11 Идеи за забавления и игри на плажа

игри на плажа

За мнозина почивките на плажа следват прост режим на слънчеви бани, четене, сън, пиене, още малко слънчеви бани и от време на време разходка до морето за плуване в плиткото.

Привлекателен начин за възстановяване от стреса на ежедневието. Но със сигурност има толкова много други неща, които може да правите.

Запознайте се с 11 интересни занимания и игри на плажа за деца и възрастни, с които ще разнообразите престоя си на морето, като в същото време ще изгорите малко калории и ще подобрите кондицията си.

реклама

Плажът е идеалното място за игри и забавления със семейството или приятелите.

На плажа можете да тичате, да скачате, да правите най-различни неща, а когато се изморите, бързо да се охладите в морската вода. Пясъчната основа е мека и абсорбира ударите, благодарение на което игрите на плажа рядко причиняват наранявания.

Допълнителна полза от играта на плажа е по-интензивната работа на мускулите, отколкото на твърди повърхности – движейки се по пясъка, ние се уморяваме по-бързо, но в същото време укрепваме мускулите по-ефективно и изгаряме повече калории.

Вместо да мързелувате на шезлонга, научете за някои интересни плажни игри за деца и възрастни.

1. Плажен тенис

Плажният тенис е комбинация от тенис, волейбол и бадминтон. Играчите играят на корт, разделен с мрежа с височина 170 см. Хилките са по-малки, без струни, обикновено са дървени, а топките са по-меки. Плажният тенис винаги се играе по двойки и целта на играта е – както в случая с бадминтон или волейбол – топката да падне върху игрището на противника. Точките се броят точно както в тениса.

Ако нямате мрежа или сте само двама, може да начертаете поле или просто да разменяте удари с хилките.

2. Игра на топки (петанк)

Петанк (на френски pétanque ) е френска парти игра, произхождаща от Прованс, известна поне от началото на 20 век. В играта имаме 6 стоманени топки (на френски boule – топка) с диаметър от 70,5 до 80 mm и дървена топка с диаметър 30 ​​mm, наречена кошонета (cochonnet). Играчите хвърлят топки, така че топката им да е възможно най-близо до кошонета. Можете да играете в три конфигурации:

  • сингъл – играят само двама играчи, те имат на разположение 3 топки;
  • двойки – игра на двама играчи от всеки отбор, като всеки има 3 топки;
  • тройки – игра на трима играчи от всеки отбор, всеки с 2 топки.

Ако единият отбор е хвърлил много близко до кошонета, то другия може да му удари и измести топката. Може да се удари и самия кошонет, като така се променя местоположението на останалите топки спрямо кошонета.

3. Хвърляне на пръстена в целта

Друга игра, която работи добре на плажа, е хвърлянето на пръстена в целта.

Всичко, което трябва да направим, е да вземем по-дълга пръчка и да я поставим вертикално в пясъка. На няколко метра от пръчката начертайте линия, зад която стоят играчите, и се опитайте да хвърлите пръстена, така че пръчката да е в центъра на пръстена.

В спортните магазини има готови комплекти за тази игра, които се състоят от дървени стълбове и халки (обикновено пластмасови), които се хвърлят към целта.

4. Състезание срещу водата

Не са необходими аксесоари за тази забавна плажна игра. Достатъчно е да нарисувате дълга линия на морския бряг, докъдето стигат вълните.

Състезателите стоят между линията и водата. Целта на играта е да останете в определената зона възможно най-дълго, преди краката да бъдат залети от вълни, като може да се движите, но без да пресичате линията. Последният човек, който пресече линията, печели.

По този начин можете да играете мини-турнир, например до 10 точки – победителят в рунда получава 1 точка, първият до 10 точки печели цялата игра.

5. Фризби

Фризби е летящ пластмасов или гумен диск. Играта е да хвърлите диска и другия играч да го хване.

Може да е трудно да хвърлите фризбито така, че да отиде направо в ръцете на другия играч. Понякога, за да стигнете до летящия диск, трябва да изтичате няколко метра бързо или дори да паднете на пясъка и да хванете диска в полет.

Фризби може да се играе и докато стоите до кръста в морето – съпротивлението на водата също ще затрудни играта.

6. Плажен волейбол

На много плажове можете да намерите готови волейболни игрища. Тогава трябва само да вземете добра топка и да играете.

За разлика от волейбола на закрито, плажният вариант предполага участието на по-малък брой участници (минимум 2 души в отбора, но реално можете да играете с 12 души).

Ако не намерите готово игрище на плажа, можете да закупите преносим комплект за плажен волейбол. Състои се от два стълба, прибираща се мрежа, ленти за маркиране на полето и колчета за закрепването им. Сглобяването е много просто, а мрежата и игралното поле имат същите размери като професионално игрище.

7. Лимбо

Limbo е парти игра, в която могат да участват произволен брой играчи. Двама души държат пръчка помежду си на определена височина. Задачата е привидно проста – целта е да минете под пръта, като се наведете назад. Във всеки кръг водачите намаляват височината. Който падне – излиза от играта. Единственият човек, който успее да премине препятствието на най-ниската височина, печели.

За да си добър в лимбо, ти трябват много силни крака и дупе, за да запазиш равновесие и да не паднеш назад.

8. Catch Ball (топка с велкро подложки)

Играта е за хвърляне и хващане на топка, която се залепва за велкро диска. По-лесно е да се играе, отколкото с плажен тенис или фризби, така че е идеален за деца.

9. Плажен футбол

Еквивалентът на традиционния футбол. Както и при волейбола, за игра е необходимо допълнително оборудване – две врати и топка. Това могат да бъдат мини футболни врати или клечки забити в пясъка.

Разрешено е докосването на топката с която и да е част от тялото, с изключение на ръцете.

10. Щафетата с кофа

Щафетата с кофа с вода ще бъде чудесен начин да започнете вълнението на плажа.

Ако пътувате със семейството, можете да се разделите на екипи от поне двама. Всеки отбор трябва да има кофа с вода и можете да използвате черупки или друг удобен инструмент по ваш избор, за да загребвате вода от морето и да пълните кофата, която да е на разстояние от водата.

Дава се старт на играта и двата отбора стартират, като играчите от един отбор се редуват. Печелившата титла на щафетата отива при отбора, който пръв напълни кофата си!

11. Лов на съкровища на плажа

Снабдете всяко дете със списък (може да бъде писмен списък или списък със снимки) и кофа, в която да събира съкровищата си. Накарайте децата си да търсят дървесина, черупки, камъни, раци, нещо кръгло, нещо синьо, перо и т.н. Списъкът може да бъде толкова дълъг или толкова кратък, колкото смятате, че детето ви ще може да се справи.

Друг вариант е да дадете на татковците да съставят списък и мама да помамга на своето съкровище.

Семейните плажни игри са страхотни за свързване и създаване на спомени!

Има толкова много неща, които можете да правите на плажа със семейството, освен просто да плувате и да играете в пясъка. В зависимост от плажа, на който отивате, можете да опитате водни спортове, да играете плажни игри, да правите пясъчни замъци и просто да се отпуснете и да си прекарате добре.

Надяваме се, че сме ви помогнали да намерите забавни неща, които да правите със семейството си през следващия си плажен ден.

И не забравяйте нашите топ съвети за плажа…

Необходим е слънцезащитен крем

Слънчевото изгаряне е най-лошото, особено на семейна почивка. Избягвайте това неудобство, като слагате много UVA/UVB слънцезащитни продукти с пълен спектър (с SPF 50 и повече). Нанасяйте често, след всяко излизане от водата.

Препоръчват се шапки и слънчеви очила

Предпочитане такива са тези, които покриват чувствителните зони на лицето и ушите. Сенници и други слънцезащитни съоръжения също ще бъдат полезни в горещите слънчеви дни.

Избягвайте обедното слънце, когато е възможно

Най-доброто време за плаж обикновено е рано сутрин преди 10 часа сутринта или по-късно следобед от 15 часа нататък. Часовете между 10 сутринта и 14 часа обикновено са най-слънчевите часове, въпреки че това може да варира в зависимост от вашата дестинация.

Бъдете наблюдателни

От само себе си се разбира, че трябва да сте особено бдителни, когато отивате на плаж с деца. Трябва да сте нащрек през цялото време, особено когато по-малките деца са във и близо до водата. Следете и по-големите деца и ги обучавайте за неща като вълни и други възможни опасности на плажа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: