5 от Големите империи, които останаха държави

империи

Невероятно е, като си представим, но някои държави са били столици на могъщи империи, които са контролирали цели континенти или дори са имали влияние над няколко континента.

Има много останки от империи, които някога са управлявали света. Италия, например, някога е била център на Римската империя ,а Мексико е контролирала почти цяла Северна Америка.

Удивително е, че някои от най-големите и най-мощните имперски държави, които се появили във времето, израснали от малки държави.

реклама

Как изглеждат старите империи сега? Прочетете нататък и може да останете изненадани!

1. Малката Англия някога е контролирала една четвърт от Земята

Най-голямата империя съществувала някога!

Британската империя е една от големите империи, но това, което я прави толкова интересна, е колко дълго успяла да се задържи на власт.

През 15-ти век по време на управлението на Хенри VII, англичаните започват процеса на модернизиране на своя флот за търговия на дълги разстояния.

При Ричард III, Хенри VIII и Елизабет I флотът е изграден и първата отвъдморска колония е създадена в Нюфаундленд от Джон Кабот. След като сър Франсис Дрейк победи испанската армада и предотврати нахлуването в Англия, Великобритания се оказа силата на моретата и способна да продължи да се разширява и търгува.

През 17-ти и 18-ти век Англия създава колонии в Нова Англия, Ирландия, Шотландия, а след това и Индия, бижуто на короната на новооснованата Британска империя.

Англия никога не би могла да се разшири и да поеме контрола над чужда земя без създаването на Британската източноиндийска компания и използването на спонсорирано от държавата каперство. Тъй като Източноиндийската компания стана много богата, тя създаде президентската армия на Мадрас. Уникална за времето си, армията на Източноиндийската компания се превърна в най-голямата частна бойна сила в света.

До 19 век армията на Източноиндийската компания  става твърде мощна, за да се контролира, и кралица Виктория с помощта на парламента се намесва, за да реорганизира армията след ужасния индийски бунт от 1850-те. Тогава президентската армия на Мадрас се превърна в армията на Британска Индия.

По време на избухването на Първата световна война, Британската империя е изправена пред ранните етапи на разпадане.

През 1916г. Великденското въстание в Ирландия демонстрира недоволството на ирландците от управлението им от Англия. Великата война силно отслабва империята.

След десетилетия на бавно разграждане, Хонконг беше обявен за специален административен район на Китайската народна република. С това просто прехвърляне на властта последната британска отвъдморска територия стана част от друга държава и на практика сложи край на Британската империя.

2. Османската империя, която днес е Турция

През 700-те и 800-те години на н.е. различни групи тюркски народи от азиатските степи, са изтласкани с пристигането на монголските сили от изток.

Един специфичен тюркски клан, османците, се формира в Анадола (в съвременна Турция) под ръководството на султан Осман Гази и приема исляма. След като консолидира властта, той разширява османо-тюркската територия в територията на умиращата Византийска империя.

Само десетилетия преди началото на Първия християнски кръстоносен поход, зараждащата се Османска империя започва да расте и да достига по-далеч в околните територии. Използвайки сушата, която ще стане съвременна Турция, османците влезли в контрол над това, което по същество днес е мост между Европа и Азия.

С помощта на еничарите, османците побеждават европейските армии от няколко кралства от 10-ти век, докато силите им застанат пред портите на Константинопол. Градът, който е последният бастион на Източната Римска империя, пада под властта на османците през 1453г. и въвежда нова ера в Европа и превръщайки ги в една от големите империи, съществували някога.

През вековете османците издържали на различни заплахи, както вътрешни, така и външни, докато първата световна война избухнала през 1914г. По това време Османската империя била доста отслабнала.

До 1918г. спречкванията между Османската империя и нейните британски и френски противници приключват с примирие. В рамките на империята младотурците, революционна група, водена от Енвер паша, се опълчват срещу султан Мехмед VI, владетелят на империята. Този сблъсък довел до временно османско правителство, което постоянно губило контрол над бившите земи на империята.

Тогава, през 1920г., турските националисти се събират в Анкара и избират първия си президент Мустафа Кемал (Кемал Ататюрк). Този прост акт разпалва жестока, но кратка гражданска война сред хаоса от разпадането на империята и заграбването на земята от британците и французите.

Накрая турското народно събрание разпуска вековния султанат, който кулминира с оттеглянето на Мехмед VI от трона през 1922 година.

През 1923г. Мустафа Кемал е признат за първия президент на Турската република. За съжаление повечето от близкоизточните земи, които преди са били под контрола на Османската империя, не са получили свобода, но са погълнати от Британската империя или са попаднали под френски контрол.

3. Австро-Унгарската империя

Под властта на Австро-Унгарската империя живеели 11 отделни етнически групи. Под облицовката на царствената помпозност и обстоятелства това разнообразие ставало все по-трудно за контролиране от Хабсбургската къща.

След Седемседмичната война (Австро-пруската война), Унгарското кралство е желаело равен статут с Австрийската империя, която е отслабена от нейното поражение. Австрийците признават това и се ражда Австро-Унгарската империя. Това споразумение е от полза и за двете монархии и предлага по-голяма взаимна икономическа и военна защита срещу външни заплахи.

Когато ерцхерцог Франц Фердинанд е убит от Гаврило Принцип през 1914г. , император Франц Йосиф обявява война на Сърбия. Само две години по-късно, императорът е заменен с Чарлз I. Този вакуум и преход на властта поставили Хабсбургската империя в ужасно опасно положение.

През 1918г. сраженията приключват и оставят останките на имперската руска империя. Германската империя се разпадаше, Франция се беше борила до изтощение, Великобритания беше отслабена, Османската империя скоро щеше да се разпадне, а сега слънцето залязваше и над Австро-Унгарската империя.

Само след 51 години няколко групи се възползвали от хаоса в края на битката, за да се отцепят и да създадат нови нации. Моравия, Рутения, Силезия, Бохемия и Словакия образували Република Чехословакия, докато Югославия е съставена от Босна и Херцеговина, Хърватия, Славония и Далматинското крайбрежие.

Немскоговорящите райони на старата империя стават съвременна Австрия, докато Полша придобива Галиция, а останалите земи стават съвременна Унгария.

След по-малко от поколение тези новосъздадени държави ще бъдат хвърлени в бездната на Втората световна война и картите на Централна и Източна Европа ще се променят отново през 1945г.

4. Великата монголска империя разпростираща се върху Азия и Европа става Монголия

Векове наред репутацията на монголите и тяхната империя е създавала чувство на страх в много народи.

През 12-ти век от новата ера Чингис хан е роден в планините на Северна Монголия близо до съвременната граница със Сибир.

Роден с името Timujin (или Temujin), по-късно е наречен Чингис Хан, което означава „Всемирен владетел“. До 1207г. Ханът обединява враждуващите кланове на Монголия един по един със сила и създава силна армия с мощна кавалерия, за да укрепи властта.

Неговото управление на една от големите империи се разпространява до части в съвременна Европа и Азия.

Като пети и последен велик хан на Монголската империя, Кублай Хан продължил да завладява целия сегашен Китай до 13-ти век.

Прочети Още: Великата китайска стена

Двадесет години по-късно проблемите в империята започнали да се разширяват. Няколко монарси, които плащали тежки данъци за защита, започнали да изграждат армии и да се противопоставят на монголските закони.

В Западна Азия мюсюлманин на име Тимур (известен също като Тамерлан) започва да завладява територия и да помага за внасянето на исляма в земи, които преди са били под контрола на монголите.

Освен това руснаците вдигнали бунт срещу монголите в днешна Украйна, а династията Мин в Китай започна да възстановява собствената си империя и да укрепва армията си.

Скоро станало ясно, че Монголската империя е твърде голяма за контрол и различни култури се отцепили, когато монголите били заети с други въстания.

5. Свещената Римска империя се разпада на няколко съвременни държави

Четири века след падането на Западната Римска империя, Карл Велики е коронясан от папата като император на Свещената Римска империя.

Годината била 800г. н.е. и Тъмните векове били в разгара си. Поддържането на контрол над Европа остава трудно след смъртта на Карл Велики и неговото кралство на франките е разделено.

През 962г. Ото I е провъзгласен за император на Свещената Римска империя и той започва да възстановява престижа на империята.

През вековете и с усилията на последователни императори, Свещената Римска империя контролирала днешна Германия, Италия, Северна Полша, Източна Франция и съвременна Белгия и Люксембург.

По това време различни региони и кралства са имали местни подчинени лидери, които отдават почит на управляващия император на Свещената Римска империя.

Началото на края на Свещената Римска империя започва през последните години на 18 век. Катализаторът е Френската революция, екзекуцията на крал Луи XVI и възходът на якобинците.

Комбинираните катаклизми и нарастващата мощ на обединена Франция под ръководството на Наполеон Бонапарт ужасиха монарсите по целия континент.

Като тактичен политик и брилянтен и смел военен командир, Наполеон раздели завладените германски земи  между местните благородници, за да намали военната заплаха от по-големите германски държави и да задоволи онези, които са загубили земя в опит да им попречи вдигайки оръжие срещу него.

Междувременно Австрия не била доволна от резултата и тръгнала срещу Наполеон за последен път в коалиция с Прусия и Русия. Наполеон побеждава твърдо Австрия, Прусия и Русия при Аустерлиц и превзема град Берлин.

По-късно през 1806г. Леополд абдикира като император и Свещената Римска империя става 16 германски държави от Рейнската конфедерация след хилядолетие на имперско управление.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: