„Здравословно затлъстяване“ възможно ли е?

Здравословно затлъстяване

Голям процент от хората със затлъстяване развиват допълнителни здравословни проблеми, които са познати като метаболитен синдром (сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и висок холестерол). Обаче не всеки с наднормено тегло или затлъстяване има такива усложнения. Някои хора наричат ​​това „здравословно метаболитно затлъстяване“.

„Здравословно затлъстяване“

Концепцията за „здравословно затлъстяване“ се ражда от проучванията, проведени като част от надлъжното проучване на Центъра по аеробика (ACLS), завършено през 1989г.

Двама учени проследяват 25 714 мъже в продължение на 10 години. Първото проучване показа, че мъжете с ИТМ 30 m/kg 2, но демонстриращи високи нива на кардиореспираторна годност имат с до 3 пъти намален риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания. По същество, ако сте дебели но във форма, това може да означава, че имате намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

реклама

ИНФО: Индексът на телесна маса или ИТМ е прост метод, който използва ръста и теглото на индивида, за да изчисли и помогне да се определи дали това лице е с поднормено тегло, здравословно тегло, наднормено тегло или затлъстяване.

Виж Още: Колко трябва да тежим според ръста и пола?

Тази констатация е подкрепена от второ наблюдение, което разглежда конкретно състава на тялото (т.е. процента телесна мазнина), което показва подобни нива на мазнини, но здрави индивиди. ( 1 )

Въпреки това специалистите по медицина все още не знаят защо някои хора със затлъстяване не развиват метаболитен синдром.

Предполага се, че някои генетично фактори могат да играят роля. ( 2 )

Друго скорошно проучване установи, че някои протеини могат да предпазят организма от вредните ефекти на затлъстяването. ( 3 )

А някои експерти се изказват, че че видът мазнини, които човек има и къде се намират те по тялото, може да има значение. ( 4 )

Така че да, можете да сте с наднормено тегло или със затлъстяване и да сте във форма.

Обаче в нова статия, публикувана през 2020г. се твърди, че терминът „здравословно метаболитно затлъстяване“ трябва да бъде премахнат.

Джонсън обяснява, че терминът „здравословно затлъстяване“ е погрешен, тъй като хората със затлъстяване, дори тези, които нямат метаболитен синдром, все още са изложени на повишен риск от множество здравословни състояния, включително хронично бъбречно заболяване, диабет тип 2 и общо риск от смъртност. ( 5 )

Така че, дали „здравословното затлъстяване“ е погрешен термин остава спорна тема.

Метаболитен синдром

Има някои насоки за определяне на метаболитния синдром. Лекарят може да диагностицира метаболитен синдром, ако човек има три от следните фактори: ( 6 )

  • талия над 101.6 см при мъжете или над 88.9 см при жените
  • кръвна захар на гладно от 100 mg/dl или повече
  • кръвно налягане 130/85 или повече
  • мазнини или триглицериди, нива в кръвта от 150 милиграма на децилитър (mg/dl) или повече
  • нива на липопротеин с висока плътност или „добър“ холестерол под 40 mg/dl при мъжете или под 50 mg/dl при жените

При затлъстяване, но човек има по-малко от три от тези фактори, той се смята в графата на „здравословно затлъстяване“.

Имайте предвид обаче, че ако човек не се стреми към отслабване, може да запознат да се появяват посочените симптоми.

Също така трябва да знаете, че метаболитният синдром може да засегне и хора които не са със затлъстяване, но затлъстяването е основният рисков фактор.

Опасностите от мазнините, които не можете да видите

Както вече посочихме, важно е местоположението на мазнините. Мазнината, с която сме най-запознати, се нарича подкожна мазнина. Това е мазнината, която се измерва, когато се правят измервания на кожната гънка, за да се оцени процентът на телесните мазнини.

Има и депо за мазнини, наречено висцерална мазнина, която, както подсказва името, се съхранява между висцералните органи (вътрешните органи).

Висцералната мазнина произвежда възпалителни вещества, които могат директно да повлияят на инсулиновата чувствителност.

Натрупването на висцерална мазнина е силно свързано с инсулинова резистентност.

Просто казано, мазнините, които се натрупват около коремната стена, наричани още андроидно затлъстяване, се считат за по-вредни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: