Каква е нормалната честота на дишане според вашата възраст?

честота на дишане

Дихателната честота (честота на дишане) е броят на вдишванията, които човек прави всяка минута. Това е един от основните жизнени показатели, заедно с кръвното налягане, пулса и температурата.

Възрастните обикновено правят между 12 и 20 вдишвания в минута, но децата са склонни да дишат по-бързо.

Когато човек вдишва, кислородът навлиза в белите дробове и пътува до органите. Когато издишат, въглеродният диоксид напуска тялото. Нормалната честота на дишане играе критична роля за поддържане на баланса на кислород и въглероден диоксид в тялото.

реклама

Някои здравословни проблеми – като тревожност, треска или сърдечни проблеми – могат да доведат до ускоряване на дишането.

Тази статия разглежда нормалните дихателни честоти при възрастни и деца. Също така обсъжда причините за висока или ниска честота на дишане и кога човек трябва да се свърже с лекар.

Нормална честота на дишане при възрастни и деца

Въпреки че нормалната дихателна честота може леко да варира между отделните индивиди, има диапазон, който лекарите и медицинските лица считат за обичаен. Следващата таблица очертава нормалната дихателна честота според възрастта: ( 1 ) ( 2 )

ВъзрастВдишвания в минута
до 1г30–60
1–3 години24–40
3–6 години22–34
6–12 години18–30
12–18 години12–16
над 18 години12–20
Таб.1 ( Колко вдишвания в минута)

Авторите на статия от 2021 година заявяват, че децата имат по-висока дихателна честота от възрастните. След като детето навърши 2 години, честотата на дишане намалява от 44 вдишвания в минута на 26. ( 3 )

Нормалната дихателна честота при възрастни е между 12-20 вдишвания в минута. При тази скорост на дишане въглеродният диоксид напуска белите дробове със същата скорост, с която тялото го произвежда. Честота на дишане под 12 или над 20 може да означава нарушение на нормалните дихателни процеси.

Как да измерим честотата на дишане

От съществено значение е да се измери дихателната честота на човек в покой, за да се определи дали тя е нормална. Упражнението или дори ходенето в стаята може да повлияе.

Според Джон Хопкинс честотата на дишане се отнася до броя вдишвания, които човек прави за една минута. ( 4 )

За да направите точно измерване, наблюдавайте как гърдите на човека се издигат и спускат. Едно пълно вдишване включва едно поемане на въздух, когато гърдите се издигат, последвано от едно издишване, когато гърдите се отпускат.

За да измерите дихателната честота, пребройте броя на вдишванията за цяла минута или пребройте за 30 секунди и умножете това число по две.

Какво означава, ако има нарушена честота на дишане?

Дишането се усъществява чрез координацията на контролния център в мозъка и дихателните мускули. Област в основата на мозъка контролира дишането. Мозъкът изпраща сигнали от мозъка към дихателните мускули. ( 5 )

Понякога тялото трябва да коригира честотата на дишане. Рецепторите в мозъка откриват ниски нива на кислород или високи нива на въглероден диоксид и изпращат сигнали до тялото, което може да промени скоростта на дишане.

Наличието на необичайна честота на дишане може да показва различни неща. В някои случаи високата или ниска дихателна честота се дължи на дейност, като например упражнения, което не е индикация, че има нещо нередно.

Понякога обаче различни заболявания, наранявания и вещества могат да доведат до промяна в дишането. В медицинска среда необичайната дихателна честота, особено ако е твърде бърза, може да означава здравословен проблем.

Едно проучване, включващо над 15 000 души, които са посетили спешното отделение, показва, че високата честота на дишане е предиктор за влошаване на медицинските проблеми след изписването. ( 6 )

Хората с по-висока честота на дишане се връщат в болницата по-често от тези с нормална дихателна честота.

Различни фактори влияят върху честотата на дишане на човек, включително наранявания, упражнения, емоции, настроение и редица медицински състояния.

Причини за висока честота на дишане

Лекарите наричат ​​висока честота на дишане – над 20 вдишвания в минута – тахипнея. ( 7 )

Честите причини за висока честота на дишане включват:

 • Безпокойство: Хората може да дишат по-бързо, когато се страхуват или са разтревожени. Учестеното дишане или хипервентилацията е често срещан симптом на пристъпите на паника (страхова невроза, паническо разстройство, паник атаки). Учестеното дишане обикновено преминава, след като тревожността изчезне. ( 8 )
 • Треска: Тъй като телесната температура се повишава при треска, дихателната честота също може да се увеличи. Увеличаването е начинът, по който тялото се опитва да се отърве от топлината. ( 9 )
 • Респираторни състояния: Състоянията, които могат да увеличат честотата на дишане на човек, включват: ( 10 )
  • хронична обструктивна белодробна болест
  • астма
  • пневмония
  • отравяне с въглероден окис
  • плеврален излив
  • белодробна емболия
 • Сърдечни проблеми: Ако сърцето не изпомпва правилно, за да достави кислород до органите, тялото може да реагира с учестено дишане. Проучване от 2015 година отбелязва, че респираторният дистрес е често срещан при тези, които изпитват сърдечна недостатъчност. ( 11 )
 • Дехидратация: Дехидратацията може да увеличи скоростта на дишане, тъй като тялото се опитва да достави енергия на клетките. ( 12 )

Други причини за висока честота на дишане включват алергични реакции и диабетна кетоацидоза.

Причини за ниска честота на дишане

Лекарите наричат това състояние – ​​брадипнея – ниска дихателна честота с по-малко от 12 вдишвания на минута. Това може да се случи в резултат на влошаване на основно респираторно състояние. ( 13 )

Може да възникне и в резултат на запушване на дихателните пътища и сърдечен арест.

Други причини включват:

 • Предозиране с наркотици: Употребата на алкохол и други депресанти на централната нервна система, като наркотици и бензодиазепини, може да потисне дишането в мозъка, което води до ниски честоти на дишане. ( 14 )
 • Обструктивна сънна апнея: Сънната апнея включва запушване на дихателните пътища, често поради отпускане на меките тъкани в гърлото. Блокирането причинява кратки паузи в дишането и може да намали общата честота на дишане. ( 15 )
 • Нараняване на главата: Нараняванията на главата могат да засегнат областта в мозъка, която играе роля в дишането, което може да причини намаляване на честотата на дишане.

Кога да се свържете с лекар

Леко отклонение от нормалната дихателна честота може да не е причина за безпокойство. Но в някои случаи честотата на дишане, която е твърде висока или твърде ниска, може да е признак на медицински проблем.

Ако честотата на дишане е много необичайна или човек има признаци на инфекция като треска, умора или възпалено гърло, може да му е от полза да се консултира с лекар.

Хората с белодробни заболявания, като емфизем, астма и хроничен бронхит, може също да поискат да се свържат с лекар, ако дихателната им честота е необичайна. Това може да е знак, че белодробното им заболяване се влошава.

Потърсете незабавна помощ, ако е налице някое от следните:

 • болка в гърдите
 • цианоза, когато кожата посинява
 • бълбукащи звуци по време на дишане
 • поемайки много малко вдишвания в минута

Дете може да се нуждае от спешно медицинско лечение, ако: ( 16 )

 • имат сериозни затруднения в дишането
 • те са изтощени от опити да дишат
 • мускулите под ребрата им засмукват с всеки дъх
 • ръмжат при издишване
 • възрастен не може да събуди детето
 • дишането им спира за повече от 20 секунди или има редовни кратки паузи в дишането им, докато са будни
 • кожата им става много бледа или синя
 • вътрешността на устните и езика им посиняват

Човек може също да пожелае да потърси незабавна медицинска помощ за дете, ако скоростта на дишане се увеличи до следното:

 • Бебета на възраст между 2 месеца и 1 година: Повече от 50 вдишвания в минута.
 • Деца на възраст 1–12 години: Повече от 40 вдишвания в минута.
 • Деца над 12 години: Повече от 20 вдишвания в минута.

Нормалната честота на дишане варира в зависимост от възрастта и нивата на активност. Но различни състояния, включително заболявания и наранявания, също могат да доведат до честота на дишане, която е твърде висока или твърде ниска.

Важно е да се направи точно измерване на дихателната честота, за да се определи дали е необичайна или не. В някои случаи необичайната честота на дишане може да показва основен медицински проблем.

Заключение

Дихателната честота на човек е броят на вдишванията, които прави за минута. Това може да варира от човек до човек. Но нормалната честота на дишане трябва да попада в определен диапазон.

Нормалната честота на дишане за възрастен е 12-20 вдишвания в минута. ( 17 ) Нормалната честота на дишане при децата варира в зависимост от възрастта им.

Високата или ниската дихателна честота може да е знак, че е налице основен проблем.

Честите причини за висока дихателна честота включват тревожност, треска, респираторни заболявания, сърдечни заболявания и дехидратация.

Честите причини за ниска дихателна честота включват предозиране на лекарства, обструктивна сънна апнея и наранявания на главата.

Ако човек изпитва необичайна честота на дишане, той трябва да се свърже с лекар.

Човек трябва незабавно да потърси медицинска помощ, ако почувства необичайна честота на дишане, съчетана с болка в гърдите, синкава кожа, бълбукащи звуци по време на дишане или дишане с много малко вдишвания в минута.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: