Защо комарите хапят едни хора, а други не

Защо комарите хапят някои хора

Задавате ли си въпроса защо комарите хапят някои хора повече от други? Ако сте от тези хора в групата, които винаги са цел при наличието и на само един комар, научете защо.

Според проучвания комарите хапят определени хора ( 20% от населението ) повече от други.

Комарите са развили забележително предпочитание към човешката миризма, което им помага да ви намерят и ухапят.

реклама

Какво друго кара комарите да хапят някои хора повече от други?

Вижте някои различни фактори които стимулират комарите да атакуват или не точно вас:

1. Телесна миризма

Специфична миризма, която идва от определени съединения на човешката кожа и пот е един от факторите за привличане на комарите.

Млечната киселина и амоняка са основните съединенията, който ще ви направят предпочитан обект за „смучене“ от малките кръвопийци. Освен млечната киселина и амоняка, никоя друга човешка миризма не се е оказала постоянно привлекателна за комарите.

2. Кръвна група

Това е добре познато за повечето хора. Едно проучване, ни доказва, че комарите нападат хора, които имат кръвна група от тип О, почти два пъти повече, отколкото хора с кръвна група от тип А.

3. Алкохол

Знаете ли, че комарите харесват бира? В едно проучване се установява, че значително повече комари са нападали участниците, които са пили бира в сравнение с тези които не са.

4. Въглероден двуокис

Комарите имат способността да помиришат въглероден диоксид, излъчен в човешкия дъх на разстояние до 35 метра. Увеличаването на въглеродния диоксид казва на комара, че потенциална жертва е наблизо. След което той ще се придвижи към тази зона. Като проучването показва, че различните видове комари могат да реагират по различен начин.

5. Цветове

Също така комарите използват и очите си, за да насочат към своите жертвите. Проучванията показват, че носенето на тъмни цветове, като черно и тъмно синьо, ви прави по-забележим за комарите.

6. Бременност

Друго проучване показва, че комарите предпочитат да хапят бременни жени, отколкото жени, които не са. Това може да се дължи на факта, че бременните имат висока телесна температура и издишват повече въглероден диоксид.

7. Бактерии

Скорошно проучване показа, че големи количества от определени видове бактерии правят кожата по-привлекателна за комарите. Това може да обясни защо комарите предпочитат да хапят краката ви, които са място, на което често се приютяват колонии с високоактивни бактерии и могат да излъчват миризма.

8. Топлина

Също в проведено проучване е установено, че комарите се движат към близките източници на топлина, които са с желаната от тях температура.

9. Генетично

Различни генетични механизми може да укажат влияние върху това, дали комарите ще изберат да ухапят вас или не. Учени от „Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установиха“, че някои хора произвеждат естествен репелент срещу комари.

Къде обичат да хапят комарите?

Като цяло, комарите ще хапят всеки, до който имат достъп, за да получат кръв. Те обаче може да предпочетат определени места.

Едно по-старо проучване установи, че два вида комари предпочитат да хапят около главата и краката. Учените смятат, че температурата на кожата и броят на потните жлези в тези области играят роля за това предпочитание.

Защо ухапванията от комари сърбят толкова много?

Когато комар ви ухапе, той вкарва върха на устния си апарат в кожата ви и инжектира малко количество от слюнката си в кръвта ви. Това помага да не се съсирва кръвта ви, докато комарът се храни.

Вашата имунна система реагира на химикалите в слюнката на комара, причинявайки реакция, която може да включва зачервяване, подуване и сърбеж.

Най-добрите начини за облекчаване на ухапване от комар

Ако сте били ухапани от комар, има неща, които можете да направите, за да облекчите подуването и сърбежа. Ето няколко предложения:

  • Избягвайте чесане. Чесането може да увеличи отока и да нарани кожата ви, излагайки ви на риск от инфекция.
  • Нанесете студено върху мястото. Използването на хладен компрес като мокра кърпа или студен компрес може да помогне.
  • Използвайте лосиони или кремове. Предлагат се различни кремове за облекчаване на сърбежа, включително крем с хидрокортизон и каламинов лосион.
  • Помислете за антихистамини без рецепта (OTC). Ако имате по-силна реакция към ухапвания от комари, може да искате да използвате лекарство без рецепта.

Повечето ухапвания от комари трябва да изчезнат за няколко дни. Посетете Вашия лекар, ако ухапването изглежда заразено или ако имате други симптоми, свързани с ухапването, като треска, болки или главоболие.

Как да се предпазим от ухапвания от комари

Ако ще посетите район, където има комари, вземете мерки, за да предотвратите ухапване. Докато ухапванията от комари в повечето случаи са само досадни, те понякога могат да разпространят болести.

Някои съвети за предотвратяване на ухапвания от комари включват:

  • Използвайте репелент против насекоми. Примери за активни съставки, които трябва да търсите, включват пикаридин и масло от лимонов евкалипт.
  • Носете дълги ръкави и панталони, ако е възможно. Това може да ограничи зоната, достъпна за ухапване от комари.
  • Избягвайте пиковите часове на комари. Комарите са най-активни призори и здрач. Ако е възможно, избягвайте да излизате навън по това време.
  • Елиминирайте местообитанията на комарите. Отървете се от всяка застояла вода в неща като улуци или кофи. Сменяйте често водата в басейните.
  • Дръжте комарите далеч от къщата си. Не оставяйте врати и прозорци отворени без поставени мрежи. Уверете се, че прозорците и вратите са в добра форма.

Заключение

Няколко специфични фактора могат да привлекат комарите, включително въглеродният диоксид, който издишвате, телесната миризма и телесната ви температура. Комбинацията от тези фактори вероятно прави определени хора по-привлекателни за комарите. Изследванията по тази тема продължават.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: