Защо напълнявам през зимата?

Защо напълнявам през зимата

Защо напълнявам през зимата?

Напълняването през зимните месеци е доста често срещано, като проучванията отчитат средно наддаване от 2 до повече от 3 килограма.

Докато студеното време и празничните събирания, съсредоточени около вкусни лакомства, може да са допринасящи фактори, има много други причини, поради които може да видите килограмите си да се движи в нежелана посока през зимния сезон.

реклама

Зимното напълняване може да е резултат от липсата на мотивация да излезете навън и да спортувате или просто да се разходите поради студеното време.

За щастие, има и някои доказани съвети и трикове, които могат да ви помогнат да ограничите напълняването през зимата, като все пак се наслаждавате на „почти всички“ празнични лакомства.

Някои стратегии за избягване на наддаване на тегло през зимата включват тренировка у дома, подобряване на моделите на сън и отдаване на лакомствата (в разумни граници).

Причини за напълняване през зимата

Има много причини за колебанията в цифрите на кантара, особено през зимния сезон. Ето няколко от тях:

Студеното време?!

Колкото и да обвинявате студеното време за напълняването, студеното време всъщност не е причината за излишните килограми.

Някои проучвания дори показват, че студеното време може да ви помогне да загубите телесни мазнини и да увеличите изгарянето на калории. Това, което е по-вероятно да причини наддаването на тегло, е липсата на мотивация за излизане навън, което вероятно се дължи на по-ниските температури.

Докато някои хора се радват на студено време, много от нас предпочитат да стоят на закрито, където е топло и комфортно. Това изкушение да останете вътре на топло може да затрудни мотивацията да напуснете къщата и да отидете на фитнес.

Понякога дори когато мотивацията за тренировка е налице, зимното време и заледените пътища могат да направят физически невъзможно безопасното стигане до фитнеса, което прави решението да останете вкъщи много по-лесно.

По този начин комбинация от студено време и загуба на мотивация може да допринесе за това допълнително напълняване през зимата.

Празнични изкушения

Тъй като типичният дневен прием на калории е по-близо до 1800 до 2000 за повечето хора, то празничните ястия може да се окажат двойно повече от калориите за цял ден.

Също така може да бъде почти невъзможно да избягате от изкушението на работа, тъй като колегите са склонни да носят празнични лакомства на работното място, за да празнуват. Наистина е лесно да вземете поничка или кексче за бърза и вкусна закуска.

Може да не ви се струва, че преяждате, но тези допълнителни калории от празнични лакомства могат да се натрупат през зимните месеци и да доведат до по-висок „резултат“ на кантара.

Промени в модела на съня

През зимните месеци слънцето започва да залязва по-рано, което води до по-малко слънчеви часове през деня. По-малкото слънчева светлина води до повишено производство на мелатонин, основният хормон, който регулира моделите на съня.

Ето защо много хора съобщават, че се чувстват допълнително уморени и мудни през тъмните, студени зимни месеци.

Допълнителната умора от увеличаването на мелатонин може да повлияе на вече намаленото ви ниво на мотивация да ходите на фитнес. Не само, че навън е тъмно и студено, но вие също сте изтощени, което прави доста лесно да вземете решение да останете на закрито, където е топло.

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Чувствата за депресия са често срещани през зимните месеци, а техническото наименование на това състояние е сезонно афективно разстройство (SAD). Обикновено симптомите на депресия започват в края на есента, когато времето започне да става по-студено и продължават до края на зимата. Симптомите на SAD включват:

Ако изпитвате някой от тези симптоми и забележите, че корелират с промените във времето, свържете се с лекар.

Има няколко налични лечения за това разстройство, които могат да помогнат за подобряване на настроението ви и може би дори да предотвратят част от това допълнително напълняване през зимата.

Как мога да избегна напълняването през зимата?

Може да не е възможно напълно да избегнете натрупването на няколко килограма през зимата, но има няколко съвета и трика, които можете да опитате, които трябва да сведат допълнителното наддаване на тегло до минимум.

Тренировки в домашни условия

Ако мисълта да отидете до фитнеса е непосилна, помислете дали да не правите тренировките си у дома.

Съществуват много приложения за фитнес, които предоставят идеи за тренировки у дома, включващи минимално оборудване, което е отлично, ако нямате достъп до домашна фитнес зала.

Подобрете съня си

Въпреки че умората е често срещана през зимата поради увеличението на мелатонина, има начини да подобрите съня си, за да спечелите достатъчно енергия, за да останете активни.

Първо, лягането и събуждането по едно и също време всеки ден е полезно.

Друг начин да подобрите съня си е да избягвате използването на екрани със синя светлина (телевизор, компютър, смартфон) точно преди лягане. Проучванията показват, че използването на смартфони и други устройства със светлини точно преди лягане може драстично да намали качеството на съня, което ще ви накара да се чувствате изморени сутрин.

Поглезете се (в разумни граници)

За някои хора една от най-големите грешки, които могат да направят, е пълното премахване на лакомства от диетата им. Това често води до епизоди на преяждане с нездравословни храни, когато вече не могат да се борят с изкушението.

Вместо това може да бъде полезно да влезете в празничния сезон с реалистична диетична цел. Хапването на шоколадов Дядо Коледа или парче от известния сладък тиквеник на баба ви на Коледа няма да доведе до обилно наддаване на тегло, но хапването на всяко празнично лакомство, което ви предлагат, вероятно ще доведе до това.

Така че се забавлявайте по време на празниците, но не забравяйте, че умереността е ключова.

Заключение

Защо напълнявам през зимата?

Въпреки че напълняването е доста често срещано явление през зимните месеци поради комбинация от студено време, променящи се модели на сън и хранителни изкушения, има стратегии, които можете да опитате, които могат да ограничат количеството на наддаване на тегло.

Ако се притеснявате, че резултата на кантара ще се увеличи тази зима, помислете дали да не тренирате у дома, да промените моделите си на сън и да направите някои реалистични промени в диетата.

Това ще направи влизането във форма през летните месеци много по-лесно!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: