Цялата информация е във вашите ръце!

Защо комарите хапят едни хора, а други не

Задавате ли си въпроса защо комарите хапят някои хора повече от други? Ако сте от тези хора в групата, които винаги са цел при наличието и на само един комар, научете защо.

Според проучвания комарите хапят определени хора ( 20% от населението ) повече от други.

Комарите са развили забележително предпочитание към човешката миризма, което им помага да ви намерят и ухапят.

Реклама

Какво друго кара комарите да хапят някои хора повече от други?

Вижте някои различни фактори които стимулират комарите да атакуват или не точно вас:

1. Телесна миризма

Специфична миризма, която идва от определени съединения на човешката кожа и пот е един от факторите за привличане на комарите.

Млечната киселина и амоняка са основните съединенията, който ще ви направят предпочитан обект за „смучене“ от малките кръвопийци. Освен млечната киселина и амоняка, никоя друга човешка миризма не се е оказала постоянно привлекателна за комарите.

2. Кръвна група

Това е добре познато за повечето хора. Едно проучване, ни доказва, че комарите нападат хора, които имат кръвна група от тип О, почти два пъти повече, отколкото хора с кръвна група от тип А.

3. Алкохол

Знаете ли, че комарите харесват бира? В едно проучване се установява, че значително повече комари са нападали участниците, които са пили бира в сравнение с тези които не са.

4. Въглероден двуокис

Комарите имат способността да помиришат въглероден диоксид, излъчен в човешкия дъх на разстояние до 35 метра. Увеличаването на въглеродния диоксид казва на комара, че потенциална жертва е наблизо. След което той ще се придвижи към тази зона. Като проучването показва, че различните видове комари могат да реагират по различен начин.

5. Цветове

Също така комарите използват и очите си, за да насочат към своите жертвите. Проучванията показват, че носенето на тъмни цветове, като черно и тъмно синьо, ви прави по-забележим за комарите.

6. Бременност

Друго проучване показва, че комарите предпочитат да хапят бременни жени, отколкото жени, които не са. Това може да се дължи на факта, че бременните имат висока телесна температура и издишват повече въглероден диоксид.

7. Бактерии

Скорошно проучване показа, че големи количества от определени видове бактерии правят кожата по-привлекателна за комарите. Това може да обясни защо комарите предпочитат да хапят краката ви, които са място, на което често се приютяват колонии с високоактивни бактерии и могат да излъчват миризма.

8. Топлина

Също в проведено проучване е установено, че комарите се движат към близките източници на топлина, които са с желаната от тях температура.

9. Генетично

Различни генетични механизми може да укажат влияние върху това, дали комарите ще изберат да ухапят вас или не. Учени от „Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установиха“, че някои хора произвеждат естествен репелент срещу комари.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече