Какви видове раждане има?

Какви видове раждане има

Раждането е поредица от процеси, завършващи с изхвърляне на бебето и плацентата от матката. С напредването на медицината се увеличават възможностите за осигуряване на безопасност и комфорт на бременната жена. Вие може да вземе много решения относно раждането, но трябва да знаете, че това как ще родите зависи здравословното ви състояние и това на детето ви. Какви видове раждане има, ще разгледаме по-подробно в тази статия.

Нормално раждане

Нормалното раждане е класическо и най-физиологично раждане. По време на него матката има регулярни контракции, а шийката на матката постепенно се разширява и скъсява. Детето се ражда чрез естествения репродуктивен тракт на жената. При жените които раждат за пръв път, времето процеса може да продължи около 10-16 часа, докато при тези които раждат за втори път, около 9 часа.

Естественото спонтанно раждане е най-благоприятният начин за прекратяване на бременността, както за бебето, така и за майката.
След естественото раждане жената бързо се връща към себе си и бебето, преминавайки през родовия канал, влиза в контакт с бактериалната флора на майката, което подобрява имунитета му в бъдеще. Има ситуации, при които естественото раждане не се препоръчва.

реклама

Неблагоприятни фактори за нормално раждане:

 • неглавната позиция на плода;
 • някои многоплодни бременности;
 • хипертрофия на плода;
 • някои дефекти в развитието;
 • заплаха за здравето и живота на майката.

Тогава най-често се избира планирано цезарово сечение.

Всеки лекар индивидуално преценява бременността и съветва за най-безопасния начин на раждане.

Вижте още: Бременност по гестационни седмици

Раждане чрез цезарово сечение

Цезаровото сечение е най-честата акушерска операция. През последните години нараства процентът на извършените цезарови сечения.

Основните показания за инцизията са спиране на раждането и предстояща интрапартална асфиксия. Поради възможността за извършване на цезарово сечение в такива ситуации, перинаталната смъртност значително намалява. Това обаче е хирургична процедура и като всяка операция е свързана с усложнения.

В сравнение с естественото раждане, рискът от кръвоизлив и тромбоемболични усложнения по време на цезарово сечение се увеличава десетократно.

Бебе с цезарово сечение има по-висок риск от развитие на респираторни нарушения и тъй като бебето не е колонизирано с чревната флора, такива бебета имат по-висок риск от развитие на имунни нарушения, алергии, астма и диабет тип 1 в бъдеще. С всяко следващо цезарово сечение се увеличава риска от неправилно поставяне на плацентата при следващи бременности. След раждане с цезарово сечение обикновено е възможно вагинално раждане, освен ако няма фактори, които увеличават риска.

Водно раждане

Водното раждане е естествено раждане в специална вана.

Това може да бъде ефективен метод за борба с болката, както се вижда от намаления брой анестезии, които се извършват по време на този вид раждане.

Потапянето във вода позволява на родилката да се отпусне – както физически, така и психически, което допълнително помага за справяне с болката. При потапяне през първия етап на раждането дължината на тръбата е по-къса, удовлетворението на майката от раждането се увеличава и броят на разрезите в перинеума намалява.

По време на раждане във вода бебето има ограничени външни стимули и изпитва по-малък шок. Потапянето по време на първия етап на раждането се счита за безопасно, но поради все още недостатъчния брой изследвания безопасността в етап II на раждането се счита за спорна. Много болници обаче предлагат тази опция.

Противопоказанията за водно раждане могат да включват:

 • инфекция при майката;
 • нарушения на сърдечната дейност на плода;
 • необходимостта от постоянно наблюдение на хода на раждането (това не може да се направи във вода);
 • необичайно положение на плода;
 • кървене от гениталния тракт.

Хирургично раждане чрез вакуум екстрактор или форцепс

1. Хирургично раждане чрез вакуум екстрактор

При продължителен 2-ри етап на раждане може да се използва вакуумен екстрактор, наречен вакуумен лифтинг. Поставянето му позволява прилагането на външна сила за подпомагане на естествената сила на раждането, което от своя страна улеснява преминаването на плода през таза.

Вендузата се поставя на главата, след като се определи нейната височина, позицията на шевовете и степента на нейното огъване. Силите на дърпане трябва да се синхронизират с контракциите на матката в сътрудничество с родилката.

Максималната продължителност на такава процедура не трябва да надвишава 15-30 минути.

Най-честите индикации за използване на вакуумно изсмукване (с изключение на продължителния 2-ри стадий на раждане) са:

 • признаци на опасност за плода;
 • нарушения на пъпния кръвен поток;
 • започваща интрапартална хипоксия.

Операцията е безопасна за майката, но може да има наранявания на главата на бебето, като хематоми, кожни кръвоизливи или вътречерепни кръвоизливи.

2. Хирургично раждане с форцепс

Форцепсът е устройство, предназначено за захващане и издърпване на главата на новородено бебе. Те са съставени от две ръце, които се кръстосват, за да наподобяват ножици. Формата им е съобразена с хода и структурата на родовия канал и формата на главата.

Индикациите за използване на форцепс са подобни на тези за използване на вакуумна аспирация, но когато раждането трябва да бъде прекратено незабавно, се избира форцепс.

По време на раждане с форцепс понякога се наблюдават увреждания на черепните нерви при новородени.

Все по-често раждане чрез цезарово сечение се избира вместо раждане с форцепс или вакуум. Поради тази причина процентът на тяхната поява намалява.

Абсолютните противопоказания за такова раждане са:

 • запазени околоплодни води;
 • няма пълно разширение;
 • тазова или напречна позиция на плода;
 • тънко костно покритие;
 • анормална структура на костите на черепа на плода.

Домашно раждане

Домашното раждане е естествено раждане, но у дома.

През последните години се увеличи броят на планираните домашни раждания, особено в САЩ.

Домашното раждане може да е по-удобно за родилката и тя може да се чувства по-сигурна в такава среда.

Домашните раждания обаче са по-рискови. Според изследвания рискът от перинатална смърт е значително по-висок. Дори при нискорискови бременности при планирано домашно раждане, детската смъртност е 2-4 пъти по-висока, отколкото при раждане в болница.

Това вероятно се дължи на факта, че процесът на раждане не може да бъде адекватно наблюдаван у дома.

Най-честите интрародилни усложнения са асфиксия или липса на дишане при новороденото. Правилно проведеното раждане у дома изисква правилна подготовка и присъствието на опитна акушерка.

Според СЗО винаги трябва да има възможност за транспортиране до болница.

Лотосово раждане

Лотусовото раждане е естествено раждане, след което не се отрязва пъпната връв, а се чака тя да падне. Това обикновено отнема няколко дни. Привържениците на лотосовото раждане се ръководят от философията на лотосовото цвете, което означава живот, и вярват, че то представлява по-плавен преход от вътреутробния живот към външния. Такива раждания са най-популярни в Австралия и Великобритания. В България такъв вид раждане, не се практикува.

Експертите обаче не съветват да раждате по този начин, защото след раждането пъпната връв вече не е необходима и се разпада. Това е благоприятно за развитието на инфекции, а съдържащите се в него тромбобластини могат да причинят кръвни съсиреци и сърдечен арест при дете.

Видове раждане – Обобщение

Идеалното раждане може да се определи като естествено, навременно, гладко и безопасно раждане с минимална акушерска помощ. Вариант на естественото раждане е раждането във вода, което помага за справяне с болката. След предварителна подготовка бременната може да избере домашно раждане, но това е свързано с по-висок риск от перинатални усложнения. В някои случаи вагиналното раждане не е възможно или не протича гладко. В такива ситуации алтернатива е да се подпомогне раждането с акушерски форцепс или вакуум или да се направи цезарово сечение. За съжаление, тези процедури, както всяка процедура, могат да доведат до усложнения.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: