Защитете вашето здраве: Пестициди – Как да ги премахнем от зеленчуците и плодовете

Защитете вашето здраве Пестициди - Как да ги премахне от зеленчуците и плодовете

В епоха, в която здравословният начин на живот набира скорост, качеството на храната, която консумираме, е обект на интензивен контрол. Въпреки че зеленчуците и плодовете са основни компоненти на балансираната диета, понякога могат да съдържат следи от пестициди, които са химикали, използвани в селското стопанство за защита на културите от вредители.

Въпреки че те служат на ценна цел в селското стопанство, наличието на пестициди в нашата продукция може да бъде причина за безпокойство.

Поради тази причина продуктите от магазина за хранителни стоки трябва да бъдат добре измити и почистени преди консумация. Само водата не е достатъчна.

реклама

За щастие има няколко ефективни метода за намаляване или елиминиране на остатъците от пестициди от вашите плодове и зеленчуци, осигурявайки по-безопасна и по-здравословна чиния.

Как да се отървете от пестицидите от зеленчуците и плодовете

Малко хора могат да се насладят на вкуса на ябълки или домати, отгледани естествено – на собствения си парцел или в градината си.

Те не само могат да се консумират почти веднага след като бъдат откъснати, но и не съдържат вредни химикали.

За съжаление закупените от магазините плодове и зеленчуци трябва да се почистват много внимателно преди консумация.

Когато почиствате продуктите от магазина у дома, първо трябва да се отървете от бактериите и пестицидите – не е толкова трудно!

1. Измийте обилно с вода

Един от най-простите и ефективни методи за премахване на остатъците от пестициди е старателното измиване на вашите плодове и зеленчуци под течаща вода.

Използвайте четка за тези с по-дебела кора като картофи или краставици. За листни зеленчуци и по-меки плодове, внимателно разтрийте повърхността с ръцете си.

Този метод може да отстрани значителна част от повърхностните остатъци от пестициди.

2. Накисване с оцет

Разтворът на оцет е популярно домашно средство за отстраняване на пестициди.

Смесете една част ябълков оцет с три части вода в купа и накиснете продуктите си в този разтвор за 5-10 минути.

След това ги изплакнете обилно под течаща вода. Киселинността на оцета може да помогне за разграждането и премахването на остатъците от пестициди от повърхността на плодовете и зеленчуците.

3. Скраб със сода бикарбонат

+ е друг домакински артикул, който може да помогне за отстраняването на пестицидите.

Създайте паста, като смесите сода за хляб с вода и внимателно изтъркайте продуктите си с нея.

Изплакнете добре с вода след това. Този метод може ефективно да премахне повърхностните остатъци и също така да неутрализира някои пестициди.

4. Търговски продукти за пестициди

На пазара се предлагат няколко средства за измиване на търговски продукти, специално предназначени за премахване на пестициди и замърсители от плодове и зеленчуци.

Тези продукти често идват с подробни инструкции за употреба, така че не забравяйте да ги следвате внимателно за най-добри резултати.

5. Обелете или отрежете

За продукти с по-дебели кори, помислете за обелване или подрязване на външния слой, за да намалите излагането на пестициди.

Все пак имайте предвид, че това може също така да премахне някои от хранителните вещества и фибрите, така че не е идеалното решение за всички плодове и зеленчуци.

6. Купувайте органично

Един сигурен начин за намаляване на излагането на пестициди е закупуването на органични плодове и зеленчуци.

Практиките за биологично земеделие ограничават използването на синтетични пестициди и дават приоритет на естествените методи за контрол на вредителите.

Въпреки че органичните продукти все още могат да съдържат някои остатъци от пестициди, те обикновено са на по-ниски нива в сравнение с конвенционално отглежданите аналози.

7. Подкрепете местно и устойчиво земеделие

Подкрепата за местно и устойчиво земеделие също може да бъде начин за намаляване на експозицията на пестициди.

По-малките местни фермери често използват по-малко пестициди, ако има такива, и могат да използват по-устойчиви земеделски практики, които минимизират необходимостта от химически интервенции.

8. Бъдете информирани

Бъдете информирани за това кои плодове и зеленчуци е по-вероятно да имат по-високи остатъци от пестициди.

Организации като Environmental Working Group (EWG) публикуват годишен списък  с продукти с най-много остатъци от пестициди.

Осъзнаването на това може да ви помогне да направите информиран избор на кои артикули да дадете приоритет, когато купувате органични продукти или използвате методи за премахване на пестициди.

Както можете да видите, почистването на плодове и зеленчуци у дома, с малко практика, не е твърде сложно или отнема много време. През пролетно-летния сезон най-често посягаме към продуктите от магазина, така че особено тогава трябва да се погрижите да ги подготвите правилно за консумация.

Пестициди – Как да ги премахне от зеленчуците и плодовете – Обобщение

В заключение, докато пестицидите играят решаваща роля в селското стопанство, важно е да предприемете стъпки, за да сведете до минимум излагането си на тези химикали, когато консумирате плодове и зеленчуци.

Прилагането на тези методи, за да се отървете от пестицидите от вашата продукция, може да допринесе много за опазването на вашето здраве и осигуряването на хранителната стойност на вашите ястия.

Независимо дали изберете да миете, накисвате, белите или купувате органични, вашите усилия ще допринесат за по-здравословен и по-съзнателен подход към консумацията на храна.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: