Здрава и красива кожа без бръчки само със студена вода

Здрава и красива кожа без бръчки само със студена вода

Това, че редовното, ежедневно почистване на лицето е основния градивен елемент в грижа за кожата, е добре познато на всички. Често обаче сме подвластни на най-новите тенденции, гарантирани чудотворни кремове, които ни крещят от телевизионните екрани, че благодарение на тях ще изглеждаме млади и красиви.

Но когато си представим как изглежда типичната сутрин, какви са първите неща които правим? И определено не става дума за чаша кафе. В повечето случаи вероятно първо отивате в банята, където поне за кратко изплаквате лицето си.

Малцина от вас ще използват студена вода, останала част залагат на хладка или топла вода, а всъщност студената вода има доста ползи за кожата ви.

реклама

Ползите от студената вода за кожата

Когато за момент се освободите от идеята, че сутрешното измиване на лицето с ледена вода е шок, който вероятно ще притесни всички, трябва да знаете и ползите, които носи. Може би все още не сте чували за това, но измиването на лицето със студена вода влияе на кожата ви по много положителни начини .

Няма повече пъпки

Едно от основните предимства, които си струва да опитате, е например профилактиката на акне. В същото време акнето далеч не засяга само по-младите хора, както често можем да предположим. Истината е, че това хронично кожно заболяване засяга милиони хора по света, независимо от възрастта или пола. Как да спечелим борбата с акнето, без да харчите цяло състояние за различна козметика?

Лесно е – потопете лицето си в съд със студена вода и няколко кубчета лед. Не само ще се освежите, особено при тропически температури, но и студената вода ще облекчи умората. Дерматолозите също се кълнат в този метод, които признават, че ако се прави редовно, той помага за увеличаване на устойчивостта на кожата, намалява зачервяването и значително забавя образуването на бръчки.

Край на черните точки

Неправилно избраните разкрасяващи продукти, прекалените слънчеви бани или пушенето също допринасят за развитието на черни точки. И тук обаче се предлага лесна помощ, точно същата като в предишния случай. Налейте студена вода в по -голям съд, добавете няколко кубчета лед и със затаен дъх потопете лицето си в нея за няколко минути. Кожата става еластична почти веднага, като излишният себум изчезва и порите леко се свиват.

Тъмни кръгове под очите

Кожата под очите е много тънка, тъй като няма обичайния слой мастна тъкан като другите части на лицето. Освен това тя е преплетена с малки кръвоносни съдове и лимфни възли, а ако в организма липсва кислород или течности, кръвта тече по-бавно и е по-тъмна. По този начин кръвоносните съдове са по-видими от обикновено през тънката кожа.

Те могат да имат и други причини, от наследственост до алергии, лош начин на живот или липса на сън. Често виновен е и алкохола, както и дехидратацията. Редовната употреба на студена вода обаче ще помогне да се отървете дори от този козметичен дефект. Тъмните кръгове под очите наистина могат да бъдат много по-малко видими благодарение на студената вода.

Как действа студената вода

Използването на студена вода стимулира кръвообращението и по този начин токсините се транспортират по-ефективно и тяхното изхвърляне от тялото през капилярите се улеснява.

Докато горещата вода отваря порите, студената ги затваря. Това е от полза за кожата по много причини, особено за подобряването на външния вид на порите и цялостния вид на кожата на лицето.

Например горещата вода премахва естествения себум от кожата, които я подхранват и защитават. В крайна сметка това може парадоксално да причини повече производство на себум и кожата ще бъде дори мазна. Студената вода обаче е полезна и за суха или склонна към акне кожа именно поради способността си да поддържа правилното ниво на хидратация.

Студена или топла вода

Тъй като студената вода има тенденция да свива порите, бактериите и примесите могат да бъдат уловени и да не бъдат отстранени толкова лесно, колкото топлата вода.

Но има една проста препоръка – идеално е първо да измиете лицето си с хладка вода, за да премахнете целия грим и замърсявания, а след това да завършите целия процес на почистване на кожата чрез изплакване със студена вода. Това ще свие порите, ще подпомогне кръвообращението и кожата ще изглежда по-сияйна. Ако винаги измиваме лицето само със студена вода, кожата няма да бъде добре почистена и това може да доведе до запушени пори и обриви.

В допълнение, много от продуктите, които използвате в грижата за кожата си, най -вероятно са предназначени за употреба с хладка вода. Ако използваме хладка вода вместо гореща, ние ще подкрепим техните ефекти и абсорбция в кожата.

Ползи

Измиването на лицето със студена вода подобрява притока на кръв и по този начин цялостното кръвообращение в кожата и нейният по-добър външен вид, кожата сияе. Повишеният приток на кръв от своя страна осигурява на кожата по -добра защита срещу свободните радикали и общото замърсяване. Въпреки това, тъй като излишните масла не се разтварят в студена вода, лицето ви няма да бъде толкова чисто, колкото би могло да бъде. Ето защо е по-добър вариант да използвате хладка вода, когато първо почиствате кожата.

Важно е обаче да се има предвид, че голяма разлика между температурите, например при използване на много гореща и веднага след това много студена вода, може да доведе до увреждане на малките капиляри под кожата. Следователно не е препоръчително да има твърде голяма разлика между температурите на водата. Използването на хладка вода е подходящо и за тези, които наистина не оценяват студената вана за лице. Дори използването на хладка вода помага за овлажняването и хидратацията на кожата.

Студената вода работи чудесно и като домашен крем против бръчки. Тонизира кожата, така че тя изглежда свежа и по-млада. Ако редовно използвате студена вода, това ще забави процеса на стареене и ще помогне за изглаждането на бръчките по лицето ви.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: