Здравословна ли е рязката загуба на килограми?

Здравословна ли е рязката загуба на килограми

Бързо отслабване е желанието на всеки, който иска да се сдобие със съвършената фигура. Здравословна ли е рязката загуба на килограми? Това е основният въпрос, който си задават мнозина.

Отговорът зависи от индивидуалните характеристики на всеки и от начина на живот.

Правила за правилно и бързо отслабване

Бързо отслабване е възможно, когато се спазват някои основни препоръки, които диетолозите дават. Процесът на загуба на телесна маса изисква да се поставят реални цели и да е достатъчно упоритост човек.

реклама

Съвременните проучвания сочат, че гладуването не е начин за трайно сваляне на килограми. То изтощава организма, предразполага към йо-йо ефект и може да доведе до здравословни състояния.

Медицински изследвания доказват, че гладуването може да провокира образуване на камъни в жлъчката и проблеми с бъбреците.
Лекарите препоръчват хранителните режими да са изцяло съобразени с общото състояние на отслабващия. Една от най-често допусканите грешки в стремежа към бързо отслабване е придържането към диети, в които напълно са изключени определени групи храни. Най-често това са въглехидратите и мазнините. Диетолозите обаче са на мнение, че всяка храна е полезна за организма.

Тайната е в правилните грамажи и в приетите калории

В самото начало на всяко бързо отслабване от значение е да се прецизира точно с колко килограма трябва да се разделим. Така поставената цел ще е реалистична, за да се преосмисли времето за постигането й.

Здравословна ли е рязката загуба на килограми

Специалистите съветват да изчислим индекса на телесната си маса. Това може лесно да се направи от всеки с помощта на калкулаторите за телесна маса. Единственото, което ни е необходимо като данни, са нашият ръст и актуално тегло. Телесната маса се изчислява като се раздели височината на квадрата от килограмите.

В интернет има калкулатори и таблици, които показват съответните стойности какво означават. Според Световната здравна организация, когато индексът е над 30, то тогава се приема наличие на затлъстяване. Това е състояние, което е рисково за здравето на човек и е необходимо да се намали телесната маса.

Здравословна ли е рязката загуба на килограми

Бързо отслабване и глад определено не са добра комбинация

Независимо от хранителния режим, който ще се спазва, то в него е необходимо вредните продукти да бъдат заменени със свежи зеленчуци и плодове. Друг правилен подход е изчисляването на калорийния прием и разпределението на храната през деня.

Актуални са диетите с часови интервали, през които човек не приема нищо, за да е в енергиен дефицит. Подходящо е също да се изключи вечерята, а в през деня да се яде балансирано и здравословно.

Бързо отслабване без двигателна активност не е възможно

Всеки фитнес инструктор и специалист по хранене ще потвърди, че свалянето на килограми не е трайно постижимо без спорт. Само така се гарантира хармонично оформяне на мускулатурата, запазването на добрия тонус и изхвърлянето на токсините от тялото.

Физическата активност не е задължително да бъде всеки ден във фитнеса, достатъчно е да се движим достатъчно, да практикуваме плуване, колоездене или някаква гимнастика по няколко пъти през седмицата. Това е изключително полезно за изгарянето на калориите, за ускоряване на метаболизма, за подобряване на цялостното състояние.

Бързото отслабване върви ръка за ръка с пълноценната почивка

Бързото отслабване върви ръка за ръка с пълноценната почивка

Когато човек е в режим на топене на мазнини, той изразходва повече енергия. За да съхрани своя тонус обаче му е необходима пълноценна почивка. Достатъчно часове сън, разходки сред природата, намаляване на напрежението и стреса помагат да се овладяват пристъпите на глад, например. Психическото и емоционално състояние също не бива да се подценяват в цялостния процес на промяна.

Искаме ли бързо отслабване, то не бива да забравяме за водата

Искаме ли бързо отслабване, то не бива да забравяме за водата

Добрата хидратация на организма помага всички органи и системи да функционират правилно. А само така може да постигнем качествена преработка на приетата храна и детокс. Тук основната грешка на повечето хора е, че бъркат хидратацията с заместването на водата с други течности. Напитки с подсладители, газирани продукти и алкохол пречат на всяка диета.

Бързо отслабване е възможно, когато не застрашава здравословното състояние на човек. Повече научете на страницата на специализираната клиника Лъки Фит за бърза и ефективна редукция на теглото.

Снимки: ЛъкиФит

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: