Как да изберете подходящ домашен любимец

домашен любимец

Домашните любимци са една от най-големите радости в живота ни. Тези прекрасни животинки стават членове на нашите семейства.

Независимо дали решаваме да гледаме котка, куче, заек, рибка, папагал, хамстер или морско свинче е важно да му предоставим най-добрите грижи от които се нуждае.

Без значение дали са закупени или сте ги намерили, всяко животно има индивидуални нужди.

реклама

Различните домашни любимци, разбира се, имат различни изисквания за грижи.

Научете от какви грижи се нуждае вашият домашен любимец, за да живее здравословен и щастлив живот. Тази липса на разбиране често е една от причините хората да ги изоставят.

Когато осиновявате от приют или купувате животинка, често имате възможност да научите повече за животното, което обмисляте да приберете вкъщи, включително техния произход и как могат да се разберат с други домашни любимци.

Вашата личност, начин на живот и времето което прекарвате вкъщи, трябва да се вземат предвид, при избора ви на домашен любимец.

Въпроси, които да си зададете

Първата стъпка при вземането на решение дали кучето, котката, заекът, рибката, птицата, хамстерът или морското свинче е правилният домашен любимец за вас включва задаването на поредица от въпроси.

„Какъв е начинът ми на живот?“ Ако рядко сте у дома, изборът на куче, което се нуждае от много внимание и ежедневни разходки, не би било добра идея. Една котка може да се стои сама в продължение на осем до 10 часа на ден, стига да сте осигурили достатъчно храна и вода.

„Какво е подходящо за моята личност?“ Може би сте екстроверт. Кучетата са страхотни домашни любимци за екстроверти, тъй като те самите обичат да прекарват време на вън, а освен това можете да срещнете много хора в ежедневните си разходки.

Тези от вас, които обичат спокойствието, могат да изберат да живеят с котка или заек, които показват привързаността си по много по-тих начин в сравнение с кучето.

В допълнение, рибките също са страхотни домашни любимци.

„Имам ли алергии?“ Животинската козина кара ли ви да кихате? Тогава космати животни като кучета, котки, зайци, хамстери и морски свинчета може да не са правилният избор за вас. Разбира се, това зависи и от вашата алергия и колко тежка е тя.

„Какво е нивото на грижа, с което мога да се справя?“ Всеки тип домашни любимци има различни нужди. Кучетата например имат различни изисквания от котките и зайците, те трябва да ходят на редовни разходки. Но котките, зайците, хамстерите и морските свинчета се нуждаят от редовно почистване на „тоалетната“ им.

Изборът на домашен любимец не винаги е толкова прост. Може би си мислите, че куче би бил перфектен домашен любимец за вас, но се оказва, че заек или птица е вашата сродна душа.

Какъвто и домашен любимец да изберете, той ще ви накара да се чувствате по-щастлив, като повиши хормона на щастието окситоцин.

Какво трябва да знаете за кучетата

Изборът на куче започва с обмислянето на порода, която да отговаря на вашия дом и начин на живот.

Проучете общия темперамент на породата, тъй като те могат да се различават много. Някои кучета са спокойни и доволни да седят до краката ви по цял ден, докато други могат да бъдат доста буйни.

Размерът също трябва да се вземе предвид. Едно голямо куче ще се нуждае от много място, повече храна и дълги разходки, в сравнение с едно малко кученце.

Ежедневните разходки са от съществено значение за кучетата и без тях често рискувате кучето да проявява скучно поведение или да прави бели.

Друго важно нещо е обезпаразитяването, вътрешно и външно, както и нужната дресировка, за да изпълняват елементарни команди.

Какво трябва да знаете за котките

Котките са прекрасни семейни домашни любимци – всяка от тях има различна личност и често е привързана и щастлива да бъде обгрижвана и гушкана.

Радостта, която котето носи във вашето домакинство, е заразна. Когато избирате подходящата за вас котка, помислете внимателно за породата – известно е, че някои породи сепривързват повече от други.

Ще ви трябват котешка тоалетна, играчки, за да бъдат заети, подходяща храна и предмети на които да си точат ноктите, за щастие вече се предлагат котешки къщички за тази цел.

Какво трябва да знаете за птиците

Ако искате да имате птица за домашен любимец, изберете внимателно – някои са по-подходящи за човешки спътници, отколкото други.

Папагалите са популярен избор, тъй като те могат да бъдат доста привързани.

Поддържайте клетката на птицата си чиста, като купичките за храна и вода се допълват ежедневно.

Клетката трябва да отговаря на размера на вашата птица, необходимо е достатачно място, за да махат с крилата си, без да докосват стените на клетката.

Какво трябва да знаете за рибките

Рибките няма да могат да се гушкат във вас или да ви се радват на вратата, но можете да се наслаждавате на красотата им, докато плуват в аквариума си.

Изискванията за грижи варират в зависимост от вида на рибката, но има две важни неща които трябва да знаете.

Аквариумът ще се нуждае от редовно почистване и поддръжка на качеството на водата както и наблюдение на количеството храна, защото те не знаят кога да спрат да ядат. Тъй като някои риби са хищници спрямо други, важно е да уточните дали ще могат да съжителстват спокойно.

Какво трябва да знаете за зайците

Зайците могат да бъдат доста привързани и интелигентни. Тези сладки, малки животни се нуждаят от доста почистване на клетките, плюс купа с храна и бутилка с вода.

Винаги трябва да наблюдавате заека си, ако го пуснете на разходка в дома – те обичат да дъвчат електрически кабели и да намират тъмни скривалища под леглата и в шкафовете.

Зайците са общителни същества и ще бъдат много щастливи, когато имат заек – другар, вместо да живеят сами. (Просто не забравяйте да вземете два мъжки или два женски, в противен случай- знаете какво следва.)

Какво трябва да знаете за хамстерите и морските свинчета

Хамстерите и морските свинчета са малки животни и са чудесни за по-големи деца.

И двете животни се нуждаят от клетки с подходящ достъп до храна и чиста вода. И като повечето домашни любимци, те също се нуждаят от играчки и аксесоари като колела, тунели и играчки за дъвчене, за да стимулират съзнанието си.

Морските свинчета трябва да се държат в просторна клетка, която се почиства ежедневно. Те са фантастичен домашен любимец който няма нужда от много грижи, не прави много бъркотия и яде малко, така че те са чудесен първи домашен любимец за деца.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: