Каква е разликата между дезодорант и антиперспирант?

Каква-е-разликата-между-дезодорант-и-антиперспирант

Изпотяването е напълно естествен процес и е един от механизмите на нашата терморегулация. Използването на дезодорант и антиперспирант са начините на повечето хора да се справят него.

Изпотяването не само ви позволява да се охладите и намалите телесната температура, но и да се отървете от вредните вещества от тялото. За съжаление, заедно с токсините, тялото изпотява и електролитите, така че когато се потим интензивно, те трябва постоянно да се допълват.

Когато тренираме, ставаме прекалено емоционални или просто температурата на околната среда е много висока, кръвоносните съдове се разширяват и този процес е придружен от изпотяване. Следователно отделянето на пот е от съществено значение за поддържане на здравето.

реклама

За съжаление, прекомерното изпотяване и неприятната миризма на пот, която ни съпътства, например поради хормонални нарушения или различни хронични заболявания, са доста естетически проблем.

За щастие може да се реши, въпреки че трябва да знаете какви препарати да използвате, дали дезодоранти и антиперспирант.

Какво е дезодорант?

Целта на дезодоранта е да прикрие неприятната миризма на пот. Дезодорантът не предотвратява прекомерното изпотяване, но предотвратява неприятната миризма, като спира процеса на бактериално разграждане.

На въпроса за какво е дезодорантът, най-простият отговор е, че дезодорантът може просто да прикрие неприятната миризма, но също така да забави растежа на бактериите или да потисне окислителните процеси.

Парфюмираният дезодорант ще ни накара да усетим приятните нотки на аромата, добавен към козметиката, вместо миризмата на пот.

Но дезодорантът може да е лишен от допълнителни ароматни нотки. В такъв случай единствената му задача е да неутрализира миризмата на пот. Това се случва чрез инхибиране размножаването на бактерии и инхибиране на окисляването на потта върху кожата.

Каква е разликата между дезодорант и антиперспирант?

Целта на дезодоранта е да прикрие неприятната миризма на пот. Целта на антиперспиранта е да потисне отделянето на пот чрез блокиране на отворите на потните жлези. Това свойство се определя от наличието на специфични химикали, главно алуминиеви соли.

Добрият антиперспирант не трябва да се използва всеки ден. Всичко зависи от степента на концентрация на активното вещество, отговорно за блокиране на потните жлези.

Ако посегнем към т.нар блокер, първоначално се използва 2-3 пъти седмично, а след това веднъж седмично. Антиперспирантът-блокер ви освобождава от изпотяване за няколко дни, след което приложението се повтаря.

Обикновеният дезодорант за подмишници често трябва да се нанася много пъти на ден, въпреки че на опаковката е посочено, че „ви освобождава от неприятната миризма на пот за 24 часа“.

Всяко тяло обаче реагира на дезодоранта по различен начин и това, което може да бъде 24/7 свобода от прекомерно изпотяване за един човек, може да бъде само няколко часа свобода за друг.

За разлика от обикновените дрогерийни дезодоранти, които съдържат вредни парабени, фталати, триклозан или пропилей гликол, натуралните дезодоранти имат състав на растителна и минерална основа.

Естествените антиперспиранти, от друга страна, се основават на абсорбиращи съставки като сода за хляб, картофено нишесте, нишесте от тапиока или нишесте от арарут. Всички те нямат вредно въздействие върху нашето здраве.

Форма на дезодорант

Съставът на дезодоранта е едно, формата му е друго. Формата, която избираме, зависи почти изцяло от нашите предпочитания.

Спрей дезодоранта, съдържа пропелент и алкохолът, това може да са някои от съставките, които дразнят кожата.

Рол-он дезодорантите се предлагат под формата на течност или гел. Прилагането им изисква малко търпение: слоят дезодорант трябва да изсъхне, в противен случай кожата ще залепне неприятно.

Стик дезодоранта от своя страна съдържа талк, което прави нанасянето много удобно и бързо абсорбира водата, като поддържа кожата под мишниците суха. Този дезодорант също така предотвратява обриви и кожни раздразнения. За съжаление талкът се лющи и оцветява дрехите.

Дезодорант и антиперспирант -Вредни ли са те?

Вече споменахме дразнещите и вредни вещества, които могат да бъдат открити в дезодорантите и антиперспирантите. Време е да обобщим темата.

Дезодорантите против изпотяване и антиперспирантите съдържат алуминий под формата на неговите соли.

Вредни ли са алуминиевите дезодоранти?

Смята се, че алуминият има отрицателно въздействие върху нервната, имунната и хормоналната система.

Все пак трябва да сте наясно, че способността на този елемент да проникне в епидермиса и степента на усвояването му от козметика е много по-ниска от средното количество, което се приема с храна и вода всеки ден.

Ето защо, ако редуваме дезодоранти без алуминиеви соли и блокери с високо съдържание на алуминиеви соли, действаме разумно и не вредим на здравето си.

Естествените дезодоранти против изпотяване и антиперспирантите не съдържат алуминиеви соли, вместо това те съдържат например сода за хляб, картофено нишесте, нишесте от тапиока или нишесте от арарут.

Содата за хляб също може да раздразни кожата, въпреки че има отлични абсорбиращи свойства и абсорбира неприятната миризма на пот, така че не всеки може да използва дезодоранти, които я съдържат.

Алергия към на дезодорант – частен случай на свръхчувствителност

Всеки дезодорант или антиперспирант може да предизвика алергични реакции, включително естествени.

Зависи единствено от индивидуалната ни свръхчувствителност към отделните му съставки, поради което е толкова важно да четем етикетите.

Няма гаранция, че напълно натурален продукт (екологичен, органичен) няма да предизвика алергична реакция – концентрирани растителни съставки, етерични масла или сода за хляб също могат да бъдат силни алергени.

Алергията към дезодорант ще се прояви в сърбеж и зачервяване на кожата.

Кой дезодорант и антиперспирант да избера?

Най-добре е да изберете дезодорант с безопасен състав, като такива могат да бъдат намерени както в сегмента на масовите препарати, така и в натуралните препарати.

Вторият проблем е интензивността на изпотяване. Ако се потим умерено всеки ден, трябва да използваме дезодорант, силен антиперспирант или блокер за специални поводи.

Може да се каже, че почти всеки дезодорант/антиперспирант на пазара е безопасен за здравето, тъй като трябва да отговаря на строги стандарти за препаратите в своя сегмент.

Ако попаднете на козметика с бедни съставки, просто потърсете друга.

Как да премахнете петна от дезодорант?

Алуминият в антиперспиранта реагира с протеините в потта и причинява грозни жълти петна по блузите.

Как да премахнете петна от рол-он или стик дезодорант? Това е трудно, защото обикновено накисването и прането не помага, но не е невъзможно. Добра идея е да използвате амоняк (амониев карбона), сода за хляб или водороден прекис.

В случай на деликатни тъкани като вълна, ликра или коприна, върху петна от дезодорант трябва да се използва само разреден амоняк с концентрация не повече от 50%.

Водородният прекис (3% разтвор, разреден с чиста вода) ще работи добре за бели дрехи – цветните могат да се обезцветят. С петна против изпотяване върху бели дрехи можете да се справите и със сода за хляб – просто накиснете тъканта във вода с чаена лъжичка от това вещество.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: