Изсветляване на косата с лимонов сок: Безопасно ли е?

Изсветляване на косата с лимонов сок Безопасно ли е

Когато времето се затопли, може да имате желание да опитате по-светъл цвят на косата. Посещението във фризьорския салон може да бъде скъпо, както и да отнеме много време. Няма ли да е по-лесно и по-евтино да опитате изсветляване на косата с лимонов сок и да седнете на слънце за известно време?

Можете дори да го направите, докато работите на лаптопа си или четете книга.

Въпреки че трикът с лимоновия сок съществува от известно време, възраждането на интереса може да се дължи на модерния фокус върху естествените решения за грижа за косата и кожата.

реклама

Ще разгледаме дали това работи или не, дали е жизнеспособна алтернатива на боядисването у дома или в салона и как да се грижите за косата си, когато използвате лимонов сок или традиционна боя.

Лимоновият сок ще изсветли ли косата ви?

Възможно е. Лимоновият сок може да промени тона на косата ви поради реакцията, която възниква, когато е изложена на ултравиолетови лъчи.

Начинът, по който косата променя цвета си, когато е изложена на слънце, е резултат от увреждане от ултравиолетовите лъчи, според изследване. ( 1 )

По-вероятно е да се случи, ако имате по-светли кичури в началото. Ако някога сте били дете с къдрава коса, може би си спомняте колко избеляла от слънцето стана косата ви през летните месеци.

За максимален ефект е необходимо слънце плюс лимонов сок. Лимоновият сок засилва ефекта, който слънцето има естествено върху косата. Киселините в лимона разграждат кутикулата на косъма, позволявайки на слънчевите лъчи да проникнат по-дълбоко.

Само киселините от лимонов сок могат да направят това на теория. Но това е много неефективен начин за изсветляване на косата: отнема много време и дава посредствени резултати.

Безопасно и ефективно ли е?

Няма налични изследвания за предимствата или безопасността на използването на лимонов сок за изсветляване на косата. С няколко редки изключения, лимоновият сок и ултравиолетовите лъчи като цяло са безопасни, но може да не получите вида, който търсите, и вероятно не е най-здравословната практика.

Проблемът е в непредсказуемите резултати. Естествено, оцветяването наистина работи така. Отчасти процесът премахва защитното покритие върху косата, за да позволи на различен цвят да премине.

Ако имате по-тъмна коса, лимоновият сок и слънчевата светлина вероятно няма да осигурят идеалния ви цвят. А ако косата ви вече е подчертана и се опитвате да я подсилите с лимонов сок? Вместо това може да получите месингов цвят.

Естествено светло русото е единствената начална основа, която вероятно би изпитала желания озаряващ ефект. Най-вероятно или няма да забележите голяма разлика, или ще получите месинговия цвят.

UV лъчите също влияят на структурата на косата, което може да причини изсушаване и да направи косата по-чуплива, според изследване. ( 2 )

Ако косата ви вече е боядисана, ултравиолетовите лъчи могат да доведат до избледняване на цвета – така че може да навредите на косата си повече, отколкото да помогнете.

Комбинацията от киселини на лимонов сок и UV лъчи може да означава, че сте останали с избледняла, суха и чуплива коса.

Натуралното по-добро ли е, когато става дума за цвят на косата?

Една от причините лимоновият сок да е привлекателен е фактът, че е плодов сок и следователно изглежда като по-естествен вариант.

Ако сте загрижени за безопасността на обикновената боя за коса, имайте предвид изявлението на Американското общество за борба с рака, че „повечето проучвания не са открили силна връзка между употребата на боя за коса и рака, но са необходими повече изследвания“. ( 3 )

Освен това Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) посочва, че малко количество химикали в боята за коса се абсорбират през скалпа ви и днес експертите дават зелена светлина на боядисването на косата по време на бременност. ( 4 ) (Винаги обаче говорете с вашия гинеколог за конкретни насоки.)

Също така имайте предвид, че всичко има химикали и лимоновият сок не избягва точно проблема.

Съединенията в лимоновия сок също са химикали, естествените съставки могат да причинят повече проблеми от синтетичните.

Естествените продукти често съдържат растителни екстракти, които причиняват дразнене, алергични кожни реакции и реакции във връзка с излагане на слънце.

Един много конкретен пример? Комбинацията от някои цитрусови сокове, включително лимонов, и излагане на ултравиолетови лъчи от слънцето може да причини състояние, наречено фитофотодерматит, установиха минали изследвания. ( 5 )

Как да използвате ефективно лимонов сок за изсветляване на косата

Все още сте заинтригувани? Ако наистина искате да изпробвате изсветляване на косата с лимон, ето най-безопасния начин да го направите.

Ще имате нужда:

  • Един лимон
  • Пакетче чай от лайка
  • Бутилка спрей

Инструкции:

  1. Изцедете сока от лимона;
  2. Направете чаша чай от лайка. И го оставете да изстине;
  3. Комбинирайте двете течности. Смесете две части студена вода за чай с една част лимонов сок и го сложете в бутилка спрей;
  4. Напръскайте косата щедро, така че да е влажна на допир, след което седнете на слънце за минимум един час. (Можете също да използвате сешоар за 30 минути, като концентрирате топлината върху зоните, които искате да изсветлите, но това не е толкова ефективно, колкото слънцето.)
  5. Повторете, докато забележите резултати.

Как да изсветлите косата си безопасно

Без значение как искате да изсветлите косата си, имайте предвид тези четири съвета, за да го направите безопасно и ефективно.

1. Отидете при професионалист (или донесете кутия у дома)

Що се отнася до „естествените“ начини за изсветляване на косата, няма много доказани и ефективни средства, но пък не пречи да изпробвате лимоновия сок.

Предимството на професионален стилист и колорист да боядисва косата ви е, че те не само знаят какво правят, но и могат да ви посъветват относно цвят или продукт за вашия специфичен цвят на косата, текстура и текущото състояние на косата ви.

2. По-малкото е повече

Ако използвате комплект за боядисване у дома, се препоръчва по-фини промени.

Вместо да станете много руса, ако сте естествена тъмна брюнетка (или обратното), те предлагат да закупите боя, която е в рамките на три нюанса от естествения ви цвят.

Преминаването към по-драстични действия изисква повече щети и това е най-добре да се остави на професионалист за най-безопасните и предвидими резултати.

Нещо повече, корекцията на цвета при домашна работа често отнема повече време и пари, отколкото ако сте я направили в салон. Това също изисква повече обработка на вече компрометирана коса.

3. Следете за реакции

Боята за коса може да причини алергична реакция на кожата ви, така че ако забележите обрив, зачервяване, подуване, парене или сърбеж, спрете да боядисвате косата си и говорете със сертифициран дерматолог, за да ви тества за алергия или специфична съставка на багрилото.

4. Погрижете се за вашия цвят

Специфичен шампоан и балсам, както и други продукти, като маски за коса, предназначени за боядисана коса, помагат за запазване на цвета ви и насърчават здравето на косата ви, като възстановяват влагата и силата.

Изсветляване на косата с лимонов сок – Обобщение

Придържайте се към професионалните методи за изсветляване на косата.
Освен ако нямате естествено много светла руса коса, лимоновият сок (плюс слънцето) може да доведе до непостоянни или посредствени резултати. Вместо целунатия от слънцето плажен вид, който търсите.

В повечето случаи е най-добре да отидете при професионалист или да използвате професионален продукт у дома.

Няма много хора, които използват лимонов сок за изсветляване. Най-вероятно това е така, защото професионалистите са създали повече присъствие в социалните медии и публикуват информативни видеоклипове за рисковете от различни методи за домашно изсветляване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: