История на шоколада

История на шоколада

Историята на шоколада и създаването му от зърната на какаовото дърво може да се проследи до древните Маи и дори по-рано до древните Олмеки от южно Мексико.

Думата „шоколад“ може да поражда образи на сладки бонбони и пищни трюфели, но днешните сладкиши почти не приличат на шоколада от миналото. През по-голямата част от историята си шоколадът е бил горчива напитка, а не сладка и вкусна храна.

Но след като стана популярен в Европа и по улиците на колониална Америка, шоколадът скоро се превърна в обичаните блокчета, които познаваме днес.

реклама

Кой направи шоколада?

Шоколадът се прави от плодовете на какаовите дървета, които са родом от Централна и Южна Америка. Плодовете се наричат ​​шушулки и всяка шушулка съдържа около 40 какаови зърна. Зърната се сушат и изпичат, за да се получат какао.

Не е ясно точно кога какаото се появява на сцената или кой го произвел за пръв път.

Според Хейс Лавис, куратор на културните изкуства в Националния музей на индианците в Америка в Смитсониън, са открити древни съдове на олмеките от около 1500 г. пр. н. е. със следи от теобромин, стимулиращото съединение, което се съдържа в шоколада и чая.

Смята се, че олмеките са използвали какао за създаване на церемониална напитка. Въпреки това, тъй като те не са запазили писмена история, мненията се различават дали са използвали какаови зърна в своите смеси или само пулпата на какаовата шушулка.

 Шоколада и Маите

Олмеките несъмнено са предали знанията си за какаото на маите от Централна Америка, които не само са консумирали шоколад, но и са го и почитали. В писмената история на маите се споменава, че шоколадовите напитки се използват при празненства и церемонии.

Въпреки важността на шоколада в културата на маите, той не е бил запазен за богатите и могъщи, а е бил лесно достъпен за почти всички.

Xocolatl на Ацтеките

Ацтеките издигнали възхищението от шоколада на друго ниво. Те вярвали, че какаото им е дадено от техните богове.

Подобно на маите, те се наслаждавали на топли или студени, подправени шоколадови напитки в богато украсени съдове, но също така използвали какаовите зърна като валута, за да купуват храна и други стоки.

В културата на ацтеките какаовите зърна се считат за по-ценни от златото.

Шоколадът на ацтеките, който те наричали xocolatl, бил най-вече екстравагантност за висшата класа, въпреки че по-ниските класи му се наслаждавали от време на време на сватби или други тържества.

Може би най-известният ацтекски любител на шоколада от всички е ацтекският владетел Монтезума II, за когото се твърди, че пие галони xocolatl всеки ден за енергия и като храна афродизиак. Говори се също, че е запазил част от какаовите си зърна за армията си.

Горещ шоколад

Има противоречиви доклади за това кога шоколадът е пристигнал в Европа, въпреки че се споменава, че първо е пристигнал в Испания. Според една история Христофор Колумб открил какаовите зърна, след като прехванал търговски кораб на пътуване до Америка и донесъл зърната в Испания със себе си през 1502 г.

Друга история гласи, че испанският конквистадор Ернан Кортес бил запознат с шоколада от ацтеките от двора на Монтесума. След завръщането си в Испания, с какаови зърна, се предполага, че пази наученото за шоколада в добре пазена тайна.

Трета история твърди, че монаси са донесли какаови зърна като подарък на Филип II през 1544 г.

Без значение как шоколадът е стигнал до Испания, до края на 1500 година, той е бил много обичано удоволствие от испанския двор и Испания започва да внася шоколад през 1585 г.

Докато други европейски страни като Италия и Франция посещават части от Централна Америка, те също научават за какаото и разпространиха шоколада в страните си.

Скоро шоколадовата мания се разпространи в цяла Европа. С голямото търсене на шоколад се появиха шоколадовите плантации, които бяха обработвани от хиляди поробени хора.

Но европейските вкусове не бяха доволни от традиционната ацтекска рецепта за шоколадова напитка. Те направиха свои собствени разновидности на горещ шоколад с тръстикова захар, канела и други обичайни подправки и аромати.

Скоро модерни шоколадови къщи за богатите се появиха из Лондон, Амстердам и други европейски градове.

Какао на прах

Когато шоколадът за първи път се появил на сцената в Европа, той бил лукс, на който можели да се насладят само богатите. Но през 1828 година холандският химик Coenraad van Houten открива начин за обработка на какаови зърна с алкални соли, за да направи какао на прах, който е по-лесен за смесване с вода.

Процесът става известен като „холандска обработка“, а полученият шоколад се нарича какао на прах или „холандско какао“.

Смята се, че Ван Хаутен също е изобретил пресата за какао, въпреки че някои доклади твърдят, че баща му е изобретил машината.

Пресата за какао отделя какаовото масло от печени какаови зърна, за да направи евтино и лесно какао на прах, което се използва за създаването на голямо разнообразие от вкусни шоколадови продукти.

Както холандската обработка, така и шоколадовата преса помогнаха шоколадът да стане достъпен за всички. Освен това отвори вратата за масово производство на шоколад.

Шоколадови блокчета Nestlé

През по-голямата част от 19-ти век шоколадът се е харесвал като напитка, вместо вода и често се добавяло мляко. През 1847 година британският шоколатиер JS Fry and Sons създава първото шоколадово блокче, формовано от паста, направена от захар, шоколадов ликьор и какаово масло.

Швейцарският шоколатиер Даниел Питър обикновено се счита за човека, който добавя сухо мляко на прах към шоколада, за да създаде млечен шоколад през 1876 г. Но едва няколко години по-късно той работи с приятеля си Анри Нестле – заедно те създадоха компанията Nestlé и създават млечния шоколад на масовия пазар.

Шоколадът е изминал дълъг път през 19 век, но все още е твърд и труден за дъвчене. През 1879 година друг швейцарски шоколатиер, Рудолф Линд, изобретява машина, която смесва и аерира шоколада, придавайки му гладка, топяща се в устата ви консистенция, която се смесва добре с други съставки.

До края на 19-ти век и началото на 20-ти век семейни шоколадови компании като Cadbury, Mars и Hershey масово произвеждат разнообразие от шоколадови изделия, за да отговорят на нарастващото търсене на сладкото лакомство.

Шоколада днес

Повечето съвременни шоколади са силно рафинирани и се произвеждат масово, въпреки че някои шоколатиери все още правят своите шоколадови творения на ръка и поддържат съставките възможно най-чисти.

Шоколадът е достъпен и като напитка за пиене, но по-често се консумира като ядлива сладкарска храна или в десерти и печива.

Въпреки че обикновеното ви шоколадово блокче не се счита за здравословно, черния шоколад си спечели мястото като здравословен за сърцето и богато на антиоксиданти лакомство. Споменава се, е е добре да хапвате черен шоколад за отслабване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: