15 интересни факта за Нова година

интересни факта за Нова година

Нова година носи надежда за по-проспериращи и щастливи 365 дни. Това е времето, когато много хора традиционно вземат решения да се откажат от лошите навици или да започнат по-добър живот.

Не е тайна, че идването на нова година отдавна е свързано с всякакви новогодишни традиции, като приготвяне на новогодишна трапеза, фойерверки, шампанско и др.

Но как се е появил празникът и как се празнува по света? Е, преди да бъдете засмукани от търсене в Google, ние събрахме някои от най-добрите новогодишни интересни факти за вас. Продължавайте да четете и ще научите изумителни неща!

реклама

Интересни факта за Нова година

1. Самоа и части от Кирибати са първите места за посрещане на Нова година, докато Американска Самоа и остров Бейкър в Съединените щати са сред последните.

2. Смята се, че най-ранният запис на празнуване на нова година е в Месопотамия, 2000 г. пр. н. е. и се празнува около времето на пролетното равноденствие, в средата на Март.

3. Всяка година Берлин е домакин на едно от най-големите новогодишни тържества в цяла Европа, посещавано от над един милион души. Фокусната точка е Бранденбургската врата, където има много фойерверки.

4. През 2010 година атентатор самоубиец „Черната вдовица“ планира терористична атака в центъра на Москва в навечерието на Нова година, но беше убит, когато неочаквано получи съобщение от мобилния оператор, което задейства бомбата й твърде рано. Съобщението пожелава „щастлива нова година“.

5. В новогодишната нощ в Антарктика има музикален фестивал, наречен „icestock“

6. На Нова година в Акита, Япония има традиция, при която мъжете се обличат като планински демони, напиват се и плашат децата, като им казват, че не трябва да са мързеливи или да не се подчиняват на родителите си.

7. Фойерверките в Рейкявик (столицата на Исландия) в новогодишната нощ са едни от най-големите в света.

8. Израел отбелязва западната Нова година, но има еврейска Нова година през септември. Еврейската нова година се нарича Рош Хашана. Традиционно се ядат ябълки и мед.

9. В Италия хората носят червено бельо на Нова година, за да носят късмет през цялата година.

10. Януари е кръстен на Янус, богът с две лица, едно гледащо напред и едно гледащо назад. Друга теория е, че всъщност се корени в латинската дума „ianua „, което означава врата. Името е избрано, за да символизира отварянето на нова врата, което се случва, когато започне новата година.

11. Много бразилци посрещат Нова година на плажа. Счита се за късмет да си пожелаеш седем желания, докато прескачаш седем вълни.

12. В Дубай, Обединените арабски емирства, новогодишните фойерверки се изстрелват от плажа Джумейра (включително Бурж ал Араб) и най-високата сграда в света, Бурж Халифа. Новогодишните фойерверки в Бурж Халифа са сред най-скъпите в света.

13. Датчаните имат традиция да хвърлят чинии по входната врата на домовете на семейството и приятелите, за да приветстват късмета за новата година.

14. на древните римляни се приписва традицията на целувките на Нова година заради техния фестивал Сатурналии. Това е бил празник в чест на Сатурн, бога на времето. 

15. Индия, която е 82 процента индуистка, избира международната Нова година на 1 януари. Тамилската, сикхската и пенджабската Нова година са независими празници на различни дати. А Непал ще празнува между 17 и 18 април.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: