Здрави и красиви с една лъжица мед

Здрави и красиви с една лъжица мед
Медът има много сложен химичен състав, който варира в зависимост от ботаническия източник.

Пчеленият мед е бил открит и изследван за храна и лекарство преди векове. След извършване на множество изследвания са открити възможностите за използването на пчелнят мед не само за храна, а и в медицината и благодарение на съвременните технологии и в народната медицина.

Пчеларството се появява първо в Китай и Централна Америка. Преди много години Маите отглеждали нежилещи пчели, които са били свещени за тях, за да успеят да добият мед.

Едно проучване докава, че меда има изключително много практични приложения за по-добро здраве. 

реклама

Използва се като лекарство за различни видове обриви, дълбоки изгаряния,  възпалено гърло и много други здравословни проблеми.

  • Събирането на мед се извършва от древни времена. Според много археолози добиването му започнало преди около 10000 години.
  • Доказателство за това са множество пещерни рисунки, които са били открити в Испания. Те изобразяват жени които добиват пити с мед.

От древни времена в Египет добавяли мед във всички сладкиши за подслаждане.

В Египет, Израел, Йордания, Катар, Турция и др. са използвали мед като продукт за балсамиране на мъртвите си близки.

Добиването на пчелния мед може да се раздели на няколко вида:

  • – Мед  с восъчна пита
  • – Отцеден мед
  • – Центрофугиран мед  
  • – Пресован мед
  • – Филтриран мед

Медът е, един от най-полезните натурални продукти

Той съдържа множество полезни вещества, за здравето и организма на човек.

Медът може да направи истинско чудо с вашето тяло, ако ядете по една лъжица всеки ден – както здрави, така и красиви.

Кожа

Използвайки меда за приложение върху кожата, тя става гладка и мека благодарение на антиоксидантите които се съдържат в него. Медът помага за справяне с различни кожни проблеми, извежда токсините и забавя стареенето на кожата. Нещо повече, може да помогне за лечение на други кожни състояния, включително псориазис и херпесни лезии.

Фигура

Медът е богат на въглехидрати, но въпреки това той успешно ускорява метаболизма. Благодарение не това, че в него няма изкуствени примеси той прави изгарянето на мазнините по-бързо и помага за намаляването на излишното тегло.

Здраве

Благодарение на витамините в меда нивата на лошия холестерол в организма се понижават. Ежедневният прием на една лъжичка мед ще допринесе за по-доброто кръвообращение и подобряване на стените на вашите кръвоносни съдове.

С мед може да подобрите здравето на сърцето си. Доказано е, че антиоксидантите които се съдържат в меда стимулират работата на сърдечните мускули и укрепват стените на артериите. Това спомага за предпазване от запушване и затруднено кръвообращение.

Медът помага също и за добра памет. Много изследвания сочат, че медът се справя със стреса, разбира се отново благодарение на мощните антиоксиданти които съдържа. Те, от друга страна, балансират нивата на стрес в тялото.

Здравият сън е изключително важен. Въглехидратите които се съдържат в меда помагат за по-здрав и спокоен сън.

Медът помага за здрав стомах благодарение на антисептика който съдържа. За да избегнете възпаления, болки, спазми и неразположение в стомаха се препоръчва да консумирате по една лъжица сутрин на гладно.

Медът оказва изключително действие върху нервната система. Той намалява нервното пренапрежение, стрес и безпокойство и умората отминава. Всичко това е важно за здравето на нервната система.

Грижете се за вашето здраве и красота. Използвайте мед ежедневно и резултатите няма да закъснеят.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: