43 Интересни факти за България, които всеки трябва да знае

интересни факти за българия

Ако сте се чудили с какво е известна България по света, кои интересни факти за България са най-изумителни и се интересувате от географските и факти, сте попаднали на правилното място.

Малко страни в света притежават такава богата история, изобилие от интересни места, безброй традиции и забележителности, като в България.

Този списък с интересни факти за България включва някои от найголемите постижения на българите, най-важните приноси за света, както и някои исторически интересни факти.

реклама

Интересни факти за България от

историческа гледна точка

интересни факти за знамето на България
Българското знаме никога не е било пленявано

Научете някои истории и любопитни факти за България:

1. Една от най-старите държави в Европа

България е една от най-старите държави в Европа. Тя е и единствената държава, която никога не е променяла името си от създаването си през 681г.

2. Пловдив – Един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света

Пловдив, вторият по големина град в България, е един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света. В различните класации той заема от 1-во до 3-то място, затова тук не е посочено на кое място е. През по-голямата част от своята 8000-годишна история той е бил известен като Филипополис. Пловдив има археологически останки, които показват, че хората са се заселили в района повече от 8000 години. За сравнение, Рим е млад приблизително 2800 години, а Атина е създадена преди 6000 години.

3. Най-старото златно съкровище

Във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. През 1972г. в некропол в индустриалната зона на черноморската столица на България са открити почти 300 гроба. Артефактите са от 4600 – 4200г. пр. н. е.! Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи шест килограма.

4. Най-старата православна църква е българската

В България е найстарата славянска православна църква. Тя е призната за независима църква през 870 г. сл. н. е.

5. 19 февруари – Денят на Освобождението на България

За първи път освобождението е чествано на 19 февруари (3 март нов стил) 1879г. във Велико търново. Малко след след 9 септември 1944г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва. За официален и национален празник е обявен през 1991г. с решение на Народното събрание и се отбелязва всяка година на 3 март.

6. Българите говорят български

Това е изненада за много чужденци. След почти пет века под управлението на Османската империя България придобива своята независимост през 1908г. Въпреки различните религии, традиции и езици на българи и османци, българският дух и език оцеляват.

7. Българското знаме никога не е било пленявано

Българската армия никога не е губил битка. За съжаление също така никога не е печелила война (поради некомпетентността на управляващите). Един от най-значимите интересни факти за България е, че по време на битка българско знаме никога не е било пленено.

8. България е спасила своите евреи

Единствената държава в света, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война. Въпреки факта, че страната е на страната на Германия, никой евреин никога не е бил транспортиран в концентрационен лагер.

9. Излел е Делю Хайдутин в космоса

Българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин“ изпълнена от българската певица на народна музика Валя Балканска беше изпратена, като музикално послание от Земята към далечния космос на борда на американската космическа сонда – Вояджър I.

10. Най-точния календар в света

През 1976г. ЮНЕСКО обявява прабългарския календар за най-точния в света.

11. Първият цифров компютър в света

Джон Винсент Атанасов, изобретателят на първия цифров компютър 1937г., е от български произход. Син е на българския имигрант Иван Атанасов.

12. Най-великия борец за всички времена

Дан Колов е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства с удивителните 1500 победи и едва 72 загубени мача. Той остана горд българин до смъртта си. Негови са думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“.

13. Кирилицата

Кирилицата заменя глаголицата, която е създадена по-рано от Кирил и Методий. Климент Охридски, който е ученик на Кирил, е опростил глаголицата. Кирилицата е третата официална азбука на ЕС, откакто България се присъедини към Съюза през 2007г.

14. България на три морета

Преди да попадне под османско иго, страната ни е била двойно по-голяма. Тя е опирала на три морета – Егейско (Бяло море), Адриатическо и Черно море.

Факти за българските забележителности, които ще ви оставят без дъх

интересни факти за България

15. Скални образувания

Някои от най-страхотните скални образувания в България са:

 • Чудните мостове
 • Белоградчишките скали
 • „Сватбата“
 • Арката Тюленово

16. Александър Невски

Катедралата Александър Невски в сърцето на българската столица е една от най големите източноправославни катедрали в света и най голямата на Балканския полуостров.

17. Световното наследство

ЮНЕСКО включи девет български обекта в списъка си с обекти на световното наследство. Някои от тях са:

 • Тракийската Казанлъшка гробница
 • Свещарската гробница
 • Античният град Несебър
 • Мадарският конник
 • Ивановски скални църкви
 • Боянската църква
 • Рилския манастир

18. Предварителния списък на ЮНЕСКО

 • Пещерата Магура с рисунки от бронзовата епоха
 • Бачковският манастир
 • Град Мелник и Роженският манастир

Интересни факти за България и природа и територия

интересни факти за България

Интересни факти за географията на България:

19. Стара планина

Планината, дала името на Балканския полуостров, минава през цялата ширина на България. Тя се простира от Сърбия, разделя България на Северна и Южна и достига Черно море при нос Емине.

20. СВЕТОВНОТО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

 • Национален парк Пирин
 • Природен резерват Сребърна

21. Редки животински и растителни видове

България е една от малкото страни, които могат да ви изненадат не само с красива природа, но и с редки животински и растителни видове. Някои от тях отдавна са изчезнали в други части на Европа.

22. СПА столица на Балканите

България е втората най-богата на природни минерални извори държава в Европа, отстъпвайки само на Исландия. Следователно България е рай за всеки любител на СПА! Тя е определена за СПА столицата на Балканите.

23. Производство на розово масло

В Розовата долина, разположена между планините Стара планина и Средна гора, произвежда голяма част от розовото масло в света, но все пак не е на първо място. Розовото масло е основен компонент в козметичната индустрия.

24. Уникални пясъчни плажове на Черно море

Естествената граница на България на изток, Черно море, се отличава с девствени пясъчни плажове и високи скали. Брегът също е дом на голямо биоразнообразие и плодородната добруджанска степ.

25. Територия

С размер от почти 111 000 км 2, България е колкото Охайо, малко по-малка от съседна Гърция, някъде между размерите на Северна Корея и Южна Корея, и приблизително наполовина от Уганда.

26. Най-високият връх на Балканите

Най-високата българска планина, Рила планина, е и най-високата на Балканите. Най-високият и връх – Мусала (2925 м) е по-висок от планината Олимп със седем метра.

Велики българи, чиито изобретения и действия направиха света по-добро място

кирил и методи глаголица
Кирил и Методи

27. Кирил и Методи

Вече споменахме кирилицата в предишен интересен факт за България. Тъй като създаването и е имало такова огромно въздействие върху света, ще включа учените, основатели азбуката отново. Това са двамата братя св. Кирил и Методий, както и техните ученици, най-известният от които е Свети Климент Охридски.

28. Дан Колов

Когато говорим за интересни факти за България, няма как да не споменем Дан Колов и неговото постижение поне два пъти. Българинът Дан Колов е борец и боец ​​по бойни изкуства, участвал в над 1500 мача. Сред неговите постижения са спечелването на Световното първенство в тежка категория с диамантен пояс (1928, 1933), спечелването на Европейското първенство в тежка категория (1934, 1937, 1938), както и победи на турнири в Япония (1924), Бразилия (1927) и в САЩ (1914 – 1927).

29. Генерал Владимир Вазов

Той ръководи българските сили в битка по време на Първата световна война при Дойран. Битката завърши с отблъскване на всички атаки на значително по-добре обучените, по-добре оборудвани и превъзхождащи гръцката и британската армия. Британците отдадоха голяма чест на генерал Владимир Вазов през 1936г. в Лондон, като свалиха знамената на всички свои полкове, участвали в битката. Председателят на британския легион майор Голди каза в речта си: „ Той е един от малкото чуждестранни офицери, чието име присъства в нашата история “.

30. Петър Петров – инженер

Българският емигрант Петър Петров е изобретател и инженер, който е работил за космическата програма на НАСА. В дългия списък с неговите постижения ще намерите развитието на една от най-ранните компютъризирани системи за наблюдение на замърсяването, телеметрични устройства за ранни метеорологични и комуникационни спътници, ранен безжичен сърдечен монитор и компонентите на един от първите цифрови часовници в света. Запомнете името му следващия път, когато погледнете часа на електронното си устройство;)

31. Джон Атанасов

Физикът и изобретател Джон Винсент Атанасов е сочен за изобретението на първия електронен цифров компютър. Неговата машина беше наречена Atanasoff – Berry Computer.

32. Световния рекорд на Стефка Костадинова

През 1987г. на световното първенство в Рим тя скочи сензационните 2,09 м. Изминаха 33 години и никоя друга спортистка не е успяла подобри или постигне рекорда и.

33. Веселин Топалов

Българският гросмайстор по шахмат Веселин Топалов е бивш световен шампион по шах.

34. Райна Касабова

Българката Райна Касабова е първата жена в света, участвала във военен полет.

Интересни факти за богатата култура на България

интересни факти за България
Нестинарство

35. Кукерите

През зимните месеци в села и градове в цяла България групи мъже, жени и понякога дори деца се обличат в странни за чужденците костюми, това са кукерите. Украсени с тежки камбани и огромни шапки или маски те вдигат шум за да изплашат злите духове и да денесат добра реколта.

36. Най-големият религиозен празник

Докато Коледа е най-големият празник за католическите християни, за източноправославните християни, следователно и за българите, най-големият религиозен празник е Великден.

37. Трифон Зарезан

На 14 Февруари -ти в света се празнува Деня на влюбените – Свети Валентин, българите празнуват и Трифон Зарезан. Той е покровител на лозарите и производителите на бяло и червено вино.

Виж Още: Българското вино е сред най-добрите в света

38. Баба Марта

Всяка година на 1 март ние си разменяме мартеници. Червено-белите вълнени гривни, колиета и малки фигури най-често изобразявани като Пижо и Пенда са символ на добро здраве и берекет.

39. Нестинарство

В планинските части на България близо до границите с Турция и Гърция местните жители все още практикуват ритуал, наречен нестинарство. Мъжете и жените влизат в състояние на транс, след което ходят и танцуват върху жарава.

40. Осмото чудо на света

Чували ли сте за осмото чудо на света? Така се определя и българската фолклорна музика! За да се докаже този факт, песента „Излел е Делю Хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска, която беше описана в №9.

Забавно интересни факти за България

лисване на вода
„да ти върви по вода“ Смешни факти за България

41. Именни дни

За много българи именният ден е по-голямо тържество от рождения им ден.

42. Чаша вода за успех

Когато член на семейството напусне дома си за специално събитие, например първия учебен ден, дипломирането, важен изпит или в деня на сватбата си, останалите членове на семейството разливат вода пред прага, докато той или тя напуска и се казва „да ти върви по вода“.

43. Да е „НЕ“, а Не е „ДА“

Необясним интересен факт за българите е, че ние въртим главите си за „да“ и кимваме за „не“, което е точно обратното на приетото в света. Не питайте защо, просто правим така!


Сигурни сме, че сме пропуснали много значими интересни факти за България. Ако се сещате за такъв и смятате, че трябва да го включим в този списък, моля свържете се с нас във Facebook или от контакти.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: