Историята на многоцветната царевица Glass Gem

шарена царевица

Многоцветната царевица Glass Gem, уникален сорт царевица с цвят на дъга, се превърна в интернет сензация още през 2012г., когато снимка на разноцветния кочан беше публикувана във Facebook.

Малко след това компанията, която продава редките семена, Native Seeds / SEARCH, започва да увеличава производството, за да отговори на голямото търсене.

Базираната в Аризона компания все още продава семена Glass Gem на своя уебсайт.

реклама

Царевицата не обича слана и ще расте навсякъде, където времето е топло и слънчево. Обикновено семената се засаждат след последната дата на замръзване в края на пролетта.

Тази цветна царевица не е GMO, но как тогава се появяват толкова много живи и разнообразни цветове на един кочан царевица?

Отговорът се крие в странен феномен на генетично наследяване, който не спазва правилата на Мендел.

Но историята зад Glass Gem е също толкова забележителна. Започва с един човек, Карл Барнс, който се е заел да изследва своите индиански корени. Барнс, който почина през 2016г., беше получероки. Той започва да отглежда по-стари сортове царевица в зрелите си години за да запази своето наследство.

При отглеждането на тези по-стари сортове царевица, Барнс успя да изолира прародители, загубени от индианските племена, когато са били преместени в днешната Оклахома през 1800.

Барнс започва да избира, запазва и пресажда семена от различни цветни кочани, които е събрал и разменил с хора от страната. С течение на времето това доведе до царевица с цвят на дъга.

Един колега фермер, Грег Шон, се срещна с Барнс през 1994г. на местно растение в Оклахома. Барнс показал своята царевица с цвят на дъга на Шоен, който бил изумен.

През следващата година Барнс даде на Шон част от семената на цветната царевица. През лятото Шон засажда първите семена.

През 2005г. Шон започва да отглежда по-големи парцели от цветната царевица близо до Sante Fe, заедно с по-традиционните сортове.

Когато дъговата царевица се смеси с традиционните сортове, тя създаде нови щамове. Всяка година на последователно засаждане царевицата показваше по-живи цветове и ярки шарки.

цветна царевица

Според разказ от Шон, Барнс му е казал, че дъговото семе първоначално е дошло от кръстосване на „миниатюрни пуканки Pawnee с царевица от червена царевица Osage и друг сорт Osage, наречен„ Greyhorse “.

През 2009г. Schoen предава няколко разновидности на дъговото семе на Бил Макдорман, който притежава компания за семена в Аризона, наречена Seed Trust.

По това време Макдорман бил изпълнителен директор на Native Seeds / SEARCH, организация с нестопанска цел. Той представил семената Glass Gem и така те вече могат да бъдат закупени онлайн.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: