Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Избелване на зъбите в домашни условия

Здравите бели зъби са показател за младост, привлекателност и успех. Белите зъби показват добро физическо състояние на тялото. Притежателите на красива, снежнобяла усмивка лесно установяват контакт с другите, смеят се безгрижно и се усмихва смело. За съжаление много често хората избират най-външно приятния събеседник за общуване.

Ако искате да имате бели зъби, но не ви с ходи до зъболекаря, може да изберете избелване на зъбите в домашни условия.

Защо зъбите пожълтяват и стават по-тъмни?

Твърдата зъбна тъкан се състои от два слоя – полупрозрачен емайл и подлежащия тъмен дентин.

С течение на живота емайлът на зъбите става по-тънък, което води до факта, че по-тъмният слой дентин все повече започва да влияе върху общия цвят на зъбите. Също така е важно самият дентин (с възрастта) да става по-тъмен, като по този начин променя оптичните свойства на зъбите.

На второ място, личните навици по отношение на употребата на различни храни и напитки са от голямо значение:

 • тютюнопушенето
 • консумацията на черен чай и кафе
 • червено вино и бяло вино
 • газирани напитки
 • плодове и други храни, богати на багрила
 • тъмни сосове

На трето място, човешките зъби придобиват по-сив оттенък в резултат на тяхната депулпация (отстраняване на нерва и последващо запълване на каналите).

На четвърто място, след запълване на кореновите канали, зъбът може да придобие цианотичен цвят, който се появява в резултат на грешки и небрежност на зъболекаря, ако по време на поставянето на пломбиращи материали в кореновите канали по стените им останат следи от кръв.

Противопоказно избелване на зъбите

Защо зъболекар може да отхвърли желанието ви да имате по-бели зъби? Факт е, че процедурата за отстраняване на плаката е призната за безопасна, но не за всички. Всички дефекти в устата ви ще ви попречат да избелите зъбите си. Преди да помислите за козметична сесия, трябва да приведете устата си в перфектен ред. За да премахнете кариеса и зъбния камък, внимателно обработете пространствата между зъбите. Размерът на зъбите и формата им не трябва да се коригират. При условие, че не се разпознавате в нито едно от описанията по-долу, добре дошли в света на снежнобелите усмивки.

Противопоказания:

 • Повишена чувствителност на зъбите;
 • Сериозно разрушаване на зъбния емайл;
 • Оголване на зъбите;
 • Носене на брекети;
 • Индивидуална непоносимост към водороден прекис и други компоненти на избелващи състави;
 • Бременност и кърмене.

Народни средства за избелване на зъбите

1. Сода

Стар народен начин за избелване на зъбите у дома. Содата се разрежда с вода, в разтвора се потапя четка и устната кухина се почиства както с обикновена паста за зъби. Можете да изсветлите зъбите с 3 тона, повтаряйте процедурата не повече от веднъж седмично.

Плюсове : Евтино и бързо.

Минуси : Ефектът е краткотраен и повърхностен. Содата дразни лигавиците, може да се появи обрив около устата и кървене на венците.

2. Водороден прекис

Активната съставка в много избелващи гелове. За да победите жълтата плака, трябва да поставите разтвора в устата си, да изплакнете и да го изплюете. След това изплакнете устата си с чиста вода. Цялата процедура отнема няколко минути и зъбите могат да станат по-светли с цели 2 тона.

Плюсове : Действа бързо, можете да го закупите във всяка аптека.

Минуси: Уврежда венците.

3. Лимонов сок

За да изсветлите усмивката си с 2 тона, трябва да измиете зъбите си с малко количество лимонов сок или да изплаквате устата си с вода с лимон за около 2 месеца.

Плюсове : Лесен вариант за домашно избелване на зъбите, цитрусът освежава дъха и укрепва имунната система.

Минуси : Киселината бързо разрушава емайла, могат да се появят алергични обриви.

4. Бананова кора

Ще ви е необходима обелка от много узрял банан, но без тъмни петна. Първо трябва да измиете зъбите си с обикновена паста. Нарежете кората на ивици около 2 на 4 см, поставете ги върху зъбите си и втрийте с масажиращи движения. Всяка лента отнема няколко минути за обработка. Можете да повтаряте процедурата всеки ден, 2 пъти на ден, като използвате по половин банан наведнъж. Изсветяването с 2-3 тона е гарантирано.

Плюсове : Ефективен, приятен и най-нежният народен метод.

Минуси : Тази старателна дейност изисква ежедневно внимание и време.

5. Ягоди

Ягодите имат избелващ ефект, но не моментален. Плодовете, намачкани на паста, могат да се втриват в зъбите с мека четка. Незабавно фиксирайте резултата с флуоридна паста за зъби.

Плюсове : Страхотен вкус и аромат.

Минуси : Ягодите не могат да се използват самостоятелно поради съдържанието на захар.