Защо си струва да посетите Словения?

Защо си струва да посетите Словения

Какво представлява Словения? Толкова малка, но същевременно разнообразна. Толкова близка, но някак скрита между Италия, Австрия, Унгария и Хърватия. Да я опознаете е лесно. Страхотните магистрали и уредените пътища с места за отдих ще ви отведат до китни градчета и живописни гледки, до луксозни хотели или уединени вили и къщи за гости.

И още нещо важно за туристите с автомобили, каравани и кемпери. Вече има бърз и удобен начин да си осигурите безпроблемно пътуване из страната. С предварително закупуване на словенска винетка онлайн, каквато е нужна и за транзитно преминаване, и за по-продължителен престой, остава само да се насладите на ваканцията си. Не губите време в чакане и лепите стикери за платените пътни такси. Е-винетките се отчитат дистанционно и получавате потвърждение по имейла си.

Ето и големите предимства на Словения, които я превръщат в задължителна за посещение през всички сезони.

реклама

Красива и чиста природа

Плажове, долини, езера, реки, вековни гори и високи планини – всичко това е събрано на сравнително кратки разстояния. Релефът е богат – от крайбрежието на Адриатическо море до Юлийските Алпи, чийто първенец връх от три скали, наречен Триглав, се извисява на 2864 метра. Алпийският север, а и цялата страна, разполага с над 7000 маркирани маршрута, стотици удобни хижи и отлични условия за летен и зимен туризъм.

През пролетта определено си заслужава да посетите на пещерата Постойна с подземни реки и туристическо влакче, както и курорта Блед на брега на едноименното езеро. Това са двете най-посещавани природни забележителности на Словения. Заобиколено от алпийските върхове, езерото Блед е най-известно със своя малък скалист остров, където на 99 стъпала височина се извисява стара църква.

Богата култура и история

В Словения се преплитат наследството на Древен Рим, на Хабсбургите, а в по-ново време и на Югославия. Праисторически поселения, римски бани, замъци – всичко това е събрано в зелената и подредена Словения. Един от най-посещаваните обекти е замъкът Предяма, вклинен във висока скала от 700 години. Всяка година през юли той става арена на демонстрационен рицарски турнир, който привлича много местни и чуждестранни посетители.

Китни градове

Столицата Любляна е бизнес и артистичен център с много музеи, галерии, театри и фестивали. Бароковите улици и живописният стар град, коронован със замък, създават уникална атмосфера. Старинните мостове над река Любляница, често украсени с драконова символика, и малките площади разчупват пейзажа на иначе компактния град. А ако искате да се върнете в миналото, посетете град Пиран на Адриатическия бряг. Морската столица на Словения се слави със запазената си архитектура във венециански и готически стил, а на централния площад ще се чувствате досущ като в Италия.

Изобщо, градовете на Словения са тихи и спокойни, като изключим февруарския етно-карнавал в Птуй, най-старото населено място в Словения от каменната ера. Тук можем да намерим сходства с България, тъй като “курентите”, героите на проявите, гонят зимата и злото, както правят и нашите кукери. Разбира се, това не са единствените културни събития. Сред най-големите, с около 500 000 посетители, е фестивалът “Лент”. Той се провежда в Марибор с пъстра програма от концерти, танцови и театрални представления, кулинарни и спортни събития.

Вкусна храна

Словенската кухня е пиршество от традиции и сезонни продукти. Специалитетите включват супа от колбаси, пилаф с морски дарове, пушена наденица с хрян, вариация на кнедли от елда с месо, а също супа от гъби и свинско, сервирана в издълбан хляб. Местните сирена са уникални, както и ликьорът от боровинки. Заслужава си да опитате автентично прошуто от платото Крас, особено в комбинация с местно вино или бира.

Словения е уникално бижу, една развита и модерна европейска държава, която целогодишно е отворена за посетители. Възникнала на важен кръстопът, днес нейните жители се гордеят със своята култура, история и идентичност. Открийте Словения още сега, защото има голяма вероятност тя да се превърне в новата ви любима дестинация.


Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: