107 Интересни факти за всичко в света

Интересни факти за всичко в света

В нашия свят, населен от над 7,5 милиарда души, разпръснати в 200 държави, се крие безкрайно море от любопитни и интересни факти.

От забавни истории за невероятни хора до завладяващи тайни на екзотични места – Земята е истинска съкровищница от знания, които само чакат да бъдат открити.

Знаете ли, че в далечната Нова Зеландия, родината на очарователната птица киви, се крие и най-високата концентрация на собственици на домашни любимци в света?

реклама

Но това е само малка част от изненадите, които ни поднася нашата планета.

Жадувате ли за още? Потопете се в статията, за да се насладите на калейдоскоп от интересни факти, обхващащи миналото, настоящето и бъдещето на Земята.

Открийте тайните на древните цивилизации, изучете се от невероятните постижения на съвременния свят и надникнете в очакваното ни бъдеще.

Всяко кътче на нашия дом крие по нещо забележително – стига само да знаем къде да търсим.

Започнете своето пътешествие в света на любопитните факти още сега!

Интересни факти от целия свят

1. Най-дългото име на място на планетата е дълго 85 букви

дълго име на град

Тауматафакатангихангакоауауотаматеатурипукакапикимаунгахоронукупокаиуенуакитанатаху, Нова Зеландия е с дължина от 85 букви това е най -дългото име на място в света. Често се съкращава от местните жители до Таумата.

2. Най-студената температура, която някога е била регистрирана

станция Восток

Може да си помислите, че сте свикнали с хладен въздух и шумен вятър, но средния студен зимен ден няма нищо с най-студения ден, регистриран някога, който е бил -89,2 ° C в съветската станция Восток в Антарктида на 21 юли 1983г.

3. Хората, които в момента са живи, представляват около 7% от общия брой хора, които някога са живели

най-щастливите държави в света

Ето още един световен интересен факт, който трябва да запазите в съзнанието си: Според справка за населението, от времето, когато Homo sapiens за пръв път излезе на сцената преди 50 000 години, са родени над 108 милиарда от нашия вид.

4. Смята се, че Мохамед е най-популярното име в света

Инстанбул 14-то място по голям град в света

Смята се, че най-популярното име в света е Мохамед. Според Independent около 150 милиона мъже и момчета по целия свят споделят това име.

5. Най-скъпата монета в света е продадена за повече от 7 милиона долара

най скъпата монета

Double Eagle от 1933г. е монета от 20 американски долара, изработена от злато, която никога не е влизала в обращение. Съществуват само 9, като една от монетите беше продадена на търг в Sotheby’s през 2002г. за зашеметяващите
7 590 020 долара.

6. Смята се, че Швеция има повече острови от която и да е друга страна

швеция най много острови

Счита се, че с 221 800 острова Швеция има повече острови от която и да е друга държава в света. Само около 1000 от тях са обитавани.

7. „Най-обичайният човек“

Според проучване, разработено за National Geographic, „най-обичайният човек“ в света е десняк, прави по-малко от 12 000 долара годишно, има мобилен телефон и няма банкова сметка.

8. Канада притежава девет процента от горите в света

396,9 милиона хектара гори, или девет процента от цялата горска площ в целия свят.

9. Първите портокали не са били оранжеви

първите портокали са зелени

Оригиналните портокали от Югоизточна Азия са били хибрид мандарина и помело и всъщност са зелени. Всъщност портокалите в по-топлите региони като Виетнам и Тайланд все още остават зелени когато узреят.

10. Някои гъби създават зомбита

псилоцибин

Тропическата гъба Ophiocordyceps заразява централната нервна система на мравките. Докато гъбите се намират в телата на насекомите в продължение на девет дни, те имат пълен контрол върху движенията на гостоприемника.

11. Шотландия има 421 думи за „сняг“

Да – 421! Това са твърде много интересни факти за снега. Някои примериsneesl (за да започне да вали или вали сняг); feefle (когато е вихър); flinkdrinkin (лек сняг).

12. Най-дългата дума е с дължина 189 819 букви

Най-дългата дума в света

Няма да я изписваме тук ( макар че можете да я прочетете тук ), но пълното име на протеина с прякор титин ще отнеме три часа и половина, за да се каже на глас.

13. Октоподите снасят 56 000 яйца наведнъж

Майката прекарва шест месеца, посветени на защита на яйцата. Бебетата са с размер на зърно ориз.

14. Котките имат по-малко пръсти на задните лапи

корниш рекс

Подобно на повечето бозайници с четири крака, те имат пет пръста отпред, но задните им лапи имат само четири пръста. Учените смятат, че задните лапи с четири пръста могат да им помогнат да бягат по-бързо. Знаете ли други забавни факти за котките?

15. Сините китове изяждат половин милион калории на една хапка

Стратегията за хранене на сините китове, най-големите животни на Земята, може да обясни техния огромен размер, според проучване, което установява, че една ‘хапка’ може да съдържа 457 000 калории или 240 пъти повече енергия, отколкото те изгарят, когато хапнат този залаг.

16. Пуйките могат да се изчервят

Когато пуйките са уплашени или развълнувани – например когато мъжките видят женска, която ги интересува – бледата кожа на главата и шията им става яркочервена, синя или бяла.

17. Повечето герои на Дисни носят ръкавици, за да улеснят направата на анимацията

Освен че е по-лесен за анимиране, има и друга причина Дисни да предпочете ръкавици: „Не искахме Мики Маус да има лапи на мишка, защото трябваше да прилича повече на човек“, каза Дисни пред своя биограф през 1957г.

18. Има уебсайт, който проследява населението на света в реално време

Към 2019г. общото човешко население се оценява на повече от 7,7 милиарда души. И ако искате да наблюдавате как се увеличава в реално време, можете да го сторите на Световно измерване на населението, който показва, кога бебетата се раждат и кога хора умират.

19. Около един на всеки 200 мъже са преки потомци на Чингис хан

чингис хан

Чингис хан е създал безброй деца. Учените смятат, че около 1 на всеки 200 мъже-около 16 милиона души, са му пряк потомък. Вие запознати ли сте с родословното си дърво? Продължавай да четеш и ще научиш още интересни факти за всичко.

20. Копенхаген е най-удобният за велосипеди град в света

най-щастливите държави в света

според Wired това е най-удобният за велосипеди град в света.

21. Facebook има повече потребители, отколкото населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно

Всъщност 2 милиарда активни потребители имат акаунт в платформата за социални медии, което е повече от населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно.

22. Всички мравки на Земята тежат приблизително колкото всички хора

Има около 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) мравки. Според водещия на дивата природа Крис Пакъм, когато се комбинират, всички тези мравки биха тежали приблизително колкото всички нас, хората.

23. Всички хора тежат едва 0,01% от цялата биомаса на Земята

Теглото на всички 7,6 милиарда човека представлява едва 0,01% от цялата биомаса на Земята, според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences в понеделник.

Виж Още: Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения: сочи проучване

24. Бактериите съставляват цели 13% от цялата биомаса на Земята

мукормикоза

За сравнение бактериите съставляват цели 13% от цялата биомаса, растенията съставляват 83%, а всички останали форми на живот съставляват 5% от общото тегло.

25. Океаните съдържат почти 200 000 различни видове вируси

Следващият път, когато ви се иска да се потопите в големия син океан, може да не искате да мислите за факта, че привидно чистата вода е дом на почти 200 000 различни вида вируси.

26. Кравите нямат горни предни зъби

Те обаче имат дебел слой тъкан, наречен зъбна подложка в горната част на устата, там където вие имате резци.

27. Само една четвърт от пустинята Сахара е пясъчна

По-голямата част е покрита с чакъл, въпреки че има и планини и оазиси. О, и това не е най-голямата пустиня в света – Антарктида е.

28. Бананите растат с главата надолу

С увеличаването на плодовете, те се обръщат към слънцето, образувайки тази отличителна извивка.

29. Токио е най-големият град в света с 37 милиона жители

най-големият град в света

Токио е процъфтяващ град – не само по японски стандарти, но и в сравнение с градовете по света. С около 37 милиона души, живеещи в Токио, това е най-големият град в света по отношение на числеността на населението. Тези и други интересни факти за света ви дават и знания, които са достоверни.

30. На всяка секунда умират двама човека

Докато всяка секунда на Земята се раждат четири бебета, е изчислено, че около двама души умират. Това означава, че 105 души умират всяка минута, 6 316 души умират всеки час, 151 600 души умират всеки ден и 55,3 милиона души умират всяка година. Извинете ни, но не всички интересни факти са забавни!

31. Кучетата подушват хубави миризми с лявата си ноздра

най-голямото куче в света

Обикновено кучетата започват да душат с дясната си ноздра, дори ако миризмата може да сигнализира за опасност, но те ще я сменят с лявата за нещо приятно, като храна или партньор за чифтосване.

32. Най-старата играчка в света е пръчка

Националната зала на славата на играчките е въвела пръчката в колекцията си като може би най-старата играчка съществувала някога.

33. Еднорък играч вкара победния гол в първото Световно първенство

Хектор Кастро игра във футболния отбор на Уругвай по време на първото световно първенство през 1930г. В последния мач между Уругвай срещу Аржентина, Кастро вкара победния гол в последната минута на играта.

34. Папата не може да бъде донор на органи

През 1970г. на папа Бенедикт XVI е издадена карта за донор на органи. След като се издига до папството през 2005г., картата е невалидна, съобщава  TelegraphСпоред Ватикана цялото тяло на папата трябва да бъде погребано непокътнато, тъй като тялото му принадлежи на католическата църква.

35. Очните ябълки на Алберт Айнщайн са в Ню Йорк

Те бяха дадени на Хенри Ейбрамс и запазени в сейф. Ейбрамс е бил очен лекар на Айнщайн. Той получи очните ябълки от Томас Харви, човекът, който извърши аутопсията на Айнщайн и незаконно взе мозъка на учения за себе си.

36. Възрастните котки имат непоносимост към лактоза

бенгалска котка

Храненето на котки с мляко може да ги разболее. Подобно на някои хора, възрастните котки нямат достатъчно ензима, за да усвоят лактозата от млякото, което ги кара да повръщат и да имат диария.

37. Авокадото е кръстено на репродуктивни органи

авокадо

Част от различните интересни факти за авокадото е, че местното население на Мексико и Централна Америка използва думата āhuacatl, за име както на „тестиси“, така и „авокадо“.

38. Имате само две части на тялото, които не спират да растат

нос и уши

Човешкият нос и ушите продължават да стават все по-големи, дори когато останалата част от растежа на тялото е спряла.

39. Французите имат собствено име за „френска целувка“

Този интересен факт не е толкова отдавна. През 2014г. galocher – означава целувка с езици – беше добавена към френския речник Petit Robert.

40. Mercedes е изобретил автомобил, управляван от джойстик

През 1966 в Mercedes F200 демонстрира автомобил с контрол на скоростта и посоката с джойстик, замествайки както волана, така и педалите.

41. Теодор Рузвелт имал домашен любимец хиена

Казвала се Бил и била подарък от етиопския император. Рузвелт бил известен с многото си домашни любимци, включително еднокрак петел, язовец, пони и малка мечка.

42. Централата на ЦРУ има собствен Starbucks, но баристите не пишат имена на чашите

Обозначен като „ Магазин номер 1 “ вместо „Starbucks“, а работниците му се нуждаят от придружител, за да напуснат работните си места.

43. Езикът на жирафа може да бъде дълъг 50 см

Част от любопитните и интересни факти за жирафите е, че езикът им е с тъмносин-черен цвят, това вероятно е за предотвратяване на слънчево изгаряне.

44. Европейците са се страхували да ядат домати

средиземноморска диета

Учените смятат, че Хернан Кортес е донесъл семената през 1519г. с намерението плодовете да се използват декоративно цвете в градините. Към 1700г. аристократите започнали да ядат домати, но били убедени, че плодовете са отровни.

45. Хората не са единствените живи същества, които мечтаят

Проучванията показват, че плъховете мечтаят да стигнат до храна или да тичат през лабиринти.

46. Изобретателят на микровълновата печка е получил само 2 долара за откритието си

Пърси Спенсър работил като учен в American Appliance Company (сега Raytheon), когато забеляза, че радар, използващ електромагнитни вълни, разтопил бонбона в джоба му. Той решил да направи метална кутия с помощта на микровълни за нагряване на храна, но компанията е тази, която взела патента. Той получи бонус от 2 долара.

47. Айфеловата кула може да порастне повече от 15 см през лятото

Високите температури карат желязото да се разширява.

виж още: 12 Вълнуващи факта за Айфеловата кула

48. Ленивците имат повече кости на врата си, отколкото жирафите

Въпреки дължината на врата на жирафа, по врата на ленивец има повече кости. В шията на жирафите има седем прешлени, но при ленивците има десет.

48. Пчелите могат да летят по-високо от връх Еверест

Според National Geographic пчелите могат да летят по-високо от 9000 м над морското равнищеТова е по-високо от връх Еверест, най-високата планина в света.

Виж Още: Най-високият връх в най-високата планина в България

49. Древните египтяни са използвали мъртви мишки, за да облекчат зъбобола

В Древен Египет хората са слагали мъртва мишка в устата си, ако са имали зъбобол, според книгата на Нейтън Белофски „Странна медицина: шокираща история на реалните медицински практики през века .

50. Пчелите могат да правят цветен мед

Във Франция има завод за биогаз, който управлява отпадъци от шоколадова фабрика, където се произвеждат M&M. Пчеларите наблизо забелязаха, че пчелите им правят мед с неестествени нюанси на зелено и синьо, съобщи Би Би Си.

51. Тестовете за бременност датират от 1350г. пр.н.е.

Въз основа на древен папирус, египетски жени уринират върху семена от пшеница и ечемик, за да определят дали са бременни или не. Ако пшеницата расте, това предсказва женско бебе. Ако ечемикът расте, това предсказва мъжко бебе.

52. Косата на Нийл Армстронг е продадена през 2004г. за 3000 долара

Щастливият купувач Джон Резников държи рекорда на Гинес за най-голямата колекция от коси от исторически знаменитости, съобщава NBC.

53. На дъното на Балтийско море бяха открити 170-годишни бутилки шампанско

Смята се, че бутилките с мехурчета са пътували от Германия до Русия през 1800г., когато са потънали на дъното на морето, казва New Scientist.

54. Британската империя е била най-голямата империя в световната история

Според Световния атлас империя „е група нации или хора, които са под властта на мощно правителство или император на територия, обикновено по-голяма от кралство“. Британската империя е била най-голямата през 20-те години, когато е управлявала над 23 процента от световното население. Това се равнява на около 13 милиона квадратни мили.

55. Световният шампион по скрабъл на френски език не говори френски

Роденият в Нова Зеландия Найджъл Ричардс наизустил целия речник на френския скрабъл, който има 386 000 думи, за девет седмици, за да спечели титлата си. Тези интересни факти ви показват как човек може да постигне всичко, ако го иска достатъчно.

56. Глиганите мият храната си

National Geographic съобщава, че в зоологическата градина в Базел в Швейцария, зоозащитници са наблюдавали възрастни и непълнолетни диви свине да събират ябълки с полепнал пясък и да ги носят до близкия поток, за да ги измият преди ядене.

57. Бетовен никога не е знаел как да се умножава или дели

Лудвиг ван Бетовен е може би един от най-великите композитори в музикалната история. Известният пианист отиде в латинско училище, където той научил малко математика, но никога умножение или деление, а само събиране.

58. Най-дългият път в света, който може да извървите пеша

Най дългият път в света

Ако решите да направите този преход, трябва да имате предвид, че ще ви отнеме 4611 часа, което означава 192 дни безспирно ходене. Смята се, че това е разстоянието от Кейптаун, Южна Африка до Магадан, Русия. Виж повече – Най-дългият път в света

59. Най-скъпото кафе в света го прави слон!

най-скъпото кафе в света

Най-скъпото кафе в света, Black Ivory, преминава през храносмилателната система на слонове в Тайланд. Виж защо най-скъпото кафе в света се прави по този начин.

60. Най-старата валута е паунда

най-старата валута в света

Британската лира наричана още „паунд“, „стерлинги“ или „лира стерлинги“ е най-старата валута в света, която е обращение.

61. Най-щастливите държави в света е Финландия

7 съвета за здравословен и щастлив живот

Според доклад Финландия е на първо място в класацията „най-щастливите държави в света“.

62. Приблизително половината човешко тяло са червени кръвни клетки

кръвоносна система, сърдечносъдова система

В нашето тяло има около 50 – 75 трилиона клетки и почти половината от тях са червени кръвни клетки.

На една от тези малки червени кръвни клетки и отнема само 20 секунди, за да обиколи цялото ни тяло.

63. Най-голямото куче в света

най голямото куче в света

Фреди, порода немски дог, е най-голямото куче в света с височина 103.5 см.

64. Повечето парфюми са направени от „повръщано“ на кашалот!

парафюми кашалот
Повечето парфюми са направени „повръщано“ на кашалот!
Някой може да си помисли, че съставките, използвани в ароматната индустрия, са нежни и красиви, но не всичко е розово. Натуралният амбра, който е една от най-ценните суровини в парфюмерията, всъщност идва от повръщането на кашалоти.
„Амбра“ често се описва като едно от най-странните природни явления в света. Наричан е съкровището на морето и плаващото злато. Тя се произвежда в храносмилателната система на кашалотите. Прясно произведената амбра има фекална миризма, но след време тя придобива сладък, земен аромат и се описва като мускусен.
Кашалотите ядат големи количества главоноги като калмари и сепии. В повечето случаи несмилаемите елементи на плячката им, като „човките“, се повръщат преди храносмилането.
Смята се, че амбрата предпазва вътрешните органи на кита от острите човки на калмарите.

65. Днес в Италия се използват 34 родни езика

Изненадващо, повечето от тези различни езици всъщност не са диалекти на италианския.

По-скоро те са еволюирали независимо от обикновения латински.

66. Кълвачите ядат мозъци, когато станат твърде гладни

кълвач

 

Не, не зомби кълвачи, просто нормални кълвачи.

Ако са останали прекалено дълго без храна, те ще фиксират други птици и ще ги кълват в задната част на главата, докато не пропукат черепите им и след това изядат мозъка. Странно.

67. В Древна Гърция носенето на поли е било мъжествено

Всъщност древните гърци гледали на панталоните като на женствени и биха се подигравали на всички мъже, които ги носели.

68. Знаете ли, че има диета, наречена въздушна диета, при която не ядете нищо освен въздух?

Въздушната диета включва приготвяне на храна, представяне на храна, рисуване на храна или говорене за храна, но не и хапването и! Името на тази диета се разбира от само себе си – не консумирате нищо освен въздух.

Хората, които изпробват това, почти сигурно ще видят как цифрата на скалата на кантара пада.

Но също така е вероятно да загубят мускули, а не мазнини, да увредят метаболизма си и бързо да наддават на тегло, когато възобновят редовните си хранителни навици.

69. Първоначално Колизеумът е бил облицован изцяло с мрамор

Въпреки че може да предположите, че това е просто влошаване на материала поради възрастта му, всъщност е защото първоначално е бил облицован почти изцяло в мрамор. След падането на Рим градът е разграбен от готите.

70. В Древна Азия смъртта от слон е била популярна форма на екзекуция

Тъй като слоновете са много интелигентни и лесни за обучение, се оказа, че било достатъчно лесно да се обучат като палачи и мъчители.

Те биха могли да бъдат научени бавно да чупят кости, да смачкват черепи, да извиват крайници или дори да екзекутират хора с помощта на големи остриета, поставени на бивните им.

В някои части на Азия този метод на изпълнение е все още популярен до края на 19 -ти век.

71. Най-старото дървено колело e на повече от 5000 години

Най-старото дървено колело е открито през 2002 година южно от Любляна, столицата на Словения, и сега се съхранява в музея на града. Определянето на възрастта на колелото, показва, че е от периода някъде между 5100 и 5350 години.

72. В Судан има повече пирамиди от която и да е друга страна

Те са повече от пирамидите в Египет, но числата дори не са близки. В Египет са открити 138 пирамиди, Судан може да се похвали с около 255.

73. Мъртвите кожни клетки са основна съставка в домашния прах

Според учени от Имперския колеж в Лондон, хората отделят около 200 милиона кожни клетки всеки час – и те трябва да отидат някъде, когато сме на закрито. Така те стават основна съставка в домашния прах.

74. Кръвоносната система е дълга повече от 90 000 км

Цялата кръвоносна система на детето (вени, артерии и капиляри) е дълга повече от 90 000 км, според Института Франклин. В зряла възраст, телата ни имат приблизително 160 000 км кръвоносни съдове.

75. Във всичките четири полукълба има части от Африка

Африка обхваща четирите полукълба и е над 30 милиона квадратни км.

76. Запознайте се с единствения град в света, който се простира на два континента

Въпреки че Истанбул се счита за един град, част от него се намира на континента Европа, а другата част се намира на континента Азия.

77. Град в две държави

Ако искате да посетите град Baarle, отидете до Северна Белгия … или южния край на Холандия. Градът се простира на международна граница, като половината от него принадлежи на холандците, а другата половина на белгийците.

Град в две държави

 

78. Филипините се състоят от 7641 острова

Филипините са архипелаг, което означава, че се състои от група острови – 7641 острова, за да бъдем точни. Тази цифра не включва хилядите пясъчни ивици и други земни форми, които се появяват по време на отлив.

79. Еднопосочно пътуване с Транссибирската железница включва преминаване през 3901 моста

Транссибирската железопътна линия не само е най-дългата железопътна линия в Русия, но е и най-дългата в света. Пътуването отнема седем дни, като през това време пътниците преминават през осем различни часови зони и пресичат 3901 моста.

80. В Земята има достатъчно злато, за да покрие планетата

Оказва се, че има доста злато на или всъщност в нашата планета – 99 процента от благородния метал може да се намери в ядрото на Земята, съобщава Discover Magazine. То е остатъчно, за да покрие цялата повърхност на Земята.

81. Хората могат да използват само малка част от водата на Земята

Ето още образователни и интересни факти: В училище ни учеха, че по-голямата част (по-конкретно 71 процента) от повърхността на планетата е покрита с вода.

Въпреки че това е вярно, хората могат да използват само 0,007 процента от тази вода, според National Geographic. Това е така, защото само около 2,5 процента от водата на Земята е прясна вода и само 1 процент от нея е достъпен. Останалото съставлява ледници и снежни полета.

82. На една капка вода и отнема 90 дни, за да измине цялата река Мисисипи

Простираща се на 2340 мили, река Мисисипи е третият по големина вододел в света. Всъщност толкова дълго, че на една капка вода са й необходими приблизително 90 дни, за да измине цялата дължина на реката.

83. Япония има една вендинг машина за всеки 40 души

Смята се, че Япония има една от най-високите гъстоти на вендинг машини в света, с една на всеки 40 души в страната. Докато повечето продават различни видове напитки, други включват сладолед, юфка и камери за еднократна употреба.

84. Лимоните плуват, но лаймовете потъват

Тъй като лаймовете са по-плътни от лимоните, те падат на дъното на чаша пълна с вода, докато лимоните плуват отгоре.

85. Samsung тества издръжливостта на телефона с робот с форма на „дупе“

Хората крият телефоните си в задните си джобове през цялото време, поради което Samsung създаде робот с форма на „дупе“, който да „седи“ на телефоните им, за да е сигурен, че могат да понесат натиска. Вярвате или не, роботът дори носи дънки.

86. Фъстъците технически не са ядки

Те са бобови растения. Според Merriam-Webster ядката е ядка само ако е „сух плод с твърда черупка или семе с отделяща се кора или черупка и вътрешно ядро“. Това означава, че орехите, бадемите, кашуто и шамфъстъците също не са ядки. Те са семена.

87. Някои видове октоподи снасят 56 000 яйца наведнъж

Средно гигантски тихоокеански октопод снася 56 000 яйца в края на бременността в продължение на около месец, съобщава NPR.

88. Благодарение на 3D принтирането НАСА може основно да изпраща инструменти по имейл на астронавтите

Доставянето на ново оборудване до космическата станция отнемаше месеци или години, но новата технология означава, че инструментите са готови в рамките на часове.

89. Човекът с най-дълбокия глас в света може да издава звуци, които хората не чуват

Човекът, Тим Стормс, дори не може да чуе нотата, която е осем октави под най-ниското G на пиано – но слоновете могат.

90. Mercedes изобрети кола, управлявана от джойстик

Джойстикът в демонстрационния автомобил Mercedes F200 от 1966 г. контролира скоростта и посоката, като заменя както волана, така и педалите.

91. Лекарските грешки са водеща причина за смърт

Според изследователски екип на Джон Хопкинс всяка година 250 000 смъртни случая в Съединените щати са причинени от лекарска грешка. Това прави лекарската грешка третата причина за смъртност в страната.

92. Хората са скачали по-далеч от конете на Олимпийските игри

Олимпийският световен рекорд за най-дълъг човешки скок на дължина е по-голям от световния рекорд за най-дълъг скок на дължина на кон. Майк Пауъл постави рекорда през 1991 г., като скочи на 8,95 метра, а конят Extra Dry постави рекорда през 1900 г., като скочи на 6,10 метра.

93. Вашите мозъчни синапси се свиват, докато спите

Изследователи от Центъра за сън и съзнание на Университета на Уисконсин-Медисън са изследвали мишки, за да наблюдават какво се случва с мозъците им, докато спят. Д-р Киара Чирели и д-р Джулио Тонони откриха 18% намаление на размера на синапсите след няколко часа сън. Не се притеснявайте обаче – това нощно свиване на мозъка всъщност помага на когнитивните ви способности.

94. Първо пеницилинът е наречен „сок от плесени“

През 1928 г. бактериологът Александър Флеминг оставя блюдо на Петри в лабораторията си, докато е на почивка. Когато се върнал открил, че някаква течност около мухъла е убила бактериите в блюдото. Това станал първият антибиотик в света, но преди да го нарече пеницилин, той го наричал „сок от плесен“.

95. Първата детска количка е проектирана да бъде теглена от коза (или животно с подобен размер)

Уилям Кент, ландшафтен архитект, изобретява първата количка за третия херцог на Девъншър през 1733 г. Но родителите от висшата класа едва ли се очакваше да полагат усилия да бутат количката, така че Кент проектира своя модел да бъде теглен от малко животно, като коза.

96. 20 май 1873 г. е „рожденият ден“ на сините дънки

Според компанията Levi Strauss това е денят, в който Levi Strauss и Jacob Davis, иноваторите зад здравите сини дънки, които всички обичаме, са получили патент върху процеса на добавяне на метални нитове към мъжки дънкови работни панталони.

97. Брад Пит претърпя иронично нараняване на снимачна площадка

В  „Троя“ , базиран на „Илиада“ на Омир , Пит играе смелия (и добър) гръцки герой Ахил. Легендата разказва, че Ахил не може да бъде победен, освен ако не бъде ударен в петата. (Тук получаваме термина „ахилесова пета“, което означава уязвима точка.) Докато снима епична бойна сцена, Пит по ирония на съдбата наранява ахилесовото си сухожилие – нараняване, което забавя продукцията на филма с два месеца.

98. Бананите светят в синьо под черни светлини

За всекидневния поглед при нормални условия зрелите банани изглеждат жълти поради органични пигменти, наречени каротеноиди.

Когато бананите узреят, хлорофила започва да се разгражда. Този пигмент е елементът, който кара бананите да светят или флуоресцират под UV светлини и да изглеждат сини.

99. Топките за тенис на Уимбълдън се съхраняват при 68 градуса по Фаренхайт

Температурата на топката за тенис влияе на нейния отскок. При по-високи температури газовите молекули в топката се разширяват, карайки топката да отскача по-високо. По-ниските температури карат молекулите да се свиват и топката да отскача по-ниско.

100. Най-силният звук в историята

Интересни факти: Най-силният звук в историята идва от изригване на вулкан на индонезийския остров Кракатау на 27 август 1883 година.

101-107. Интересни факти

  • В Париж няма нито един знак СТОП!
  • В Саудитска Арабия няма постоянни реки и езера.
  • В Австралия кенгурата са повече, отколкото хората.
  • В САЩ има библиотеките са повече, отколкото заведенията за бързо хранене Макдоналдс.
  • В Полша е най-голямата католическа църква в света.
  • В Индонезия са най-ниските хора в света.
  • Жирафите са 30 пъти по-склонни да бъдат ударени от мълния, отколкото хората.

След това завладяващо пътешествие из лабиринта от любопитни и интерес факти за света, е време да си вземем глътка въздух и да обобщим наученото.

От интересни истории до изумителните постижения на човечеството, Земята е необятна.

Нека не забравяме, че това е само малка част от безкрайните тайни, които крие нашият дом.

Всеки ден ни предоставя нови възможности за открития, стига само да сме отворени за света около нас.

Продължавайте да изследвате, да се удивлявате и да се учите – нашият свят е безкрайна съкровищница от знания, която ни очаква.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: