Имунни клетки, които убиват повечето ракови заболявания, открити случайно от британски учени

Имунни клетки

Учени от Кардифския университет анализираха кръв от банка в Уелс, търсейки имунни клетки, които биха могли да се борят с бактериите, когато откриха изцяло нов тип Т-клетки.

Т-клетъчните терапии за рак – при които имунните клетки се отстраняват, модифицират и връщат в кръвта на пациента, за да се търсят и унищожат раковите клетки – са най-новата парадигма в лечението на рака.

Най-широко използваната терапия, известна като CAR-T, е персонализирана за всеки пациент, но е насочена само към няколко вида ракови заболявания и не е била успешна за солидни тумори, които съставляват огромното мнозинство от ракови заболявания.

реклама

Учените от Кардиф сега откриха Т-клетки, оборудвани с нов тип Т-клетъчен рецептор (TCR), който разпознава и убива повечето видове рак при човека, като същевременно игнорира здравите клетки.

Този TCR разпознава молекула, присъстваща на повърхността на широк спектър от ракови клетки, както и в много от нормалните клетки на тялото, но забележителното е, че е в състояние да прави разлика между здрави и ракови клетки, убивайки само последните.

Как действа?

Конвенционалните Т-клетки сканират повърхността на други клетки, за да намерят аномалии и елиминират ракови клетки – които експресират анормални протеини – но игнорират клетки, които съдържат само „нормални“ протеини.

Сканиращата система разпознава малки части от клетъчни протеини, които са свързани към молекулите на клетъчната повърхност, наречени човешки левкоцитен антиген (HLA), позволявайки на Т-клетките „убийци“ да видят какво се случва вътре в клетките, като сканират тяхната повърхност.

HLA варира в широки граници между отделните индивиди, което по-рано е попречило на учените да създадат единично лечение на базата на Т-клетки, което е насочено към повечето ракови заболявания при всички хора.

Но изследването на Кардиф, публикувано на 20.01 в Nature Immunology, описва уникален TCR, който може да разпознае много видове рак чрез една-единствена HLA-подобна молекула, наречена MR1.

За разлика от HLA, MR1 не варира в човешката популация – което означава, че е изключително привлекателна нова цел за имунотерапиите.

Какво показаха изследователите?

В лабораторията беше показано, че Т-клетките, снабдени с новия TCR, убиват белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката, като същевременно игнорират здрави клетки.

За да тестват терапевтичния потенциал на тези клетки, изследователите инжектират Т-клетки, способни да разпознават MR1, в мишки, носещи „човешки рак“ и с имунна система на човека.

Това показа „окуражаващи“ резултати от изчистване на рака, които изследователите твърдят, че са сравними с одобрената от NHS терапия CAR-T в подобен животински модел.

Професор Андрю Сюел, водещ автор на изследването и експерт по Т-клетки от Училището по медицина на Университета в Кардиф, каза, че е „крайно необичайно“ да се намери TCR с такава широка специфичност на рака и това повдигна перспективата за „универсална“ терапия на рака,

„Надяваме се, че този нов TCR може да ни осигури различен маршрут за насочване и унищожаване на широк спектър от ракови заболявания при всички хора“, каза той.

Какво следва?

В момента се провеждат експерименти за определяне на точния молекулен механизъм, чрез който новият TCR прави разлика между здрави клетки и рак.

Изследователите смятат, че това може да работи чрез усещане на промените в клетъчния метаболизъм, което причинява появата на различни метаболитни междинни продукти на повърхността на раковите клетки чрез MR1.

Групата в Кардиф се надява да изпробва този нов подход при пациенти в края на тази година след допълнителни тестове за безопасност.

Професор Сюел каза, че жизненоважен аспект на това продължаващо тестване за безопасност е допълнително да се осигурят Т-клетки „убийци“, модифицирани само с новия TCR разпознаващ ракови клетки.

„Има много препятствия, които трябва да се преодолеят, но ако този тест е успешен, тогава бих се надявал това ново лечение да бъде използвано при пациенти след няколко години“, каза той.

Професор Оливър Отман, ръководител на хематологичния университет в Кардиф, чийто отдел предлага CAR-T терапия, каза: „Този ​​нов тип Т-клетъчна терапия има огромен потенциал за преодоляване на настоящите ограничения на CAR-T, който се бори да идентифицира подходящи и безопасни цели за повече от няколко вида рак“.

Професор Кийран Уолш, директор на изследването на Уелс за здравеопазването и грижите, казва: „Ние финансираме изследвания, които имат за цел да направят реална промяна в живота на хората. Това проучване е значително развитие в борбата с рака и има потенциал да трансформира лечението на хиляди пациенти“.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: