Зехтин за кожата – Ползи, свойства и употреба

Зехтин за кожата - Ползи, свойства и употреба

Зехтинът е основен хранителен продукт, който е известен със своите ползи за здравето и се оказва, че може да бъде също толкова полезен и за вашата кожа.

Използването на зехтин за кожата я снабдява с витамини и антиоксиданти и я овлажняване, предпазва я и от стареене и облекчава увреждането от слънцето. (1 )

Зехтинът може да се използва върху кожата самостоятелно или като част от продукти за грижа за кожата като почистващи продукти за лице или лосиони.

реклама

Какво е зехтин?

Зехтинът е богато на хранителни вещества масло, направено от пресовани маслини (екстра върджин зехтин). Той е богат на здравословни мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за кожата, когато се прилагат директно върху нея.

Маслините се считат за мек плод, подобно на прасковите и сливите. Това означава, че могат лесно да се наранят, което се отразява на качеството на маслото. Потърсете зехтин, на етикета на който са посочени „ръчно подбрани маслини“, за да сте сигурни, че имате висококачествен продукт.

След като се оберат маслините се измиват, след което се намачкват на паста. След това тази паста се смесва бавно при контролирана температура в процес, наречен малаксация. Това отваря всички клетки, съдържащи масло, които още не са се отворили, и помага на капчиците масло да се слеят в по-големи капчици. След това пастата се поставя в центрофуга, която отделя твърдите компоненти от зехтина и водата, останала от етапа на измиване. ( 2 )

Тъй като зехтинът помага за задържане на влага, той може да се използва върху кожата за допълнително овлажняване и лечение на суха кожа. Има няколко козметични продукта като сапуни и лосиони, които са добавили зехтин към формулите си за ползите за кожата.

Ползи за кожата

Зехтинът е пълен със здравословни витамини, мазнини и антиоксиданти и тези компоненти могат да допринесат за по-здравословен вид на кожата. Той овлажнява кожата, като задържа влагата, а неговите антиоксиданти могат да помогнат за подобряване на признаците на стареене.

Ползи за кожата от зехтина:

  • Овлажнява кожата : Зехтинът съдържа сквален и витамин Е. Скваленът подпомага задържането на влага в кожата, докато витамин Е увеличава способността на кожата да абсорбира и задържа вода. ( 3 )
  • Намалява признаците на стареене : зехтинът е богат на антиоксиданти. Тези съединения могат да се борят с оксидативния стрес, който е свързан със стареенето на кожата. Те също могат да увеличат колагена в кожата.
  • Помага за почистването на кожата : Зехтинът може да се използва за разтваряне на мазни остатъци по кожата. Въпреки това може да се използва за премахване на определени видове грим – особено водоустойчиви продукти. ( 4 )
  • Подпомага заздравяването на рани : Зехтинът също има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да помогнцат при заздравяването на рани. ( 5 )

1. Антиоксидант

Зехтинът действа като антиоксидант, което е вещество, което предотвратява окисляването. Окисляването е процес, който може да произведе свободни радикали, които са химикали, които потенциално могат да увредят клетките и могат да допринесат за развитието на рак.

Когато се прилагат върху кожата, антиоксидантите могат да предотвратят преждевременното стареене. Освен това някои изследвания показват, че нанасянето на зехтин върху кожата след излагане на слънце може да се бори с клетките, причиняващи рак. ( 6 )

В проучването учените прилагат маслото върху кожата на мишки, които са били изложени на потенциално вредни ултравиолетови (UV) лъчи. Растежът на тумора е значително по-слаб при мишките, които са имали зехтин върху кожата си, в сравнение с тези, които не са.

Учените трябва да проведат повече изследвания в тази област, за да разберат ефектите на антиоксидантните свойства на зехтина върху човешката кожа.

2. Съдържание на витамини

Зехтинът съдържа мастноразтворимите витамини A, D, E и K. Някои от тези витамини могат да бъдат полезни за кожата.

Например, хората са използвали масло от витамин Е локално през цялата история за лечение на различни кожни заболявания, включително псориазис и екзема. ( 7 )

3. Антибактериални ефекти

Доказано е, че зехтинът има антибактериални свойства. ( 8 ) Има обаче много малко проучвания за способността на зехтина да контролира бактериите по кожата.

Едно малко проучване разглежда ефектите от използването на зехтин и кокосово масло върху бактериите Staphylococcus aureus върху кожата. Резултатите установяват, че и двете масла показват антибактериални свойства, но необработеното кокосово масло е по-ефективно при елиминирането на бактериите. ( 9 )

Независимо от това, зехтинът понякога може да се използва за лечение на бактериални инфекции на кожата. Може също така да подобри заздравяването при хора с язви на краката, причинени от диабет тип 2. ( 10 )

4. Хидратиращи ефекти

Зехтинът е популярен естествен овлажнител, който често се използва за омекотяване на кожата и косата. Има обаче много малко изследвания за неговата ефективност.

Как да използвате зехтин върху кожата

Зехтинът е съставка в много продукти за лична хигиена, включително измиване на лице, измиване на тяло, сапун и лосиони. Други начини за използване на зехтин върху кожата включват:

Хидратиращ крем и терапия след слънце

Някои хора използват зехтина като овлажняващ лосион, като го нанасят директно върху кожата, преди да попият излишното масло. Алтернативно, маслото може да се нанася върху влажна кожа, за да се предотврати усещането за омазняване.

Въз основа на изследването на неговите антиоксидантни ефекти върху мишки, зехтинът може да бъде особено полезен, когато се прилага след излагане на слънце. ( 11 )

Ексфолиант

За ексфолиране на лицето и тялото и лечение на участъци със суха или лющеща се кожа човек може да смеси зехтин и морска сол, за да направи скраб.

Хората трябва да използват фино зърнеста сол върху лицето и други чувствителни зони и по-едри зърна върху останалата част от тялото.

Препарат за отстраняване на грим от очите

Зехтинът разгражда всички водоустойчиви вещества в грима за очи, което им позволява да бъдат изтрити по-лесно.

За да премахнете грима от очите, просто добавете няколко капки зехтин към памучен тампон и внимателно избършете областта около очите.

Маска за лице

Хората със суха кожа могат да видят ползи от използването на маска за лице на базата на зехтин. Зехтинът, смесен със съставки като яйчен белтък, мед или смлян овес, може да омекоти и хидратира лицето.

Лечение на бръчки

Поради съдържанието на антиоксиданти, зехтинът може да намали стареенето на кожата и бръчките. Маслото може да се нанася в зоната около очите през нощта или след излагане на слънце.

Масло за белези

Витамините и другите антиоксиданти в зехтина могат да избледнеят белезите, като помагат на кожните клетки да се регенерират.

Просто масажирайте неразреденото масло в белезите или го смесете с изстискан лимонов сок, за да третирате зони с пигментни петна, където кожата е потъмняла.

Зехтинът може също да се използва за предотвратяване или лечение на стрии, въпреки че проучванията на неговата ефективност са открили смесени резултати. ( 12 )

Странични ефекти на зехтина

Въпреки че зехтинът има много ползи за здравето, той не е за всеки. Излишното омазняване на кожата ви може да доведе до запушени пори и появата на акне. Може също така да раздразни кожата ви. Проучване от 2012 г. установи, че прилагането на зехтин локално може да увреди кожната бариера, което потенциално води до чувствителна кожа и атопичен дерматит. Зехтинът трябва да се използва с повишено внимание, ако имате чувствителна кожа. Никога не трябва да се използва и върху кожата на бебета. 8

Ако не сте запознати с използването на зехтин върху кожата си, най-добре е да действате бавно. Лесен начин да определите дали кожата ви ще понесе лечение със зехтин е да нанесете няколко капки върху малък участък от кожата и да го наблюдавате. Ако не забележите никакви кожни реакции в продължение на един до два дни, трябва да е безопасно да опитате върху по-голям участък от кожата. Ако кожата ви се зачерви или възпали, тогава знаете, че зехтинът не е най-добрият избор за вас.

Зехтин за кожата – резюме

Научаваме все повече и повече за потенциалните ползи за кожата от локалното маслиново масло. Ако търсите естествен овлажнител или средство за премахване на грим, зехтинът може да е подходящ. Най-добре е винаги да изтривате излишното масло и да избягвате да го използвате върху чувствителна кожа, за да избегнете реакции. Не забравяйте, че съставът на зехтина може да се промени, ако е изложен на светлина или топлина, така че дръжте бутилката си на хладно и сухо място като килера.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: