За какво трябва да се погрижите преди началото на градинския сезон?

За какво трябва да се погрижите преди началото на градинския сезон

Ако сте от щастливците, които имат собствена градина, се радвате на зеленина, собствена реколта плодове, билки, зеленчуци и цветя целогодишно.

Разбира се, това се случва с цената на немалко труд. Как да се погрижите за природата пред дома си след зимните месеци, с настъпването на пролетта? Ето нашите съвети.

Започнете с пролетно почистване, подрязване и подхранване

Погрижете се да почистите градината от повредените от студа растения, едногодишните култури, паднали клони и листа.

реклама

Следвайте правилото, че през пролетта се подрязват растенията, които цъфтят през лятото и се погрижете да оформите с минимална намеса съответните дървета и храсти.

Резитбата на овошките е преди цъфтежа им, като се започва с най-студенолюбивите видове като ябълките и крушите, както и с костилковите култури. Подходящ период е края на февруари и началото на март.

Същата логика следвайте и при храстовидните видове, като при тях се прави санитарно подрязване, което включва премахване на мъртвите клони. Реже се под ъгъл, за да не се задържа вода, която може да предизвика гниене на мястото на среза.

Погрижете се за хортензията и другите вечнозелени храсти в двора си. Прекопайте, бранувайте и наторете почвата, за да я подготвите за новата реколта. Заложете на органичен, биоразградим тор.

подрязване и подхранване

Засейте любимите си пролетни растения и култури

Сега е точният момент, когато след като сте обгрижили градината, е време да я изпълните с нов живот, като засеете предпочитаните пролетни растения и култури. Сред тях са патладжан, ранни домати, грах, репички, лук, чесън, копър, магданоз, чубрица.

За да защитите реколтата си от капризите на Баба Марта и братята ѝ Голям и Малък Сечко, които имат навика да връщат зимата, можете да използвате оранжерия. Подберете поликарбонатна оранжерия или тунел от фолио и се радвайте на предпазени от температурните амплитуди растения.

пролетни растения и култури

Поликарбонатна оранжерия или тунел от фолио – как да изберете?

Поликарбонатната оранжерия може да е в много форми – красив октагон, който да използвате и като зимна градина; тунел с типичната овална форма; стенна оранжерия, която се прикрепва към за стената на дадена постройка, капковидна оранжерия с екзотична форма или пък класическата оранжерия тип „къща“ представляваща правоъгълна постройка с триъгълен фронтон.

Размерите са различни, както и характеристиките. Различните прозорци, улуци и други решения в зависимост от модела, предлагат възможности за контрол на климата и други функционалности, като събиране на водата. Поликарбонатът е издръжлив и прозрачен, защитава от UV лъчите, устойчив е на удари и има дълъг живот. Този тип оранжерии са като правило трудни или невъзможни за преместване и изискват малко повече усилия, за да бъдат сглобени.

Могат да се използват целогодишно и ще ви служат не само по време на пролетта, но през всички месеци.

От своя страна, тунелите от фолио са с фиксирана форма и се сглобяват много лесно. Те са подходящи за отглеждане на различни растения и култури от ранна пролет до късна есен. По-леки са от класическите поликарбонатни оранжерии, защото са покрити с полиетиленово фолио. То от своя страна, е доста по-евтин и достъпен материал.

Многослоен е, като представлява слоеве фолио, подсилени с мрежа, която подсилва здравината и устойчивостта на механични въздействия. Преместват се доста по-лесно от класическите оранжерии с поликарбонат.

Могат да бъдат премахнати лесно напълно, когато се затопли достатъчно и времето е благоприятно за вашите растения.

Помислете кои от двата основни типа оранжерии – поликарбонатните или тунелите от фолио отговарят по-добре на вашите нужди и направете своя избор. Размерите са всякакви, за всеки вкус и място в градината.

Можете да разгледате предложенията на gardenway.bg, където ще намерите не само разнообразни като материали, размери и предимства решения за защита на пролетната ви реколта в градината, но и предложения за терасата, които могат да са от полза на тези, които нямат собствен двор.


Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: