Знаете ли че, един ден на Венера е по-дълъг от цялата и година? Вижте и други интересни факти за 2-та планета

Знаете ли че, един ден на Венера е по-дълъг от цялата и година Вижте и други интересни факти за 2-та планета

Един ден на Венера е по-дълъг от една година на Венера!

Венера, често наричана „планетата-сестра“ на Земята поради сходния си размер и състав, крие очарователна тайна под своята изгаряща и токсична атмосфера.

Докато втората планета от Слънцето може да не е гостоприемен свят по никакъв начин, тя може да се похвали с една наистина умопомрачителна странност – а именно това, че един ден на Венера всъщност е по-дълъг от годината и.

реклама

Как е възможно това и какво прави Венера толкова уникална в нашата Слънчева система? Нека се впуснем в пътешествие, за да разгадаем мистериите на този загадъчен свят.

Орбитален и ротационен танц на Венера

За да разберем това странно явление, трябва да се потопим в сложния небесен танц на Венера около Слънцето.

Венера обикаля около Слънцето на средно разстояние от приблизително 108,2 милиона километра, като отнема около 225 земни дни, за да завърши една пълна обиколка. Този период определя нейната „година“ според нашите разбирания тук на Земята – времето, необходимо на Венера да се върне в същата позиция в своята орбита около Слънцето.

Сега нека се съсредоточим върху въртенето на Венера. За разлика от Земята, която се върти по оста си обратно на часовниковата стрелка, Венера го прави по посока на часовниковата стрелка. Но тук е разковничето, защото се върти невероятно бавно.

На Венера са й необходими около 243 земни дни, за да извърши само едно завъртане около оста си. В резултат на това един ден на Венера, определен от нейното въртене, е по-дълъг от нейната година, която се определя от нейния орбитален период. Това означава, че ако стоите на Венера, ще преживеете един ден и нощ, които продължават по-дълго от цялата венерианска година.

Екстремни атмосферни и повърхностни условия

Разбирането на странността на въртенето на Венера е само върхът на айсберга, когато става въпрос за нейните уникални характеристики.

Тази планета е скандално известна със своите екстремни и непримирими условия. Атмосферата и е съставена предимно от въглероден диоксид, с гъсти облаци от сярна киселина, покриващи повърхността. Тези облаци създават парников ефект, улавящ топлината от Слънцето и водещ до температури на повърхността, които могат да скочат над 475 градуса по Целзий – по-горещо от повърхността на Меркурий, най-близката планета до Слънцето.

Атмосферното налягане на Венера е около 92 пъти по-голямо от това на Земята, еквивалентно на налягането, установено на 900 метра под водата на нашата планета.

Комбинацията от изгарящи температури, смазващо налягане и токсична атмосфера прави Венера невероятно негостоприемно място за човешки изследвания.

Мистериозен произход

Причините за бавното и обратно въртене на Венера остават обект на научно изследване. Някои теории предполагат, че може да е претърпял колосално въздействие в ранната си история, което би могло да го накара да се върти в обратната посока. Други предполагат, че гравитационните взаимодействия с други небесни тела, като Слънцето и Юпитер, може да са изиграли роля.

Разгадаването на мистериите на въртенето на Венера и разбирането на нейната сложна геология и атмосфера е огромно предизвикателство за планетарните учени.

Мисии като космическия кораб Magellan на НАСА и Venus Express на Европейската космическа агенция предоставиха ценни прозрения, но предстои още много да се открие за тази енигматична планета.

Други интересни факти за Венера

  • Венера е вторият най-ярък естествен обект на нощното небе след Луната. Венера изглежда изключително ярка поради облаците от сярна киселина в нейната атмосфера, които закриват гледката ни към нейната повърхност. Блясъкът и позволява да бъде видим дори през деня, когато небето е ясно и знаете къде да гледате.
  • Чули ли сте за Вечерница и Зорница? Е, то това са други две наименования на планетата Венера. Венера е разположена по-близо до Слънцето, отколкото Земята. На Земята може да се наблюдава само малко преди изгрев и след залез. През тези периоди тя обикновено изглежда като най-яркият небесен обект след Луната и Слънцето. Поради това понякога се бърка със звезда и се дават имена като Утринна звезда, Зорница и Вечерна звезда, Вечерница.
  • Атмосферното налягане на Венера е 90 пъти по-високо от атмосферното налягане на Земята. Това налягане е подобно на това, което бихте изпитали на дълбочина от 1 км в океаните на Земята.
  • Венера е кръстена на римската богиня на любовта и красотата. Венера е получила името си в знак на почит към красивата римска богиня (сродна на гръцката Афродита) поради своя сияен и забележим външен вид в небето. Сред петте планети, известни на древните астрономи, Венера е най-ярката.
  • Венера е първата планета, чието движение е начертано през второто хилядолетие пр.н.е. Тъй като Венера е лесно видима с невъоръжено око, е предизвикателство да се определи кой пръв е открил планетата. Въпреки това през вековете астрономите са успели да проследят движенията на Венера, включително нейните редки транзити, когато изглежда, че минава пред Слънцето.

Заключение

Венера, чийто ден е по-дълъг от нейната година, служи като ярко напомняне за разнообразието и сложността на нашата слънчева система. Въпреки че може да не е приятелският съсед, който бихме се надявали да посетим, той продължава да пленява учени и астрономи с интригуващите си мистерии.

Докато гледаме към бъдещето, по-нататъшните изследвания и мисии до Венера могат да отключат тайните, скрити в нейната огнена и бурна атмосфера, хвърляйки светлина върху нейната особена орбитална и ротационна динамика.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: