История на кафето: Произход, легенди и как е открито

История на кафет

Историята на кафето е завладяваща. Забележително е как едно малко зърно, взето от малки дървета в Етиопия, може да се превърне във втората най-търгувана стока в света днес.

Кафето е напитка, приготвена от печени семена на няколко вида вечнозелен храст от рода Coffea, а именно Coffea arabica и Coffea canephora.

Английската дума кафе идва от холандската koffie, която идва от турския kahve, което от своя страна е заимствано от арабския qahwa, което е кратка форма на qahhwat al-bun, което означава „вино от зърна“.

реклама

Откриване на кафе

Културата на пиене на кафе датира от 11 век. Тогава кафето за първи път е донесено в Арабия от мястото на произход – Етиопия. Персийците бързо се влюбили в стимулиращите свойства на „новото вино на исляма“, защото истинското вино било строго забранено от мюсюлманите. Думата „кафе“ идва от староарабската дума „qahwah“.

През втората половина на 15-ти век кафето се разпространява от Арабия през Мека и Медина и достига до Кайро през 1510г.

През първата половина на 16 век Османската империя достига своя връх на развитие. Кафето започва да играе все по-важна роля в Арабия, Мала Азия, Сирия, Египет и Югоизточна Европа. Първите кафенета са открити в Дамаск и Алепо през 1530 и 1532г.

Легенди за кафе

Има много легенди за кафето и как е открито неговото стимулиращо действие. Един от най-старите, често споменавана история на кафето, разказва за млад овчар от Етиопия, който около 850 г. сл. Хр. забелязал, че козите му, след като яли определен сорт плодове, били особено енергични.

Тогава монасите искали да използват ефекта на тези плодове, но били много разочаровани от горчивия им вкус, затова ги хвърлили в огъня, смятайки ги за безполезни. След няколко минути до ноздрите им достигна безпрецедентен, възхитителен аромат.

Любопитни за прекрасната миризма, те решили да приготвят отвара от печени кафени зърна. По-късно те смятали тази напитка за дар от небето, тъй като ги държала будни през цялата нощ.

Различна от първата, друга легенда казва, че йеменският суфистки мистик Готул Акбар Нуруддин Абу ал-Хасан ал-Шадхили е пътувал из Етиопия и там е наблюдавал необичайно енергични птици. Той опитал плодовете, които птиците са яли, и усетил същата енергия.

Друга легенда споменава ученика на шейх Абу’л Хасан Шадхели – Омар. Веднъж Омар бил заточен в пустинна пещера близо до Усаб и докато се опитвал да оцелее, опитал плодове от някакъв храст и установил, че са горчиви. След това се опитал да изпече зърната с идеята да подобри вкуса, но печенето ги направи твърди. След това той сварил печените зърна, опитвайки се да ги направи по-меки и годни за ядене, но така направил ароматна кафява течност. Омар изпил течността и почувствал прилив на енергия и бодрост с дни.

Има и други легенди, но е известно, че първите хора, които са знаели за енергизиращия ефект на местното кафе растение, са етиопски предци на днешната етническа група Оромо, етническа група, намираща се в Етиопия, Северна Кения и части от Сомалия.

История на кафето

От суфистките манастири в Йемен в Южна Арабия идват първите достоверни доказателства или за пиене на кафе, или за познаване на кафеното дърво.

Кафето се разпространява от Мока, пристанищен град на крайбрежието на Червено море в Йемен, до Египет и Северна Африка, а оттам в Близкия изток, Персия и Турция, където пристига през 16 век. Оттам пристига в Италия и останалата част на Европа.

През 1615г. венециански търговци пренасят първите торбички с кафе в Западна Европа. Страхотният аромат и стимулиращи свойства накараха кафето бързо да се превърне в популярна напитка и кафенета започнаха да изникват в цяла Европа.

Буржоазията, гледайки на всичко през призмата на бизнеса, скоро запя песни, възхваляващи отрезвяващите качества на кафето, превърнали пияниците в ценни работници.

Датски и английски моряци са транспортирали растението за кафе до своите колонии по света.

Когато турците били отблъснати във Виена през 1683 г., те оставили след себе си 500 торби кафе. Предприемчив полски бизнесмен ги използва, за да отвори първото виенско кафене.

Във Франция обичаят за пиене на кафе сред парижани е установен от Солейман Ага, посланик на султан Мехмед IV, който пристига в Париж през 1669 г. и донася със себе си голямо количество кафе на зърна.

Кафето става достъпно в Англия през 16-ти век чрез внос. По същото време в Англия започват да се появяват кафенета и до 1675г. има повече от 3000 кафенета.

Разпространението на напитката беше придружено от огромно увеличение на отглеждането на кафеени дървета. Още в края на 17-ти век бяха направени успешни опити за отглеждане на тези храсти в оранжерии. Едно от тези растения е изпратено като подарък на Луи XIV в Париж през 1714г. Обикновено се смята, че милиони други кафеени растения идват от този храст.

Кафето пристига в Америка през Карибите през 18 век. То било донесено от Габриел де Клио, военноморски офицер, под формата на разсад за кафе, който за 50 години направил 18, 680 кафени дървета в Мартиника.

Чудната история на кафето продължава пътя си към остров Бурбон, днес Реюнион, в Индийския океан и оттам в Бразилия, приготвяйки така нареченото кафе Сантос. Бразилското кафе започва да се отглежда през 1727г. и наистина процъфтява след 1822г. Днес Бразилия е основен производител на кафе.

Кафето през 20 век

В началото на 1900г. Бразилия е най-големият производител на кафе. Днес почти цялото производство на кафе е съсредоточено в Централна Америка, Бразилия и тропическите райони на Южна Америка. Световното производство на кафе е около 150 милиона торби годишно, като Бразилия е на първо място, произвеждайки повече от 1/3 от това количество.

През 1901г. японският д-р Сартори Като въвежда първото разтворимо кафе. През 1938г. Nestlé положи основите на търговската продажба на разтворимо кафе.

Мащабът на потреблението на кафе е най-добре отразен в глобалната тенденция на потребление на непреработено кафе през последните 250 години.

1750: 600 000 чувала 1850: 4 милиона чувала 1950: 36 милиона чувала 1995: 94 милиона чувала, 2000: 103 милиона чувала.

Търсенето на кафе го направи вторият най-важен търгуван артикул след петролните продукти. Тази тенденция беше придружена от етапи на свръхпроизводство, изгаряне на излишъци, срив на цените, световна икономическа криза, спад в потреблението по време на двете световни войни и подписване на международни споразумения за кафе за стабилизиране на цените.

След Втората световна война в Германия кафето се превръща в символ на икономическо възстановяване и икономическо чудо. Пиенето на кафе се превърна в синоним на богатство.

Интересни факти за кафето

  • Днес в света всеки ден се консумират над 2,25 милиарда чаши кафе.
  • Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Там се произвежда около една трета от цялото кафе в света.
  • Кафето е втората най-търгувана стока в света. Първият е петрола.
  • Смъртоносната доза кофеин е около 100 чаши кафе.
  • Кафето може да намали риска от болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.
  • Има много ползи от кафето, то повишава енергийните ви нива, полезно е за здравето на мозъка и може да ви предпази от чернодробни заболявания и диабет тип 2..
  • Гражданите на Ню Йорк консумират 7 пъти повече кафе от хората от всеки друг град в Съединените щати.
  • Наличието на кафе играе също толкова важна роля за установяване на робството в Куба, както производството и продажбата на захар.
  • Растението кафе съдържа кофеин, за да привлече пчелите като опрашители, като в същото време е естествен пестицид, който парализира и убива определени насекоми, които ядат растението.
  • Въпреки че се нарича безкофеиново кафе, както и метода на декофеинизиране, то в никакъв случай не се отстранява 100 процента от кофеина.

Кафето може да бъде произведено и приготвено по много начини и всеки от тях има своето влияние върху вкуса на готовия продукт – кафена напитка.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: