсяването на въздуха все още може да лиши косата ви от естествения й блясък, оставяйки я да изглежда скучна и безжизнена.

4. Дразнене на скалпа

Вредните частици във въздуха могат да доведат до сърбящ и раздразнен скалп, потенциално причинявайки пърхот, който може да бъде наистина упорит и да откаже да напусне вашата страна.

Защита на косата от мръсния въздух – Обобщение

Въпреки че е предизвикателство да предпазите напълно косата си от въздействието на замърсяването на въздуха, приемането на тези защитни мерки може да помогне за минимизиране на щетите и поддържане на здрава, жизнена коса.

Предприемането на проактивни стъпки за защита на косата ви от градското замърсяване на въздуха е от съществено значение за цялостното здраве на косата.

Не забравяйте, че последователното прилагане на тези стратегии и поддържането на рутинна грижа за косата може да помогне за смекчаване на въздействието на факторите на околната среда върху косата ви.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: